Источни фронт, 111. дан: Руске снаге потиснуле украјинску војску из центра

14.06.2022. 09:06
0
ИЗВОР: b92.net

Сто једанаести дан рата у Украјини.

Руске снаге потиснуле украјинску војску из центра, порушени сви мостови који вoде ка граду. Упркос увођењу шест пакета санкција, Москва наглашава да је у првих 100 дана рата у Украјини од извоза нафте и гаса зарадила 93 милијарде евра, а већина фосилних горива послата је у Европску унију.

Русија: У Запорожју ради један од шест блокова електране

Украјинска нуклеарна електрана Запорожје није функционална у потпуности и ради само један од шест блокова,саопштио је члан руске војно-цивилне администрације Запорошке области Владимир Рогов за ТАС С.

- Окружење и радијација у нуклеарном постројењу Запорожје су нормални. Један агрегат је у функцији, од шест, колико може да ради - рекао је Рогов.

Он је додао да електрана "може у потпуности да ради само у оквиру једног енергетског система, као дијела енергетског система Русије и за руску економију", наводи ТАС С.

Нуклеарна електрана Запорожје је била засебан огранак украјинског Енергоатома од 1996, а у марту 2022. постројење су заузеле руске снаге током напада на Украјину.

Позив на даљу помоћ Кијеву

Министар одбране САД Лојд Остин ће на састанку контакт групе за Украјину, који ће бити одржан 15. јуна у сједишту НАТО-а, позвати савезнике САД да наставе да пружају војну подршку Кијеву, саопштила је портпаролка Бијеле куће Карин Жан Пјер. Министри одбране земаља НАТО-а ће, уз учешће земаља-партнера (Украјине, Грузије, Финске и Шведске), 15. и 16. јуна одржати састанак у Бриселу.

Зеленски оптужио Шолца

Предсједник Украјине Володимир Зеленски затражио је од њемачког канцелара Олафа Шолца да искаже пуну подршку Кијеву, оптужујући њемачког канцелара да је превише забринут због посљедица које би она имала на везе Берлина са Москвом.

Изјава Зеленског немачкој телевизији ЗДФ, долази у тренутку када су се појавиле спекулације да би Шолц могао у четвртак да отпутује у Кијев први пут од почетка рата, пренео је Ројтерс.

- Од канцелара Шолца нам је потребна сигурност да Њемачка подржава Украјину - рекао је он.

Према ријечима Зеленског, Шолц и његова влада морају да одлуче: не може бити компромиса између Украјине и односа са Русијом.

Песков: Циљ руске војне операције у УКР заштита ДНР и ЛНР

Главни циљ руске војне операције у Украјини је заштита самопроглашених Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, јавила је агенција РИА Новости.

- Генерално, заштита република је главни циљ специјалне војне операције - рекао је Песков, пренио је Ројтерс.

"Немогућа евакуација цивила из Сјеверодоњецка"

Сви мостови ка украјинском граду Сјеверодоњецку на источној линији фронта су уништени, што онемогућава евакуацију цивила који су тамо остали, изјавио је гувернер региона Луганск Серхиј Гајдај.

Он је истакао да ипак постоји приступ граду, пренео је Ројтерс.

Гајдај је на Телеграму написао да Русија није преузела пуну контролу над градом и да је дио града и даље под украјинском контролом.

Погођено породилиште у Доњецку

Извјештаји о гранатирању породилишта у Доњецку, на истоку Украјине, изазивају забринутост, изјавио је за ТАС С портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик, додајући да је то очигледно кршење међународног хуманитарног права.

- Видјели смо медијске извештаје о породилишту у Доњецку. Ово изазива изузетну забринутост. Сваки напад на цивилну инфраструктуру, посебно на медицинске установе, очигледно је кршење међународног права - рекао је јуче званичник УН.

Раније у понедељак, мисија сампроглашене ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре, извјестила је о масовном гранатирању градова и насеља на овој територији ракетама и артиљерије различитог калибра, укључујући до сада незабиљежено, снажно и непрекидно гранатирање Доњецка.

Како је прецизирано, једна од граната погодила је локално породилиште и запалила га, наводи ТАС С.

Коментари 0
Повезане вијести
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Најчитаније
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    2h 10m
    0
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    20h 49m
    8
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    21h 21m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    16h 32m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    21h 30m
    0