Istočni front, 101. dan: Rusija garantuje prolaz za izvoz žita iz Ukrajine

04.06.2022. 09:55
0
IZVOR: b92.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 101. dan.

Ukrajinska vojska saopštila je da se ruske jedinice grupišu na prilazima Slavjansku, dok guverner Luganska poručuje da su povratili 20 odsto teritorije u Severodonjecku.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je sinoć da je pozvalo na sastanak u ponedjeljak šefove američkih medijskih ispostava u Moskvi kako bi ih obavijestilo o oštrim kontramjerama koje će da preuzmu kao odgovor na američke restrikcije ruskih medija u SAD.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna da garantuje izvoz žitarica preko Azovskog mora, ali i da Ukrajina to može da čini i preko Odese koju kontroliše.

Putin: Rusija garantuje prolaz za izvoz žita iz Ukrajine

Rusija garantuje nesmetan prolaz brodova koji prevoze ukrajinsko žito i može da obezbijedi njegov izvoz kroz luke koje kontroliše, kao što su Berđansk i Marijupolj, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je rekao da Rusija ne ometa izvoz žitarica iz Ukrajine i da se to može učiniti preko crnomorskih luka i susjednih zemalja.

- Što se tiče ukrajinskog izvoza žitarica, mi tome ne postavljamo prepreke - naglasio je Putin.

On je u u intervjuu za TV kanal Rusija 1, rekao da je to moguće i iz luke Odesa pod kontrolom Kijeva, kada Ukrajina "očisti vode od mina".

Kijev: Obavestajci u kontaktu sa zarobljenicima

Ukrajinske obavještajne službe su u komunikaciji sa zarobljenim borcima iz čeličane Azovstalj, a Kijev čini sve što može da obezbijedi njihovo oslobađanje, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski.

- Preko obaveštajnih službi imamo podatke o uslovima pritvora, ishrani i mogućnosti njihovog puštanja na slobodu - rekao je u petak Monastirski na ukrajinskoj televiziji, prenosi Rojters.

Sudbina stotina ukrajinskih boraca i dalje je neizvjesna nakon što su stavljeni u ruski pritvor sredinom maja, posle predaje, a Monastirski je naglasio da Kijev čini sve što je moguće da oni budu oslobođeni, navodi britanska agencija.

Smanjen je tempo napredovanja ruske vojske na Donjeckom pravcu – jutarnji izveštaji iz Generalštaba Ukrajine

Četiri ključne tačke?

Američki zvaničnici se posljednjih nedjelja redovno sastaju sa svojim britanskim i evropskim kolegama kako bi razgovarali o potencijalnim okvirima za prekid vatre i okončanje rata u Ukrajini putem sporazuma, saopštilo je za Si-En-En (CNN) nekoliko izvora upoznatih sa ovim pregovorima.

Ukrajina nije direktno uključena u te diskusije, uprkos opredeljenju SAD "ništa o Ukrajini bez Ukrajine", navodi CNN.

Kako se navodi, među temama sastanaka zvaničnika SAD s britanskim i evropskim kolegama je okvir sporazuma od četiri tačke koji je Italija predložila krajem prošlog mJeseca.

Upozorenje: "Prijetnja"

Britanska ministarka spoljni poslova Liz Tras upozorila je danas da "neopravdana i nelegalna invazija Rusije na Ukrajinu" prijeti svjetskom miru i ekonomskoj stabilnosti.

Ona je u saopštenju povodom 100 dana rata ocijenila da se ruski predsednik Vladimir Putin "grdno preračunao".

"On je očekivao da invazija bude završena za nekoliko dana, ali je u velikoj meri potcijenio odlučnost hrabrih Ukrajinaca koji su neustrašivo branili svoju zemlju", navela je Tras, prenosi BBC.

Kijev: Spremamo sankcije protiv 12.000 ruskih davljana

Ukrajinske vlasti pripremile su listu od oko 12.000 ruskih državljana kojima će biti uvedene sankcije, izjavio je večeras portparol ukrajinskog ministra spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

- Ukrajina će nastaviti da se bori kako bi sankcionisala ruske građane, uključujući i patrijarha Kirila, koji podrivaju ukrajinsku nacionalnu bezbjednost. Sve u svemu, pripremili smo listu sankcija, koja uključujuje više od 12.000 ruskih oligarha, zvaničnika i propagandista", dodao je Nikolenko, preneo je TAS S.

"Neutralisani su"

U Zaporoškoj oblasti, na jugu Ukrajine, neutralisana je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa, saopštio je član glavnog savjeta vojno-civilne administracije regiona Vladimir Rogov.

Kako je rekao, riječ je o dobro pripremljenim ljudima iz ukrajinskih specijalnih službi, a trenutno je u toku istražni postupak kako bi se utvrdilo njihovo cjelokupno djelovanje.

Podsjetimo, ruska vojska preuzela je kontrolu nad Hersonskom oblašću i delom Zaporoške oblasti uz Azovsko more na jugu Ukrajine. U regionima rade vojno-civilne uprave, počelo je emitovanje ruskih televizijskih kanala i radio stanica, a u toku je i obnova trgovinskih veza sa Krimom.

UN: 14 miliona Ukrajinaca moralo je da pobjegne od februara

Čak 14 miliona Ukrajinaca prisiljeno je da napusti svoje domove od februara, a većina su žena i dece, rekao je u petak krizni koordinator Ujedinjenih nacija za Ukrajinu Amin Avad.

Nastavljene borbe u Severodonjecku

Borbe se nastavljaju u Severodonjecku u Luganskoj oblasti, saopštava Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svojoj Fejsbuk stranici, prenosi Unian.

- Uz podršku artiljerije, neprijatelj izvodi jurišne operacije u naselju Severodonjeck, pojačao je grupaciju mobilizacionom rezervom 'drugog armijskog korpusa - navodi se u izvještaju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 13m
    0
  • Slani mafini
    15h 34m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 29m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 23m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    9h 52m
    3