Источни фронт, 110. дан: Руско оружје уништава „сложене објекте"

13.06.2022. 10:03
0
ИЗВОР: b92.net

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 110. дан.

Украјинске снаге и даље контролишу хемијску фабрику "Азот" у Сјеверодоњецку, у којој се налазе стотине цивила, изјавио је начелник региона Луганск Сергиј Гајдај.

У Мелитопољу, који је под контролом руских снага, догодила се експлозија и погинуло је троје људи, саопштила је украјинска војска.

Сигурност пловидбе у Маријупољу је обезбеђена, лука је очишћена од мина, тврде представници руског министарства одбране.

Русија поздравља посредничке напоре Ватикана

Русија поздравља посредничке напоре Ватикана у сукобу у Украјини, и то што одржава искрен и повјерљив дијалог о низу тема, изјавио је за РИА Новости директор Првог европског одјељења Министарства спољних послова Русије Алексеј Парамонов.

- Ватиканско руководство је више пута изјављивало спремност да пружи сваку могућу помоћ за постизање мира и окончање непријатељстава у Украјини. Ове изјаве су потврђене у пракси. Одржавамо отворен и повјерљив дијалог о низу питања, првенствено везаних за хуманитарну ситуацију у Украјини - рекао је Парамонов.

Парамонов је нагласио да иницијативе Ватикана могу бити тражене под одређеним околностима.

- На све иницијативе Ватикана и папе Фрање које могу довести до мира у Европи гледамо са великим поштовањем и, наравно, могу бити тражене ако се испоље релевантни предуслови - рекао је он.

Подољак: Украјини потребно 300 ракетних система

Украјинским властима би било потребно око 300 система вишецијевних ракетних бацача од западних земаља, изјавио је савјетник у кабинету украјинског предсједника Зеленског, Михаил Подољак, за британски лист Телеграф.

Он је додао да трентуно око 90 одсто губитака у борбама проузрокује руска артиљерија, која је значајно супериорнија у односу на украјинску, преноси агенција ТАСС.

SIPRI: Руска инвазија на Украјину појачала тензије међу нуклеарним силама

Очекује се да нуклеарни арсенал широм свијета расте наредних година, први пут након Хладног рата, а ризик од коришћења таквог оружја највећи је у претходних неколико деценија, саопштио је стокхолмски Међународни институт за истраживање мира (SIPRI).

- Руска инвазија на Украјину и западна подршка Кијеву повећала је тензије између девет нуклеарних сила - навео је SIPRI, преноси Ројтерс.

Ликвидирани страни плаћеници који су ратовали на страни Кијева

Током борби за град Привоље на западу ЛНР ликвидирани су страни плаћеници који су ратовали на страни Кијева, саопштио је амбасадор ЛНР у Русији Родион Мирошник.

- Савезничке снаге активно чисте групе у Сјеверодоњецку, Лисичанску, Привољу. Дио украјинских снага изашао је из Привоља у правцу Новодружевке. Неки од њих су покушали да се сакрију између Новодружевке и Бјелогоровке. На њих се изводе напади. Нико им више неће дозволити да мирно мијењају положаје. Међу погинулима су и страни плаћеници. Тешко је сада одредити тачан број ликвидиране 'западне помоћи' - саопштио је Мирошник на Телеграму.

Терористички вид борбе?

Специјална служба Украјине промијенила је тактику борбе у Запорошкој области и са гранатирања прешла на застрашивање народа путем диверзија и терористичких напада, изјавио је члан главног савјета војно-цивилне администрације Запарошке области Владимир Рогов, преноси Спутњик.

Он је подсјетио да су се у ослобођеном дијелу Запорожја десила два терористичка напада – један на трансформатору у Бердјанску и други поред Министарства унутрашњих послова у Мелитопољу.

- На почетку су нас гранатирали ракетама 'Точка-У', затим су кренули да користе јуришне дронове. Ништа им није успијевало јер је руска војска све пројектиле обарала, а потом је и уништила све система 'Точка-У'. Зато су и прешли на тактику терора - рекао је он и додао да нипошто се не сме дозволити војсци Владимира Зеленског да настави да терорише цивиле.

Руско оружје уништава "сложене објекте"

Руско оружје способно је да уништава "сложене објекте" током специјалне операције за заштиту Донбаса, изјавио је потпредсједник Владе Русије Јуриј Борисов за "РБК".

- Може се рећи да наше високо прецизно оружје ради прилично добро. Прилично добро се показују артиљерија и авијационо оружје - рекао је Борисов.

У свакодневним извјештајима Министарства одбране можемо чути да то наоружање уништава сложене објекте.

Гранатирање настављено

Украјинска војска гранатирала је Кировски округ Доњецка – испаљено је 20 ракета из вишецијевног ракетног бацача "Град", саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

Амнести: Докази о честој употреби касетне муниције у Харкову

У новом истраживању Амнести интернешенела наводи се да докази потврђују распрострањену употребу касетне муниције у Харкову, на сјевероистоку Украјине.

Амнести интернешенел тврди да су пронађени докази да су руске снаге у више наврата користиле касетне бомбе 9Н210/9Н235, као и распрскавајућу муницију тј. ракете које избацују мање мине које експлодирају у временским интервалима.

Амнести подсјећа на пет одвојених мјеста удара у стамбеним насељима у Харкову и на видео-доказе о карактеристичном, симетричном ефекту ломљења који је повезан са касетном муницијом.

Коментари 0
Повезане вијести
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Најчитаније
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    21h 35m
    7
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    4h 40m
    2
  • Невен Тушевљак у хуманитарној трци на стази Светог Василија
    23h 41m
    1
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    8h 28m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    5h 21m
    0