Исаиловић: Све босанске повеље писане на српском језику ћирилицом

07.10.2023. 20:48
6
ИЗВОР: srna.rs

Све повеље настале на територији средњовјековне Босне су, осим на латинском, писане на српском језику и ћириличким писмом штокавског нарјечја, изјавио је данас у Источном Сарајеву виши научни сарадник у Историјском институту у Београду Невен Исаиловић.

Исаиловић је рекао новинарима да повеље свједоче, прије свега као пословно-правни документи, о неким актуелним питањима тог времена.

- Настале су као резултат уговора некаквих владарских наредби, писама и садрже лексику коју филолози могу истраживати у контексту језика и идентитета. Ту су и религијски аспекти наше пословно-правне писмености - изјавио је Исаиловић након промоције зборника радова "Српско писано насљеђе и историја средњовјековне Босне, Хума и Травуније" и "Српска повеља средњовјековне Босне и Хума".

Према његовим ријечима, сви ти документи припадају времену када је религија имала изразито важну улогу и ту су садржани појмови везани за светачка имена, прослављање празника, вјерски живот и сва она свједоче о томе да је у средњовјековној Босни владала правовјерна религија.

- Ми не можемо рећи да ли је то припадност овој или оној цркви, али теза о некаквој јеретичкој природи средњовјековне Босне, о некаквом неправовјерју не стоји. Сви елементи које сусрећемо сасвим су правовјерни и помиње се Свето тројство и име Христа, а не постоји никаква назнака о богумилској тези, која је у науци одавно одбачена - нагласио је Исаиловић.

Он је упозорио да се, са становишта историје, модерна ситуација никада не би смјела преносити на прошлост, нити да се врше нека поређења која не могу стајати данас.

- Резултат зборника је покушај да се неке теме отворе. Остаће доста тога да се истражује и да се синтетишу неке нове цјелине и то неће радити само историчари, већ и филолози, филозофи, теолози и сви припадници хуманистичких наука - рекао је Исаиловић.

Говорећи о Повељи Кулина бана, о којој се често говори као о некаквом родном лист босанске државе, он је навео да је то само први сачувани документ - уговор једног владара Босне са дубровачком општином и да он не свједочи о некаквом идентитету Бошњака, па чак ни Срба, већ је то само документ који има правну улогу.

Исаиловић наглашава да је Повеља Кулина бана свједочанство писмености и да је написана на српском језику тог времена.

- Кулинова повеља то не помиње, али Повеља бана Нинослава настала педесетак година касније свједочи о томе да владар своје поданике назива Србима, док Дубровчане назива Власима. То одговара тадашњем схватању терминологије, јер се у српским повељама из Рашке, из државе Немањића, такође јавља то двојство - рекао је Исаиловић.

Данашњој промоцији присуствовао је и Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

На промоцији зборника радова говорили су професор на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци Зорица Никитовић, професор на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду Јасмина Грковић Мејџор и Срђан Рудић из Историјског института у Београду.

Представљање зборника радова организовано је у оквиру Трећег научног скупа под називом "Српски средњовјековни споменици из Босне и Хума - проучавање Чајничког јеванђеља" са међународним учешћем, у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске и Митрополије дабробосанске, који се завршава сутра.

У Научном одбору су академици Бранко Летић, Анатолиј Аркадјевич Турилов, Јасмина Грковић Мејџор, професори Јанис Тарнанидис, Владислав Топаловић, Јелица Стојановић, Виктор Савић и Зорица Никитовић.

Коментари 6
 • Generic placeholder image
  Анонимно 09.10.2023. 16:40
  Istorija ima jedan vrlo "fin" problem: Koliko god mi o proslosti arbitrirali iz svog vremena, dogadjaji koji su se desili, desili su se i ne mogu se promijeniti. :)
  Naglabanja "google strucnjaka" o proslosti srba, hrvata, bosnjaka nece promijeniti cinjenicu da danas, na svim stranama egzistiraju KLERIKALNA, NEOFASITICKA I PRIPROSTA DRUSTVA, ciji su rezultati poslije 30-40 godina vrlo jasni: Sve se raspalo!
  Koga briga jesu li Srbi najstariji narod na Balkanu, kako su nastali Bosnjaci, koliko su "kulturni" Hrvati, ako i jedni i drugi i treci zive na marginama moderne civilizacije i bjeze sa ovih prostora. Na sve tri strane ostaju samo priprosti, optereceni izmisljenom prosloscu, koji truju nove generacije svojim nerijesenim problemima! Dopalo bagru i intelektualni skart da konacno u nekakvom posrnulom drustvu budu bitni!
 • Generic placeholder image
  Srboljub 09.10.2023. 02:16
  Oj Faize, pišeš li ti i tvoji i sad "bosančicom" na ćirilici?! Vaš najviši sloj su oni prvi koji su primili islam i mahom su to bili srpski plemići ( seljaci nisu tada primali islam, pa zato promisli šta vi mislite o nama i zašto ). Ostali su od kasnije islamizovanih, pomješanih sa bašibozucima. To je jednostavno tako i ne mijenja se zato što se vama ne sviđa, kao što se ne mijenja pravilo da se potomak tih plemića ne ženi od bašibozuka.
 • Generic placeholder image
  Александар 08.10.2023. 19:57
  Америка као најмоћнија земља прича енглески, не амерички језик, као што се у Аустрији, Швајцарској прича Немачки, а господин Фаиз и одређени људи вођени туђим идејама не виде да пишемо и говоримо истим језиком, и да је немогуће да исти језик има 3, 4 имена. Што је српско то се српски зове.
 • Generic placeholder image
  Faiz 08.10.2023. 18:21
  Nije da gospodin Isailovic ne zna, vec namjerno prešućuje činjenicu da su te povelje pisane bosanskim pismom -bosančicom, koja jeste bila na ćirilici.
  Nemojte tako, laž ima kraće noge i od zeca.
 • Generic placeholder image
  Crni 08.10.2023. 15:29
  Bosančica pisana ćirilicom 😀
 • Generic placeholder image
  Жељко 08.10.2023. 13:43
  А сад измишљају неки нови језик и нацију у Босни...
Повезане вијести
Отворен „Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву Отворен „Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву
Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини? Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
Сутра едукативно предавање о корацима у случају нестанка дјетета у ОШ „Свети Сава“ Сутра едукативно предавање о корацима у случају нестанка дјетета у ОШ „Свети Сава“
Најчитаније
 • Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
  16h 43m
  0
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  21h 8m
  2
 • Отворен „Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву
  14h 4m
  2
 • Полиција о драми у сарајевској школи: Два ученика избодена, трећи основац ухапшен
  16h 46m
  0
 • Анастасија Ђорђић ученик генерације Средњошколског центра „Источна Илиџа“
  17h 55m
  0