Источни фронт, 101. дан: Русија гарантује пролаз за извоз жита из Украјине

04.06.2022. 09:55
0
ИЗВОР: b92.net

Специјална операција руске војске у Украјини данас је ушла у 101. дан.

Украјинска војска саопштила је да се руске јединице групишу на прилазима Славјанску, док гувернер Луганска поручује да су повратили 20 одсто територије у Северодоњецку.

Руско министарство спољних послова саопштило је синоћ да је позвало на састанак у понедјељак шефове америчких медијских испостава у Москви како би их обавијестило о оштрим контрамјерама које ће да преузму као одговор на америчке рестрикције руских медија у САД.

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да је Москва спремна да гарантује извоз житарица преко Азовског мора, али и да Украјина то може да чини и преко Одесе коју контролише.

Путин: Русија гарантује пролаз за извоз жита из Украјине

Русија гарантује несметан пролаз бродова који превозе украјинско жито и може да обезбиједи његов извоз кроз луке које контролише, као што су Берђанск и Маријупољ, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

Он је рекао да Русија не омета извоз житарица из Украјине и да се то може учинити преко црноморских лука и сусједних земаља.

- Што се тиче украјинског извоза житарица, ми томе не постављамо препреке - нагласио је Путин.

Он је у у интервјуу за ТВ канал Русија 1, рекао да је то могуће и из луке Одеса под контролом Кијева, када Украјина "очисти воде од мина".

Кијев: Обавестајци у контакту са заробљеницима

Украјинске обавјештајне службе су у комуникацији са заробљеним борцима из челичане Азовстаљ, а Кијев чини све што може да обезбиједи њихово ослобађање, изјавио је украјински министар унутрашњих послова Денис Монастирски.

- Преко обавештајних служби имамо податке о условима притвора, исхрани и могућности њиховог пуштања на слободу - рекао је у петак Монастирски на украјинској телевизији, преноси Ројтерс.

Судбина стотина украјинских бораца и даље је неизвјесна након што су стављени у руски притвор средином маја, после предаје, а Монастирски је нагласио да Кијев чини све што је могуће да они буду ослобођени, наводи британска агенција.

Смањен је темпо напредовања руске војске на Доњецком правцу – јутарњи извештаји из Генералштаба Украјине

Четири кључне тачке?

Амерички званичници се посљедњих недјеља редовно састају са својим британским и европским колегама како би разговарали о потенцијалним оквирима за прекид ватре и окончање рата у Украјини путем споразума, саопштило је за Си-Ен-Ен (CNN) неколико извора упознатих са овим преговорима.

Украјина није директно укључена у те дискусије, упркос опредељењу САД "ништа о Украјини без Украјине", наводи CNN.

Како се наводи, међу темама састанака званичника САД с британским и европским колегама је оквир споразума од четири тачке који је Италија предложила крајем прошлог мЈесеца.

Упозорење: "Пријетња"

Британска министарка спољни послова Лиз Трас упозорила је данас да "неоправдана и нелегална инвазија Русије на Украјину" пријети свјетском миру и економској стабилности.

Она је у саопштењу поводом 100 дана рата оцијенила да се руски председник Владимир Путин "грдно прерачунао".

"Он је очекивао да инвазија буде завршена за неколико дана, али је у великој мери потцијенио одлучност храбрих Украјинаца који су неустрашиво бранили своју земљу", навела је Трас, преноси BBC.

Кијев: Спремамо санкције против 12.000 руских држављана

Украјинске власти припремиле су листу од око 12.000 руских држављана којима ће бити уведене санкције, изјавио је вечерас портпарол украјинског министра спољних послова Олег Николенко.

- Украјина ће наставити да се бори како би санкционисала руске грађане, укључујући и патријарха Кирила, који подривају украјинску националну безбједност. Све у свему, припремили смо листу санкција, која укључујује више од 12.000 руских олигарха, званичника и пропагандиста", додао је Николенко, пренео је ТАС С.

"Неутралисани су"

У Запорошкој области, на југу Украјине, неутралисана је украјинска диверзантско-извиђачка група, саопштио је члан главног савјета војно-цивилне администрације региона Владимир Рогов.

Како је рекао, ријеч је о добро припремљеним људима из украјинских специјалних служби, а тренутно је у току истражни поступак како би се утврдило њихово цјелокупно дјеловање.

Подсјетимо, руска војска преузела је контролу над Херсонском облашћу и делом Запорошке области уз Азовско море на југу Украјине. У регионима раде војно-цивилне управе, почело је емитовање руских телевизијских канала и радио станица, а у току је и обнова трговинских веза са Кримом.

УН: 14 милиона Украјинаца морало је да побјегне од фебруара

Чак 14 милиона Украјинаца присиљено је да напусти своје домове од фебруара, а већина су жена и деце, рекао је у петак кризни координатор Уједињених нација за Украјину Амин Авад.

Настављене борбе у Северодоњецку

Борбе се настављају у Северодоњецку у Луганској области, саопштава Генералштаб Оружаних снага Украјине на својој Фејсбук страници, преноси Униан.

- Уз подршку артиљерије, непријатељ изводи јуришне операције у насељу Северодоњецк, појачао је групацију мобилизационом резервом 'другог армијског корпуса - наводи се у извјештају.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    3h 55m
    0
  • Слани мафини
    13h 16m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 11m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 5m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 34m
    0