Источни фронт, 100. дан: Санкције увеле и Европа и САД

03.06.2022. 08:58
0
ИЗВОР: b92.net

Почео је стоти дан рата у Украјини.

Амбасадори земаља чланица усагласили су текст шестог пакета санкција против Руске Федерације, који би данас требало да ступи на снагу, а након објављивања у Службеном гласнику ЕУ, у коме ће на захтјев Мађарске бити изузет патријарх руски Кирил.

Санкције уводи и Америка, којима је погођено 17 особа.

Руско министарство одбране саопштило је да бродови који превозе житарице смију да напусте украјинске луке у Црном мору хуманитарним коридорима и да је Русија спремна да гарантује њихову безбједност.

Украјински предсједник Володимир Зеленски позвао је данас Запад да појача испоруке оружја Украјини како би покренуо рат ка преломној тачки која би јој омогућила да побиједи.

Санкције Русији погоршавају глобалну ситуацију

Русија није изненађена новим санкцијама које су увеле САД и остаје при увјерењу да оваква ограничења само погоршавају глобалну економску ситуацију и утичу на доступности и безбједности хране у свијету, саопштио је руски амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов.

- Нисмо изненађени новим ограничењима - рекао је амбасадор, описујући их као „још једну потврду русофобичне хистерије Вашингтона“, преноси ТАСС.

- Увјерени смо да ће се са штетном праксом ограничавања само погоршати глобална питања, што ће довести до нових поремећаја у ланцима снабдијевања и утицати на безбједност хране. Економске флуктуације могу утицати и на Сједињене Државе - нагласио је Антонов на Телеграм каналу руске амбасаде.

Он је још рекао да је Москва чак и у ситуацији када је погођена ограничењима и забранама, спремна да сервисира своје дугове.

- Увјерени смо да покушаји да се блокира могућност плаћања за Русију неће остати непримијећена од стране озбиљних инвеститора, подривајући повјерење у САД - рекао је руски амбасадор.

Рано јутрос украјинске снаге гранатирале су насеље Гољмовски у Доњецкој Народној Републици, испаливши шест мина калибра 120 милиметара, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима за обуставу ватре.

"Потпуно контролишемо Херсон"

Замјеник војно-цивилне администрације Херсонске области Кирил Стремоусов изјавио је да су сви покушаји контраофанзиве украјинских трупа на ту област били одбијени и пропали су.

- Потпуно контролишемо територију Херсонске области. Све изјаве на тему заузимања територија су чист популизам. Све су то неистине. Сви покушаји контраофанзиве украјинских снага били су одбијени и пропали су. Херсонска област у оквиру свих својих граница у потпуности остаје под контролом војске Руске Федерације - истакао је Стремоусов.

Столтенберг: НАТО неће диктирати Украјини како да преговара

НАТО неће диктирати Украјини на које услове треба да пристане у преговорима са Русијом, рекао је генерални секретар Сјеверноатланске алијансе Јенс Столтенберг.

- Вјерујем политичком руководству у Украјини, оно треба да донесе тешке одлуке. Ми не треба да одлучујемо или да имамо чврсто мишљење о томе шта Украјинци треба да прихвате, а шта не. Треба да им помогнемо да остваре своје право на самоодбрану - рекао је Столтенберг у Вашингтону послије разговора са америчким предсједником Џозефом Бајденом, пренијела је агенција РИА Новости.

Према ријечима генералног секретара, сукоби се увијек завршавају за преговарачким столом.

- Ипак, оно што се дешава за преговарачким столом у великој мјери зависи од ситуације на терену, на бојном пољу. Морамо да помогнемо Украјинцима како би постигли што бољи резултат у овом сукобу -поручио је Столтенберг.

Зеленски: Украјинске снаге напредовале у Северодоњецку

Украјинске снаге су направиле одређени успјех у борби против Руса у Сјеверодоњецку, али се војна ситуација у региону Донбаса није промијенила у претходна 24 сата, изјавио је  предсједник Украјине Володимир Зеленски.

Зеленски је захвалио предсједнику САД Џозефу Бајдену што је обећао да ће му послати пројектиле и рекао је да очекује добре вијести о допреми оружја од осталих партнера, пренио је Ројтерс.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 53m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    23h 26m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 52m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 5m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 34m
    4