Istočna Ilidža: „14. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva“

03.09.2020. 13:55
0
IZVOR: Katera

Ovogodišnji „14. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva“ u Istočnoj Ilidži održaće se od 2. 9. do 6. 9. 2020. godine, u malo drugačijim uslovima nego dosada.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, koja je ujedno i generalni pokrovitelj manifestacije Marinko Božović, u obraćanju medijima istakao je da se ovogodišnji Sabor pored Vojkovića održava i na Trgu doktora Miodraga Lazića, te da opština stoji iza Organizacionog odbora.

- Kao i do sada, opština Istočna Ilidža stoji iza Organizacionog odbora, a tako će biti i u godinama pred nama. Ja se iskreno nadam da ćemo slaviti i jubilej, 20 godina, pa zašto ne i 50 jer je očuvanje tradicije i kulture bitno, a opština Istočna Ilidža to zna i poštuje, i zato ulaže značajna sredstva - istakao je Božović.

On je dodao da se opština Istočna Ilidža u ovim specifičnim uslovima potrudila da se ova manifestacija, koja je od opšteg značaja kako za opštinu tako i za grad Istočno Sarajevo ne prekine, već da se njen program samo prilagodi trenutnim uslovima.

- Zahvaljujući ljudima koji su u jednom trenutku bili entuzijasti sa vizijom u koju su vjerovali i idejom iz koje je ponikao ovaj sabor, mi danas imamo jednu manifestaciju koja je od gradskog značaja, a vremenom će, vjerujemo, imati i republički značaj. Mi smo ponosni na sve ljude koji su učestvovali, učestvuju ili na bilo koji način čuvaju tradiciju i prenose istoriju Srba – ispričao je Božović.

Ovogodišnji Sabor se održava bez prisustva publike zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona.

Jedan od pokrovitelja „14. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva“ je grad Istočno Sarajevo, a predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić, u obraćanju medijima, naglasio je da je ova manifestacija od izuzetnog značaja za očuvanje naše tradicije, kulture i običaja srpskog naroda uopšte.

- Drago mi je što je ovogodišnji program raznovrstan bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo, a posebno mi je drago što je jedna od tema koja je provlači kroz čitav program „Crna Gora, srpska kolijevka“. Ova tema povezuje naš narod koji živi u tri države, a ovo je način da učvrstimo naše veze i da damo jedni drugima podršku – rekao je Lučić.

Lučić se zahvalio Kulturno- mjetničkom društvu "Vojkovići" i Ranku Skakavcu, zaključivši da se ovogodišnji sabor održava na tri opštine što je dokaz da je ovo manifestacija čitavog grada Istočnog Sarajeva.

Predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Ranko Skakavac rekao je da će  program „14. Sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva“ biti mnogo skromniji nego prethodnih godina.

- Učenički radovi na temu „Crna Gora, srpska kolijevka“ su pristigli na adresu Organizacionog odbora, njih devet, a tri najbolja su izabrana i biće novčano nagrađena – rekao je Skakavac.

Kako je pojasnio, sutra će se u Trnovi organizovati Saborsko veče na kojem će učestvovati nekoliko društava, a u subotu i nedjelju je planiran bogat program.

- Na Trgu doktora Lazića u 12 časova počinje Susret mladih likovnih umjetnika, biće organozovana i polazna Škola slikanja i pisanja iz Kulturnog centra Istočno Sarajevo. Takođe, planirano je i da književnici besjede o temi „Crna Gora, srpska kolijevka“, a govoriće protojerej Miljan Rađenović , profesor dr Draga Mastilović, Dušan Zurovac, Nedeljko Babić, Petar Aškraba, Nedeljko Zelenović, Goran Vračar itd. – pojasnio je Skakavac.

U nedjelju, kako napominje Skakavac, neće biti tradicionalnog defilea društava, biranja kralja i kraljice, ali će biti upriličen prigodan program.

- Želim da se zahvalim opštini Istočna Ilidža i načelniku Marinku Božoviću, gradu Istočno Sarajevo i njenoj Turističkoj organizaciji, opštini Trnovo, kulturnim centrima u Trnovu i Istočnom Novom Sarajevu, SPC u Vojkovićima i Trnovu i mnogim drugima – zaključio je Skakavac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO) Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    8h 53m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 37m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    23h 50m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    20h 4m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    2h 22m
    0