Istočni front, 109. dan: Moskva najavljuje "proporcionalan" odgovor na gomilanje NATO trupa

12.06.2022. 09:28
0
IZVOR: b92.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 109. dan.

Civili su počeli da izlaze s teritorije fabrike „Azot“ u Sjeverodonjecku gdje je i dalje oko 400 ukrajinskih militanata blokirano.

Oglasio se general

Ukrajinske snage su od škole u gradu Dnjepru i crkve u Prvotravensku u Dnjepropetrovskoj oblasti napravile svoja uporišta i skladišta municije, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane.

- Ukrajinski snage su postavile uporišta i skladišta municije u školi u gradu Dnjepru i crkvi u Prvotravensku, Dnjepropetrovska oblast - naveo je Mizincev, prenosi TAS S.

Prema njegovim riječima, ukrajinski vojnici su opremili minobacačke položaje i rasporedili skladišta oružja i municije i u tri škole u Nikolajevu, navodi ruska agencija.

Rusi koriste zastarjelo oružje?

Britanski zvaničnici tvrde da ruske snage upotrebljavaju zastarjelo oružje koje može da izazove masovne žrtve dok pokušavaju da zauzmu istočnu Ukrajinu, jer žestoke, duge borbe iscrpljuju resurse na obje strane.

Civili su počeli da izlaze

Civili su počeli da napuštaju teritoriju hemijske fabrike Azot koju su blokirale ruske snage u gradu Sjeverodonjecku, izjavio je sinoć diplomatski predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Moskvi Rodion Mirošnik.

- Civili su počeli da izlaze kroz drugi kontrolni punkt hemijskog postrojenja Azot. Ovaj punkt ne kontrolišu militanti. Dočekuju ih i odvode na bezbjedno mjesto vojnici savezničkih snaga - napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, ostaci ukrajinskih snaga drže nekoliko zgrada u zoni prve kapije fabrike, prenosi RIA Novosti. Ocjenio je da je moguće da ukrajinske snage "i dalje drže nekoliko stotina civila kao taoce".

Dodao je da i dalje ima periodičnih sukoba. - Kako se obruč oko militanata sužava, civili će moći da napuste skloništa. Savezničke snage pripremaju vozila za evakuaciju - dodao je Mirošnik.

Serija napada – odjekuju eksplozije

Snažna eksplozija dogodila se u oblasti grada Avdijevka Donjeckoj oblasti, u kojem se nalazi hemijska fabrika Koksohim, a pečurka od eksplozije vidljiva je iz Donjecka, javila je sinoć RIA Novosti.

Avdijevku kontrolišu ukrajinske trupe.

Pečurka je počela da se pojavljuje na nebu odmah nakon serije napada.

Prema saopštenju Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZČC), ukrajinski vojnici iz Avdijevke su ispalili pet granata kalibra 122 milimetara na Verhnjetorecki i pucali iz Gradova na naselje Mineralnoje u DNR.

DNR: Državljaninu Južne Koreje sudiće se u domovini

Ministarka spoljnih poslova Donjecke Narodne Republike (DNR) Natalija Nikonorova rekla je da će južnokorejskom državljaninu, koji se, kako tvrdi, borio kao "plaćenik" na strani oružanih snaga Ukrajine, suditi u Južnoj Koreji, a ne u Donjecku, kako je ranije saopšteno.

- Suđenje mu se priprema u samoj Južnoj Koreji jer je pobjegao. Navodno se, prema izveštajima, razočarao idejama za koje se bore oružane snage Ukrajine i vratio se u domovinu. Njegov čin je otkriven i sada ima osnova da mu se sudi - objasnila je Nikonorova, prenosi Interfaks.

Ona je ranije izjavila da se "priprema presuda zarobljenom plaćeniku iz Južne Koreje".

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu osuđeni su u četvrtak na smrt pred sudom u DNR.

Granatiran grad Strahanov

U 3.35 ukrajinske trupe granatirale su grad Stahanov u LNR, ispalivši sedam granata iz MLRS-a Uragan, saopštava republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Rusija dopremila više od 29.000 tona humanitarne pomoći u Ukrajinu

Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajinu dopremila više od 29.000 tona humanitarne robe, saopštio je Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

On je na redovnoj konferenciji za novinare saopštio da je u protekla 24 sata iz Donbasa i Ukrajine evakuisano više od 7.500 ljudi.

General-pukovnik je, takođe, naveo da su u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici ruski stručnjaci za eksploziv od mina očistili više od 3.000 hektara.

Zelenski odobrio slanje teritorijalaca na front

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se dozvoljava raspoređivanje pripadnika teritorijalne odbrane za obavljanje zadataka u oblastima vojnih operacija, prenjela je Strana.ua.

Prema pisanju portala, predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk potpisao je dokument 6. maja, nakon čega je poslat Zelenskom, koji ga je potpisao 10. juna.

Pripadnici teritorijalne odbrane do donošenja novog zakona mogli su da izvršavaju zadatke isključivo van borbenih područja.

Kako je objavljeno na sajtu Vrhove Rade, zakon stupa na snagu dan nakon zvaničnog objavljivanja.

Koštaće i nas

Rast cijena benzina i inflacija očekivana su posljedica pomoći Ukrajini, rekao je danas američki predsjednik Džozef Bajden na prijemu u Demokratskom nacionalnom komitetu.

- Rekao sam svojevremeno, kada smo odlučili da pomognemo Ukrajini - koštaće i nas. To će koštati zapadne zemlje, to će koštati NATO. To će koštati i evropske zemlje i nas. Jer znate šta je moralo da se desi? Cijene benzina, cijene nafte su morale da rastu, cijena hrane je morala da poraste - rekao je Bajden.

Prema riječima američkog lidera, njegova administracija pokušava da smanji cijenu benzina u zemlji, prenjela je RIA Novosti.

- Ali suština je da ćemo neko vrijeme živjeti sa ovom inflacijom. Ona će se postepeno smanjivati, ali ćemo živjeti sa njom još neko vrijeme - upozorio je Bajden.

Ukrajina traži još

Ukrajinskim vlastima bi bilo potrebno oko 300 sistema višecjevnih raketnih bacača od zapadnih zemalja, a ne 3-4, rekao je savjetnik u kabinetu ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Mihail Podoljak.

On je dodao da trentuno oko 90 odsto gubitaka u borbama prouzrokuje ruska artiljerija, koja je značajno superiornija u odnosu na ukrajinsku.

Velika Britanija je najavila slanje tri sistema višecjevnih raketnih bacača M270, a SAD će isporučiti najviše 10 ovakvih sistema Ukrajini.

Šolc, Makron i Dragi planiraju put u Kijev

Njemački kancelar Olaf Šolc planira posjetu Kijevu zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i italijanskim premijerom Mariom Dragijem.

Lideri EU planiraju da se sastanu sa Volodimirom Zelenskim prije samita G7, koji se održava krajem juna.

Komisija UN za ratne zločine stigla u Ukrajinu

Komisija Ujedinjenih nacija stigla je u subotu u Ukrajinu da istraži da li je bilo ratnih zločina.

Zamjenica predsjednika ukrajinskog parlamenta Olena Kondratjuk rekla je da je cilj komisije da evidentira ratne zločine i kršenja ljudskih prava.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    8h 59m
    0
  • Slani mafini
    18h 20m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 15m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 9m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 38m
    3