INTERVJU: Ognjen Gazdić – Odličan učenik, muzičar i sportista – Primjer svojoj generaciji

07.12.2017. 12:10
0
IZVOR: Katera

Ognjen Gazdić je učenik prvog razreda Gimnazije i Srednje muzičke škole Istočna Ilidža koji je postigao izvanredan uspjeh na međunarodnom takmičenju u Austriji, gdje je na Trećem Internacionalnom Akordeon Festu u Gracu osvojio prvo mjesto u trećoj kategoriji takmičara. Ognjen se, osim muzikom, bavi i košarkom, ali i džudoom, odličan je učenik u obje škole koje pohađa i zaista nam je bila čast razgovarati sa ovim mladim, uspješnim čovjekom i saznati njegove planove za budućnost.

Kada si počeo da se baviš muzikom i da li je harmonika prvi instrument koji si zasvirao?

Da jeste, harmonika je prvi instrument kojeg sam počeo da sviram. Sviram je od sedme godine svoga života, tj. od kad sam krenuo u prvi razred osnovne škole.

S obzirom na tvoje vještine sviranja, vjerujemo da mnogo vremena provodiš sa harmonikom. Koliko ti vremena oduzima vježbanje?

Pa trudim se da imam kontinuitet u radu i da svakodnevno održavam kontakt sa instrumentom, ali kada to od drugih obaveza nije moguće tada i ne sviram, ali se trudim da to nadoknadim kvalitetnim vježbanjem.

Znamo da pohađaš dvije škole, Srednju muzičku školu i Gimnaziju, a osim toga baviš se košarkom, ali i džudoom. Kako uspjevaš da postigneš sve to?

Imam dosta obaveza, i veoma je važno da se dobro organizujem u toku svog radnog dana. Veoma je bitno da dobro iskoristim vikend i svoje slobodno vrijeme, kako bih ih utrošio na pametan način. Na prvom mi je mjestu, naravno harmonika, a odmah poslije nje košarka, koju jako volim.

U današnje vrijeme tvoji vršnjaci se rijetko zanimaju za muziku, vrijeme provode igrajući igrice ili na društvenim mrežama. Kako tvoji drugovi gledaju na tvoje bavljenje muzikom i tvoje umjeće sviranja?

Moji bliski prijatelji znaju čime se ja to bavim i imaju razumijevanja za mene, a samim tim i ja se trudim da nađem vrijeme za njih. Oni me uvijek podržavaju, uvijek su radosni i srećni kada ja postignem neki značajan rezultat i uspjeh. Takođe puno mi znači razumjevanje i podrška mojih profesora  i trenera.

Znamo da si na 3. Internacionalnom Akordeon Festu u Gracu osvojio prvo mjesto (i mi ti ovom prilikom čestitamo). Koliko si se spremao za ovo takmičenje? Da li si mogao očekivati ovako dobar rezultat?

Kada sam prešao u srednju školu, dobio sam novu profesoricu, tj. profesoricu Vanju Danilović sa kojom sam radio i pripremao se za takmičenje. To je bio veliki zalogaj jer sam trebao da se spremim i održim kontinuitet rada, jer sam iza sebe već ostavio neke značajne nagrade. Sada je sve trebalo podići na veći nivo, jer je to već srednja škola. Počeo sam da se spremam i veoma mi je drago da sam za kratak vremenski period od dva mjeseca, uspio da navježbam težak takmičarski program i da se uspješno predstavim na internacionalnom festivalu.

Ko su tvoji uzori među izvođačima na harmonici, ili uopšteno među muzičarima?

Slušao sam mnoge od njih i najznačajniji od njih za mene su Jurij Šiškin, on je ruski harmonikaš koji predaje na fakultetu u Rostovu. Imao sam priliku da slušam njegove koncerte u Ugljeviku na festivalu Dani harmonike, te na Akordeonartu 2015. godine u Istočnom Sarajevu.

Ali, moj najveći uzor je svakako moja mama koja je profesorica na Muzičkoj Akademiji u Istočnom Sarajevu. Iako potičem iz muzičke porodice, to je svakako razlog zašto se bavim muzikom, ali mama uopšte nije vršila pritisak na mene, već su moji drugovi upisali muzičku školu i za mene je to bilo interesantno i tako sam je upisao. Moram se zahvaliti i mojoj nastavnici Danijeli Luketi u čijoj klasi sam bio tokom školovanja u nižoj muzičkoj školi gdje sam bio učenik generacije što mi je dalo veliki podstrek za dalje bavljenje muzikom.

Koje bi rezultate istakao u svojoj dosadašnjoj muzičkoj karijeri?

Pored ove prve nagrade dosada su mi najznačajnije Laureatske nagrade u Moskvi 2013. godine, Sremskim Karlovcima 2014. godine i moja prva Lauretska nagrada na majskim susretima mladih harmonikaša u Lazarevcu 2010. godine. Niz prvih nagrada sam osvojio na međunarodnim festivalima i takmičenjima iz harmonike u Beogradu, Smederevu, Loznici, na Akordeon Artu u Istočnom Sarajevu  i Republičkom takmičenju u Banja Luci. Veoma sam ponosan na svoj uspješan koncertni nastup na predstavljanju mladih muzičara gdje sam predstavljao Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu na koncertu mladih talenata u dalekoj Dohi (Katar), kao i niz nastupa na koncertima humanitarnog karaktera u našem gradu.

Reci nam, za kraj, kakvi su tvoji planovi vezani za muzičku karijeru? Da li se spremaš opet za neko takmičenje?

Da. U narednom polugodištu se spremam za takmičenja i internacionalna i državna. Spremam se za takmičenje u Beogradu, koji će se najvjerovatnije održati na proljeće, zatim Akordeon art koji organizuje naš univerzitet, takođe se spremam i za neka druga domaća takmičenja. Isto tako, čeka me i takmičenje u Banjaluci, ne samo kao soliste već i kao člana kamernog ansambla.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Ognjen Gazdić i Anđelina Regoje seniorski prvaci Republike Srpske Ognjen Gazdić i Anđelina Regoje seniorski prvaci Republike Srpske
Ognjen Gazdić: Ljubav prema harmonici naslijeđena od majke Ognjen Gazdić: Ljubav prema harmonici naslijeđena od majke
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    2h 17m
    5
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 13m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    19h 58m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    16h 57m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    18h 9m
    0