Isailović: Sve bosanske povelje pisane na srpskom jeziku ćirilicom

07.10.2023. 20:48
6
IZVOR: srna.rs

Sve povelje nastale na teritoriji srednjovjekovne Bosne su, osim na latinskom, pisane na srpskom jeziku i ćiriličkim pismom štokavskog narječja, izjavio je danas u Istočnom Sarajevu viši naučni saradnik u Istorijskom institutu u Beogradu Neven Isailović.

Isailović je rekao novinarima da povelje svjedoče, prije svega kao poslovno-pravni dokumenti, o nekim aktuelnim pitanjima tog vremena.

- Nastale su kao rezultat ugovora nekakvih vladarskih naredbi, pisama i sadrže leksiku koju filolozi mogu istraživati u kontekstu jezika i identiteta. Tu su i religijski aspekti naše poslovno-pravne pismenosti - izjavio je Isailović nakon promocije zbornika radova "Srpsko pisano nasljeđe i istorija srednjovjekovne Bosne, Huma i Travunije" i "Srpska povelja srednjovjekovne Bosne i Huma".

Prema njegovim riječima, svi ti dokumenti pripadaju vremenu kada je religija imala izrazito važnu ulogu i tu su sadržani pojmovi vezani za svetačka imena, proslavljanje praznika, vjerski život i sva ona svjedoče o tome da je u srednjovjekovnoj Bosni vladala pravovjerna religija.

- Mi ne možemo reći da li je to pripadnost ovoj ili onoj crkvi, ali teza o nekakvoj jeretičkoj prirodi srednjovjekovne Bosne, o nekakvom nepravovjerju ne stoji. Svi elementi koje susrećemo sasvim su pravovjerni i pominje se Sveto trojstvo i ime Hrista, a ne postoji nikakva naznaka o bogumilskoj tezi, koja je u nauci odavno odbačena - naglasio je Isailović.

On je upozorio da se, sa stanovišta istorije, moderna situacija nikada ne bi smjela prenositi na prošlost, niti da se vrše neka poređenja koja ne mogu stajati danas.

- Rezultat zbornika je pokušaj da se neke teme otvore. Ostaće dosta toga da se istražuje i da se sintetišu neke nove cjeline i to neće raditi samo istoričari, već i filolozi, filozofi, teolozi i svi pripadnici humanističkih nauka - rekao je Isailović.

Govoreći o Povelji Kulina bana, o kojoj se često govori kao o nekakvom rodnom list bosanske države, on je naveo da je to samo prvi sačuvani dokument - ugovor jednog vladara Bosne sa dubrovačkom opštinom i da on ne svjedoči o nekakvom identitetu Bošnjaka, pa čak ni Srba, već je to samo dokument koji ima pravnu ulogu.

Isailović naglašava da je Povelja Kulina bana svjedočanstvo pismenosti i da je napisana na srpskom jeziku tog vremena.

- Kulinova povelja to ne pominje, ali Povelja bana Ninoslava nastala pedesetak godina kasnije svjedoči o tome da vladar svoje podanike naziva Srbima, dok Dubrovčane naziva Vlasima. To odgovara tadašnjem shvatanju terminologije, jer se u srpskim poveljama iz Raške, iz države Nemanjića, takođe javlja to dvojstvo - rekao je Isailović.

Današnjoj promociji prisustvovao je i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Na promociji zbornika radova govorili su profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Zorica Nikitović, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Jasmina Grković Mejdžor i Srđan Rudić iz Istorijskog instituta u Beogradu.

Predstavljanje zbornika radova organizovano je u okviru Trećeg naučnog skupa pod nazivom "Srpski srednjovjekovni spomenici iz Bosne i Huma - proučavanje Čajničkog jevanđelja" sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Mitropolije dabrobosanske, koji se završava sutra.

U Naučnom odboru su akademici Branko Letić, Anatolij Arkadjevič Turilov, Jasmina Grković Mejdžor, profesori Janis Tarnanidis, Vladislav Topalović, Jelica Stojanović, Viktor Savić i Zorica Nikitović.

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Anonimno 09.10.2023. 16:40
    Istorija ima jedan vrlo "fin" problem: Koliko god mi o proslosti arbitrirali iz svog vremena, dogadjaji koji su se desili, desili su se i ne mogu se promijeniti. :)
    Naglabanja "google strucnjaka" o proslosti srba, hrvata, bosnjaka nece promijeniti cinjenicu da danas, na svim stranama egzistiraju KLERIKALNA, NEOFASITICKA I PRIPROSTA DRUSTVA, ciji su rezultati poslije 30-40 godina vrlo jasni: Sve se raspalo!
    Koga briga jesu li Srbi najstariji narod na Balkanu, kako su nastali Bosnjaci, koliko su "kulturni" Hrvati, ako i jedni i drugi i treci zive na marginama moderne civilizacije i bjeze sa ovih prostora. Na sve tri strane ostaju samo priprosti, optereceni izmisljenom prosloscu, koji truju nove generacije svojim nerijesenim problemima! Dopalo bagru i intelektualni skart da konacno u nekakvom posrnulom drustvu budu bitni!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 09.10.2023. 02:16
    Oj Faize, pišeš li ti i tvoji i sad "bosančicom" na ćirilici?! Vaš najviši sloj su oni prvi koji su primili islam i mahom su to bili srpski plemići ( seljaci nisu tada primali islam, pa zato promisli šta vi mislite o nama i zašto ). Ostali su od kasnije islamizovanih, pomješanih sa bašibozucima. To je jednostavno tako i ne mijenja se zato što se vama ne sviđa, kao što se ne mijenja pravilo da se potomak tih plemića ne ženi od bašibozuka.
  • Generic placeholder image
    Aleksandar 08.10.2023. 19:57
    Amerika kao najmoćnija zemlja priča engleski, ne američki jezik, kao što se u Austriji, Švajcarskoj priča Nemački, a gospodin Faiz i određeni ljudi vođeni tuđim idejama ne vide da pišemo i govorimo istim jezikom, i da je nemoguće da isti jezik ima 3, 4 imena. Što je srpsko to se srpski zove.
  • Generic placeholder image
    Faiz 08.10.2023. 18:21
    Nije da gospodin Isailovic ne zna, vec namjerno prešućuje činjenicu da su te povelje pisane bosanskim pismom -bosančicom, koja jeste bila na ćirilici.
    Nemojte tako, laž ima kraće noge i od zeca.
  • Generic placeholder image
    Crni 08.10.2023. 15:29
    Bosančica pisana ćirilicom 😀
  • Generic placeholder image
    Željko 08.10.2023. 13:43
    A sad izmišljaju neki novi jezik i naciju u Bosni...
Povezane vijesti
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    11h 19m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    11h 1m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    11h 55m
    4
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    8h 50m
    0
  • Tri žene zaražene HIV-om tokom kozmetičkog tretmana
    12h 32m
    1