ИНТЕРВЈУ: Огњен Газдић – Одличан ученик, музичар и спортиста – Примјер својој генерацији

07.12.2017. 12:10
0
ИЗВОР: Катера

Огњен Газдић је ученик првог разреда Гимназије и Средње музичке школе Источна Илиџа који је постигао изванредан успјех на међународном такмичењу у Аустрији, гдје је на Трећем Интернационалном Акордеон Фесту у Грацу освојио прво мјесто у трећој категорији такмичара. Огњен се, осим музиком, бави и кошарком, али и џудоом, одличан је ученик у обје школе које похађа и заиста нам је била част разговарати са овим младим, успјешним човјеком и сазнати његове планове за будућност.

Када си почео да се бавиш музиком и да ли је хармоника први инструмент који си засвирао?

Да јесте, хармоника је први инструмент којег сам почео да свирам. Свирам је од седме године свога живота, тј. од кад сам кренуо у први разред основне школе.

С обзиром на твоје вјештине свирања, вјерујемо да много времена проводиш са хармоником. Колико ти времена одузима вјежбање?

Па трудим се да имам континуитет у раду и да свакодневно одржавам контакт са инструментом, али када то од других обавеза није могуће тада и не свирам, али се трудим да то надокнадим квалитетним вјежбањем.

Знамо да похађаш двије школе, Средњу музичку школу и Гимназију, а осим тога бавиш се кошарком, али и џудоом. Како успјеваш да постигнеш све то?

Имам доста обавеза, и веома је важно да се добро организујем у току свог радног дана. Веома је битно да добро искористим викенд и своје слободно вријеме, како бих их утрошио на паметан начин. На првом ми је мјесту, наравно хармоника, а одмах послије ње кошарка, коју јако волим.

У данашње вријеме твоји вршњаци се ријетко занимају за музику, вријеме проводе играјући игрице или на друштвеним мрежама. Како твоји другови гледају на твоје бављење музиком и твоје умјеће свирања?

Моји блиски пријатељи знају чиме се ја то бавим и имају разумијевања за мене, а самим тим и ја се трудим да нађем вријеме за њих. Они ме увијек подржавају, увијек су радосни и срећни када ја постигнем неки значајан резултат и успјех. Такође пуно ми значи разумјевање и подршка мојих професора  и тренера.

Знамо да си на 3. Интернационалном Акордеон Фесту у Грацу освојио прво мјесто (и ми ти овом приликом честитамо). Колико си се спремао за ово такмичење? Да ли си могао очекивати овако добар резултат?

Када сам прешао у средњу школу, добио сам нову професорицу, тј. професорицу Вању Даниловић са којом сам радио и припремао се за такмичење. То је био велики залогај јер сам требао да се спремим и одржим континуитет рада, јер сам иза себе већ оставио неке значајне награде. Сада је све требало подићи на већи ниво, јер је то већ средња школа. Почео сам да се спремам и веома ми је драго да сам за кратак временски период од два мјесеца, успио да навјежбам тежак такмичарски програм и да се успјешно представим на интернационалном фестивалу.

Ко су твоји узори међу извођачима на хармоници, или уопштено међу музичарима?

Слушао сам многе од њих и најзначајнији од њих за мене су Јуриј Шишкин, он је руски хармоникаш који предаје на факултету у Ростову. Имао сам прилику да слушам његове концерте у Угљевику на фестивалу Дани хармонике, те на Акордеонарту 2015. године у Источном Сарајеву.

Али, мој највећи узор је свакако моја мама која је професорица на Музичкој Академији у Источном Сарајеву. Иако потичем из музичке породице, то је свакако разлог зашто се бавим музиком, али мама уопште није вршила притисак на мене, већ су моји другови уписали музичку школу и за мене је то било интересантно и тако сам је уписао. Морам се захвалити и мојој наставници Данијели Лукети у чијој класи сам био током школовања у нижој музичкој школи гдје сам био ученик генерације што ми је дало велики подстрек за даље бављење музиком.

Које би резултате истакао у својој досадашњој музичкој каријери?

Поред ове прве награде досада су ми најзначајније Лауреатске награде у Москви 2013. године, Сремским Карловцима 2014. године и моја прва Лауретска награда на мајским сусретима младих хармоникаша у Лазаревцу 2010. године. Низ првих награда сам освојио на међународним фестивалима и такмичењима из хармонике у Београду, Смедереву, Лозници, на Акордеон Арту у Источном Сарајеву  и Републичком такмичењу у Бања Луци. Веома сам поносан на свој успјешан концертни наступ на представљању младих музичара гдје сам представљао Републику Српску и Босну и Херцеговину на концерту младих талената у далекој Дохи (Катар), као и низ наступа на концертима хуманитарног карактера у нашем граду.

Реци нам, за крај, какви су твоји планови везани за музичку каријеру? Да ли се спремаш опет за неко такмичење?

Да. У наредном полугодишту се спремам за такмичења и интернационална и државна. Спремам се за такмичење у Београду, који ће се највјероватније одржати на прољеће, затим Акордеон арт који организује наш универзитет, такође се спремам и за нека друга домаћа такмичења. Исто тако, чека ме и такмичење у Бањалуци, не само као солисте већ и као члана камерног ансамбла.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Огњен Газдић и Анђелина Регоје сениорски прваци Републике Српске Огњен Газдић и Анђелина Регоје сениорски прваци Републике Српске
Огњен Газдић: Љубав према хармоници наслијеђена од мајке Огњен Газдић: Љубав према хармоници наслијеђена од мајке
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 28m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 42m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 32m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 57m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    16h 30m
    0