Istočni front, 100. dan: Sankcije uvele i Evropa i SAD

03.06.2022. 08:58
0
IZVOR: b92.net

Počeo je stoti dan rata u Ukrajini.

Ambasadori zemalja članica usaglasili su tekst šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koji bi danas trebalo da stupi na snagu, a nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU, u kome će na zahtjev Mađarske biti izuzet patrijarh ruski Kiril.

Sankcije uvodi i Amerika, kojima je pogođeno 17 osoba.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da brodovi koji prevoze žitarice smiju da napuste ukrajinske luke u Crnom moru humanitarnim koridorima i da je Rusija spremna da garantuje njihovu bezbjednost.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je danas Zapad da pojača isporuke oružja Ukrajini kako bi pokrenuo rat ka prelomnoj tački koja bi joj omogućila da pobijedi.

Sankcije Rusiji pogoršavaju globalnu situaciju

Rusija nije iznenađena novim sankcijama koje su uvele SAD i ostaje pri uvjerenju da ovakva ograničenja samo pogoršavaju globalnu ekonomsku situaciju i utiču na dostupnosti i bezbjednosti hrane u svijetu, saopštio je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

- Nismo iznenađeni novim ograničenjima - rekao je ambasador, opisujući ih kao „još jednu potvrdu rusofobične histerije Vašingtona“, prenosi TASS.

- Uvjereni smo da će se sa štetnom praksom ograničavanja samo pogoršati globalna pitanja, što će dovesti do novih poremećaja u lancima snabdijevanja i uticati na bezbjednost hrane. Ekonomske fluktuacije mogu uticati i na Sjedinjene Države - naglasio je Antonov na Telegram kanalu ruske ambasade.

On je još rekao da je Moskva čak i u situaciji kada je pogođena ograničenjima i zabranama, spremna da servisira svoje dugove.

- Uvjereni smo da pokušaji da se blokira mogućnost plaćanja za Rusiju neće ostati neprimijećena od strane ozbiljnih investitora, podrivajući povjerenje u SAD - rekao je ruski ambasador.

Rano jutros ukrajinske snage granatirale su naselje Goljmovski u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši šest mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima za obustavu vatre.

"Potpuno kontrolišemo Herson"

Zamjenik vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov izjavio je da su svi pokušaji kontraofanzive ukrajinskih trupa na tu oblast bili odbijeni i propali su.

- Potpuno kontrolišemo teritoriju Hersonske oblasti. Sve izjave na temu zauzimanja teritorija su čist populizam. Sve su to neistine. Svi pokušaji kontraofanzive ukrajinskih snaga bili su odbijeni i propali su. Hersonska oblast u okviru svih svojih granica u potpunosti ostaje pod kontrolom vojske Ruske Federacije - istakao je Stremousov.

Stoltenberg: NATO neće diktirati Ukrajini kako da pregovara

NATO neće diktirati Ukrajini na koje uslove treba da pristane u pregovorima sa Rusijom, rekao je generalni sekretar Sjevernoatlanske alijanse Jens Stoltenberg.

- Vjerujem političkom rukovodstvu u Ukrajini, ono treba da donese teške odluke. Mi ne treba da odlučujemo ili da imamo čvrsto mišljenje o tome šta Ukrajinci treba da prihvate, a šta ne. Treba da im pomognemo da ostvare svoje pravo na samoodbranu - rekao je Stoltenberg u Vašingtonu poslije razgovora sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, prenijela je agencija RIA Novosti.

Prema riječima generalnog sekretara, sukobi se uvijek završavaju za pregovaračkim stolom.

- Ipak, ono što se dešava za pregovaračkim stolom u velikoj mjeri zavisi od situacije na terenu, na bojnom polju. Moramo da pomognemo Ukrajincima kako bi postigli što bolji rezultat u ovom sukobu -poručio je Stoltenberg.

Zelenski: Ukrajinske snage napredovale u Severodonjecku

Ukrajinske snage su napravile određeni uspjeh u borbi protiv Rusa u Sjeverodonjecku, ali se vojna situacija u regionu Donbasa nije promijenila u prethodna 24 sata, izjavio je  predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski je zahvalio predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu što je obećao da će mu poslati projektile i rekao je da očekuje dobre vijesti o dopremi oružja od ostalih partnera, prenio je Rojters.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 11m
    0
  • Slani mafini
    16h 32m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 27m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 21m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 50m
    3