Искористите кору од банане на прави начин

02.01.2023. 14:23
0
ИЗВОР: novosti.rs

Свако од нас када поједе банану баци кору, али постоје начини на који можете да је искористе прије него што заврши у канти за смеће.

Полирање обуће

Заборавите на класичне креме за ципеле које имају јак мирис и могу да оставе трагове на вашој одјећи. Полирање обуће кором од банане је потпуно природан начин његе кожне обуће, као и свих лакованих детаља. Унутрашњу страну коре је потребно утрљати на површину ципеле или чизме, и за тили час ће невјероватан сјај да се појави на њиховој површини. Употребите потом меку крпу како бисте уклонили трагове коре. Најбоље резултате добићете ако употријебите мало зрелију банану.

Омекшајте своја стопала

Кора банане садржи у себи аминокиселине и витамине А, Б, Ц и Е који чине чуда по питању суве коже. Такође, веома ефикасно се боре и са стопалима која сврбе и стварају вам нелагодност нарочито у љетњем периоду. Неколико дана узастопно потребно је да утрљате унутрашњу страну коре од банане на проблематична мјеста на стопалима, да бисте видјели изванредне резултате.

Смањите подочњаке

Бројни производи које користите за његу своје коже, а нарочито за предио око очију, праве се управо од коре од банане. Познато је да су банане одличне за његу осјетљиве и надуте коже, и да захваљујући хидратантним својствима дају кожи неопходну влагу и глаткоћу. Такође, врло учинковито се боре са тамним мрљама на лицу и ситним ожиљцима.

Кора од банане је врло моћан антиоксиданс и самим тим заштита од оксидативних оштећења, при чему даје допринос успоравању старења коже. Кору од банане ставите на своје лице испод очију и оставите да дјелује око 15 мин. Приметићете велику разлику у погледу одсуства надутости и подочњака на тој регији.

Изборите се са уједима инсеката

Кора од банане са сматра ултимативним кућним лијеком. Уколико сте претрпјели уједе од комараца и не можете да се изборите са осјећајем свраба, кора од банане вам у великој мјери може помоћи. Утрљајте је на осјетљиво мјесто и посматрајте како осјећај свраба нестаје. Банане су природно испуњене полисахаридима, који су познати по својим антиупалним својствима и смањењу отеклина.

Уклоните акне природним путем

Банане у себи садрже лектин и цинк који имају антибактеријска својства и помажу при лијечењу односно зацјељењу рана. Утрљајте кору од банане на предио коже који је прекривен акнама, и оставите да дјелује око 10 минута, а затим исперите. Пожељно је да минимум три пута дневно понављате овај поступак током 7 дана да бисте видјели жељене резултате.

Коментари 0
Повезане вијести
Воћари Српске очајни, jабуке само за прераду Воћари Српске очајни, jабуке само за прераду
Цијене воћа и поврћа рапидно расту Цијене воћа и поврћа рапидно расту
Астрономске цијене воћа и поврћа у Српској Астрономске цијене воћа и поврћа у Српској
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 48m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 59m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 45m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 7m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 21m
    3