Источна Илиџа: „14. Сабор српског изворног народног стваралаштва“

03.09.2020. 13:55
0
ИЗВОР: Катера

Овогодишњи „14. Сабор српског изворног народног стваралаштва“ у Источној Илиџи одржаће се од 2. 9. до 6. 9. 2020. године, у мало другачијим условима него досада.

Начелник општине Источна Илиџа, која је уједно и генерални покровитељ манифестације Маринко Божовић, у обраћању медијима истакао је да се овогодишњи Сабор поред Војковића одржава и на Тргу доктора Миодрага Лазића, те да општина стоји иза Организационог одбора.

- Као и до сада, општина Источна Илиџа стоји иза Организационог одбора, а тако ће бити и у годинама пред нама. Ја се искрено надам да ћемо славити и јубилеј, 20 година, па зашто не и 50 јер је очување традиције и културе битно, а општина Источна Илиџа то зна и поштује, и зато улаже значајна средства - истакао је Божовић.

Он је додао да се општина Источна Илиџа у овим специфичним условима потрудила да се ова манифестација, која је од општег значаја како за општину тако и за град Источно Сарајево не прекине, већ да се њен програм само прилагоди тренутним условима.

- Захваљујући људима који су у једном тренутку били ентузијасти са визијом у коју су вјеровали и идејом из које је поникао овај сабор, ми данас имамо једну манифестацију која је од градског значаја, а временом ће, вјерујемо, имати и републички значај. Ми смо поносни на све људе који су учествовали, учествују или на било који начин чувају традицију и преносе историју Срба – испричао је Божовић.

Овогодишњи Сабор се одржава без присуства публике због ситуације изазване пандемијом вируса корона.

Један од покровитеља „14. Сабор српског изворног народног стваралаштва“ је град Источно Сарајево, а предсједник Скупштине града Мирослав Лучић, у обраћању медијима, нагласио је да је ова манифестација од изузетног значаја за очување наше традиције, културе и обичаја српског народа уопште.

- Драго ми је што је овогодишњи програм разноврстан без обзира на ситуацију у којој се налазимо, а посебно ми је драго што је једна од тема која је провлачи кроз читав програм „Црна Гора, српска колијевка“. Ова тема повезује наш народ који живи у три државе, а ово је начин да учврстимо наше везе и да дамо једни другима подршку – рекао је Лучић.

Лучић се захвалио Културно- мјетничком друштву "Војковићи" и Ранку Скакавцу, закључивши да се овогодишњи сабор одржава на три општине што је доказ да је ово манифестација читавог града Источног Сарајева.

Предсједник Организационог одбора ове манифестације Ранко Скакавац рекао је да ће  програм „14. Сабора српског изворног народног стваралаштва“ бити много скромнији него претходних година.

- Ученички радови на тему „Црна Гора, српска колијевка“ су пристигли на адресу Организационог одбора, њих девет, а три најбоља су изабрана и биће новчано награђена – рекао је Скакавац.

Како је појаснио, сутра ће се у Трнови организовати Саборско вече на којем ће учествовати неколико друштава, а у суботу и недјељу је планиран богат програм.

- На Тргу доктора Лазића у 12 часова почиње Сусрет младих ликовних умјетника, биће органозована и полазна Школа сликања и писања из Културног центра Источно Сарајево. Такође, планирано је и да књижевници бесједе о теми „Црна Гора, српска колијевка“, а говориће протојереј Миљан Рађеновић , професор др Драга Мастиловић, Душан Зуровац, Недељко Бабић, Петар Ашкраба, Недељко Зеленовић, Горан Врачар итд. – појаснио је Скакавац.

У недјељу, како напомиње Скакавац, неће бити традиционалног дефилеа друштава, бирања краља и краљице, али ће бити уприличен пригодан програм.

- Желим да се захвалим општини Источна Илиџа и начелнику Маринку Божовићу, граду Источно Сарајево и њеној Туристичкој организацији, општини Трново, културним центрима у Трнову и Источном Новом Сарајеву, СПЦ у Војковићима и Трнову и многим другима – закључио је Скакавац.

Коментари 0
Повезане вијести
„Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја „Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја
Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа
Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО) Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 56m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    18h 29m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    18h 10m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    23h 21m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    22h 35m
    0