Источни фронт, 109. дан: Москва најављује "пропорционалан" одговор на гомилање НАТО трупа

12.06.2022. 09:28
0
ИЗВОР: b92.net

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 109. дан.

Цивили су почели да излазе с територије фабрике „Азот“ у Сјеверодоњецку гдје је и даље око 400 украјинских милитаната блокирано.

Огласио се генерал

Украјинске снаге су од школе у граду Дњепру и цркве у Првотравенску у Дњепропетровској области направиле своја упоришта и складишта муниције, изјавио је генерал-пуковник Михаил Мизинцев, начелник руског Центра за контролу националне одбране.

- Украјински снаге су поставиле упоришта и складишта муниције у школи у граду Дњепру и цркви у Првотравенску, Дњепропетровска област - навео је Мизинцев, преноси ТАС С.

Према његовим ријечима, украјински војници су опремили минобацачке положаје и распоредили складишта оружја и муниције и у три школе у Николајеву, наводи руска агенција.

Руси користе застарјело оружје?

Британски званичници тврде да руске снаге употребљавају застарјело оружје које може да изазове масовне жртве док покушавају да заузму источну Украјину, јер жестоке, дуге борбе исцрпљују ресурсе на обје стране.

Цивили су почели да излазе

Цивили су почели да напуштају територију хемијске фабрике Азот коју су блокирале руске снаге у граду Сјеверодоњецку, изјавио је синоћ дипломатски представник самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) у Москви Родион Мирошник.

- Цивили су почели да излазе кроз други контролни пункт хемијског постројења Азот. Овај пункт не контролишу милитанти. Дочекују их и одводе на безбједно мјесто војници савезничких снага - написао је Мирошник на свом Телеграм каналу.

Према његовим ријечима, остаци украјинских снага држе неколико зграда у зони прве капије фабрике, преноси РИА Новости. Оцјенио је да је могуће да украјинске снаге "и даље држе неколико стотина цивила као таоце".

Додао је да и даље има периодичних сукоба. - Како се обруч око милитаната сужава, цивили ће моћи да напусте склоништа. Савезничке снаге припремају возила за евакуацију - додао је Мирошник.

Серија напада – одјекују експлозије

Снажна експлозија догодила се у области града Авдијевка Доњецкој области, у којем се налази хемијска фабрика Коксохим, а печурка од експлозије видљива је из Доњецка, јавила је синоћ РИА Новости.

Авдијевку контролишу украјинске трупе.

Печурка је почела да се појављује на небу одмах након серије напада.

Према саопштењу Заједничког центра за контролу и координацију прекида ватре (ЗЧЦ), украјински војници из Авдијевке су испалили пет граната калибра 122 милиметара на Верхњеторецки и пуцали из Градова на насеље Минералноје у ДНР.

ДНР: Држављанину Јужне Кореје судиће се у домовини

Министарка спољних послова Доњецке Народне Републике (ДНР) Наталија Никонорова рекла је да ће јужнокорејском држављанину, који се, како тврди, борио као "плаћеник" на страни оружаних снага Украјине, судити у Јужној Кореји, а не у Доњецку, како је раније саопштено.

- Суђење му се припрема у самој Јужној Кореји јер је побјегао. Наводно се, према извештајима, разочарао идејама за које се боре оружане снаге Украјине и вратио се у домовину. Његов чин је откривен и сада има основа да му се суди - објаснила је Никонорова, преноси Интерфакс.

Она је раније изјавила да се "припрема пресуда заробљеном плаћенику из Јужне Кореје".

Двојица Британаца и један Мароканац заробљени док су се борили за Украјину осуђени су у четвртак на смрт пред судом у ДНР.

Гранатиран град Страханов

У 3.35 украјинске трупе гранатирале су град Стаханов у ЛНР, испаливши седам граната из МЛРС-а Ураган, саопштава републичко представништво у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

Русија допремила више од 29.000 тона хуманитарне помоћи у Украјину

Русија је током специјалне војне операције у Украјину допремила више од 29.000 тона хуманитарне робе, саопштио је Начелник Националног центра за управљање одбраном Русије Михаил Мизинцев.

Он је на редовној конференцији за новинаре саопштио да је у протекла 24 сата из Донбаса и Украјине евакуисано више од 7.500 људи.

Генерал-пуковник је, такође, навео да су у Доњецкој и Луганској Народној Републици руски стручњаци за експлозив од мина очистили више од 3.000 хектара.

Зеленски одобрио слање територијалаца на фронт

Предсједник Украјине Володимир Зеленски потписао је закон којим се дозвољава распоређивање припадника територијалне одбране за обављање задатака у областима војних операција, пренјела је Strana.ua.

Према писању портала, председник Врховне раде Руслан Стефанчук потписао је документ 6. маја, након чега је послат Зеленском, који га је потписао 10. јуна.

Припадници територијалне одбране до доношења новог закона могли су да извршавају задатке искључиво ван борбених подручја.

Како је објављено на сајту Врхове Раде, закон ступа на снагу дан након званичног објављивања.

Коштаће и нас

Раст цијена бензина и инфлација очекивана су посљедица помоћи Украјини, рекао је данас амерички предсједник Џозеф Бајден на пријему у Демократском националном комитету.

- Рекао сам својевремено, када смо одлучили да помогнемо Украјини - коштаће и нас. То ће коштати западне земље, то ће коштати НАТО. То ће коштати и европске земље и нас. Јер знате шта је морало да се деси? Цијене бензина, цијене нафте су морале да расту, цијена хране је морала да порасте - рекао је Бајден.

Према ријечима америчког лидера, његова администрација покушава да смањи цијену бензина у земљи, пренјела је РИА Новости.

- Али суштина је да ћемо неко вријеме живјети са овом инфлацијом. Она ће се постепено смањивати, али ћемо живјети са њом још неко вријеме - упозорио је Бајден.

Украјина тражи још

Украјинским властима би било потребно око 300 система вишецјевних ракетних бацача од западних земаља, а не 3-4, рекао је савјетник у кабинету украјинског предсједника Зеленског, Михаил Подољак.

Он је додао да трентуно око 90 одсто губитака у борбама проузрокује руска артиљерија, која је значајно супериорнија у односу на украјинску.

Велика Британија је најавила слање три система вишецјевних ракетних бацача М270, а САД ће испоручити највише 10 оваквих система Украјини.

Шолц, Макрон и Драги планирају пут у Кијев

Њемачки канцелар Олаф Шолц планира посјету Кијеву заједно са француским предсједником Емануелом Макроном и италијанским премијером Мариом Драгијем.

Лидери ЕУ планирају да се састану са Володимиром Зеленским прије самита Г7, који се одржава крајем јуна.

Комисија УН за ратне злочине стигла у Украјину

Комисија Уједињених нација стигла је у суботу у Украјину да истражи да ли је било ратних злочина.

Замјеница предсједника украјинског парламента Олена Кондратјук рекла је да је циљ комисије да евидентира ратне злочине и кршења људских права.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Најчитаније
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    20h 45m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    17h 3m
    7
  • Поднесен захтјев за заказивање ванредне сједнице Скупштине Џудо савеза Републике Српске
    20h 40m
    1
  • Невен Тушевљак трчи 120 километара, од Мркоњића до Острога
    23h 12m
    1
  • Невен Тушевљак у хуманитарној трци на стази Светог Василија
    19h 9m
    1