Istočni front, 110. dan: Rusko oružje uništava „složene objekte"

13.06.2022. 10:03
0
IZVOR: b92.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 110. dan.

Ukrajinske snage i dalje kontrolišu hemijsku fabriku "Azot" u Sjeverodonjecku, u kojoj se nalaze stotine civila, izjavio je načelnik regiona Lugansk Sergij Gajdaj.

U Melitopolju, koji je pod kontrolom ruskih snaga, dogodila se eksplozija i poginulo je troje ljudi, saopštila je ukrajinska vojska.

Sigurnost plovidbe u Marijupolju je obezbeđena, luka je očišćena od mina, tvrde predstavnici ruskog ministarstva odbrane.

Rusija pozdravlja posredničke napore Vatikana

Rusija pozdravlja posredničke napore Vatikana u sukobu u Ukrajini, i to što održava iskren i povjerljiv dijalog o nizu tema, izjavio je za RIA Novosti direktor Prvog evropskog odjeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Paramonov.

- Vatikansko rukovodstvo je više puta izjavljivalo spremnost da pruži svaku moguću pomoć za postizanje mira i okončanje neprijateljstava u Ukrajini. Ove izjave su potvrđene u praksi. Održavamo otvoren i povjerljiv dijalog o nizu pitanja, prvenstveno vezanih za humanitarnu situaciju u Ukrajini - rekao je Paramonov.

Paramonov je naglasio da inicijative Vatikana mogu biti tražene pod određenim okolnostima.

- Na sve inicijative Vatikana i pape Franje koje mogu dovesti do mira u Evropi gledamo sa velikim poštovanjem i, naravno, mogu biti tražene ako se ispolje relevantni preduslovi - rekao je on.

Podoljak: Ukrajini potrebno 300 raketnih sistema

Ukrajinskim vlastima bi bilo potrebno oko 300 sistema višecijevnih raketnih bacača od zapadnih zemalja, izjavio je savjetnik u kabinetu ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Mihail Podoljak, za britanski list Telegraf.

On je dodao da trentuno oko 90 odsto gubitaka u borbama prouzrokuje ruska artiljerija, koja je značajno superiornija u odnosu na ukrajinsku, prenosi agencija TASS.

SIPRI: Ruska invazija na Ukrajinu pojačala tenzije među nuklearnim silama

Očekuje se da nuklearni arsenal širom svijeta raste narednih godina, prvi put nakon Hladnog rata, a rizik od korišćenja takvog oružja najveći je u prethodnih nekoliko decenija, saopštio je stokholmski Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

- Ruska invazija na Ukrajinu i zapadna podrška Kijevu povećala je tenzije između devet nuklearnih sila - naveo je SIPRI, prenosi Rojters.

Likvidirani strani plaćenici koji su ratovali na strani Kijeva

Tokom borbi za grad Privolje na zapadu LNR likvidirani su strani plaćenici koji su ratovali na strani Kijeva, saopštio je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

- Savezničke snage aktivno čiste grupe u Sjeverodonjecku, Lisičansku, Privolju. Dio ukrajinskih snaga izašao je iz Privolja u pravcu Novodruževke. Neki od njih su pokušali da se sakriju između Novodruževke i Bjelogorovke. Na njih se izvode napadi. Niko im više neće dozvoliti da mirno mijenjaju položaje. Među poginulima su i strani plaćenici. Teško je sada odrediti tačan broj likvidirane 'zapadne pomoći' - saopštio je Mirošnik na Telegramu.

Teroristički vid borbe?

Specijalna služba Ukrajine promijenila je taktiku borbe u Zaporoškoj oblasti i sa granatiranja prešla na zastrašivanje naroda putem diverzija i terorističkih napada, izjavio je član glavnog savjeta vojno-civilne administracije Zaparoške oblasti Vladimir Rogov, prenosi Sputnjik.

On je podsjetio da su se u oslobođenom dijelu Zaporožja desila dva teroristička napada – jedan na transformatoru u Berdjansku i drugi pored Ministarstva unutrašnjih poslova u Melitopolju.

- Na početku su nas granatirali raketama 'Točka-U', zatim su krenuli da koriste jurišne dronove. Ništa im nije uspijevalo jer je ruska vojska sve projektile obarala, a potom je i uništila sve sistema 'Točka-U'. Zato su i prešli na taktiku terora - rekao je on i dodao da nipošto se ne sme dozvoliti vojsci Vladimira Zelenskog da nastavi da teroriše civile.

Rusko oružje uništava "složene objekte"

Rusko oružje sposobno je da uništava "složene objekte" tokom specijalne operacije za zaštitu Donbasa, izjavio je potpredsjednik Vlade Rusije Jurij Borisov za "RBK".

- Može se reći da naše visoko precizno oružje radi prilično dobro. Prilično dobro se pokazuju artiljerija i avijaciono oružje - rekao je Borisov.

U svakodnevnim izvještajima Ministarstva odbrane možemo čuti da to naoružanje uništava složene objekte.

Granatiranje nastavljeno

Ukrajinska vojska granatirala je Kirovski okrug Donjecka – ispaljeno je 20 raketa iz višecijevnog raketnog bacača "Grad", saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Amnesti: Dokazi o čestoj upotrebi kasetne municije u Harkovu

U novom istraživanju Amnesti internešenela navodi se da dokazi potvrđuju rasprostranjenu upotrebu kasetne municije u Harkovu, na sjeveroistoku Ukrajine.

Amnesti internešenel tvrdi da su pronađeni dokazi da su ruske snage u više navrata koristile kasetne bombe 9N210/9N235, kao i rasprskavajuću municiju tj. rakete koje izbacuju manje mine koje eksplodiraju u vremenskim intervalima.

Amnesti podsjeća na pet odvojenih mjesta udara u stambenim naseljima u Harkovu i na video-dokaze o karakterističnom, simetričnom efektu lomljenja koji je povezan sa kasetnom municijom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    8h 51m
    0
  • Slani mafini
    18h 12m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 7m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 1m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 30m
    3