Istočni front, 111. dan: Ruske snage potisnule ukrajinsku vojsku iz centra

14.06.2022. 09:06
0
IZVOR: b92.net

Sto jedanaesti dan rata u Ukrajini.

Ruske snage potisnule ukrajinsku vojsku iz centra, porušeni svi mostovi koji vode ka gradu. Uprkos uvođenju šest paketa sankcija, Moskva naglašava da je u prvih 100 dana rata u Ukrajini od izvoza nafte i gasa zaradila 93 milijarde evra, a većina fosilnih goriva poslata je u Evropsku uniju.

Rusija: U Zaporožju radi jedan od šest blokova elektrane

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje nije funkcionalna u potpunosti i radi samo jedan od šest blokova,saopštio je član ruske vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za TAS S.

- Okruženje i radijacija u nuklearnom postrojenju Zaporožje su normalni. Jedan agregat je u funkciji, od šest, koliko može da radi - rekao je Rogov.

On je dodao da elektrana "može u potpunosti da radi samo u okviru jednog energetskog sistema, kao dijela energetskog sistema Rusije i za rusku ekonomiju", navodi TAS S.

Nuklearna elektrana Zaporožje je bila zaseban ogranak ukrajinskog Energoatoma od 1996, a u martu 2022. postrojenje su zauzele ruske snage tokom napada na Ukrajinu.

Poziv na dalju pomoć Kijevu

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin će na sastanku kontakt grupe za Ukrajinu, koji će biti održan 15. juna u sjedištu NATO-a, pozvati saveznike SAD da nastave da pružaju vojnu podršku Kijevu, saopštila je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer. Ministri odbrane zemalja NATO-a će, uz učešće zemalja-partnera (Ukrajine, Gruzije, Finske i Švedske), 15. i 16. juna održati sastanak u Briselu.

Zelenski optužio Šolca

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je od njemačkog kancelara Olafa Šolca da iskaže punu podršku Kijevu, optužujući njemačkog kancelara da je previše zabrinut zbog posljedica koje bi ona imala na veze Berlina sa Moskvom.

Izjava Zelenskog nemačkoj televiziji ZDF, dolazi u trenutku kada su se pojavile spekulacije da bi Šolc mogao u četvrtak da otputuje u Kijev prvi put od početka rata, preneo je Rojters.

- Od kancelara Šolca nam je potrebna sigurnost da Njemačka podržava Ukrajinu - rekao je on.

Prema riječima Zelenskog, Šolc i njegova vlada moraju da odluče: ne može biti kompromisa između Ukrajine i odnosa sa Rusijom.

Peskov: Cilj ruske vojne operacije u UKR zaštita DNR i LNR

Glavni cilj ruske vojne operacije u Ukrajini je zaštita samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, javila je agencija RIA Novosti.

- Generalno, zaštita republika je glavni cilj specijalne vojne operacije - rekao je Peskov, prenio je Rojters.

"Nemoguća evakuacija civila iz Sjeverodonjecka"

Svi mostovi ka ukrajinskom gradu Sjeverodonjecku na istočnoj liniji fronta su uništeni, što onemogućava evakuaciju civila koji su tamo ostali, izjavio je guverner regiona Lugansk Serhij Gajdaj.

On je istakao da ipak postoji pristup gradu, preneo je Rojters.

Gajdaj je na Telegramu napisao da Rusija nije preuzela punu kontrolu nad gradom i da je dio grada i dalje pod ukrajinskom kontrolom.

Pogođeno porodilište u Donjecku

Izvještaji o granatiranju porodilišta u Donjecku, na istoku Ukrajine, izazivaju zabrinutost, izjavio je za TAS S portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, dodajući da je to očigledno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

- Vidjeli smo medijske izveštaje o porodilištu u Donjecku. Ovo izaziva izuzetnu zabrinutost. Svaki napad na civilnu infrastrukturu, posebno na medicinske ustanove, očigledno je kršenje međunarodnog prava - rekao je juče zvaničnik UN.

Ranije u ponedeljak, misija samproglašene DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre, izvjestila je o masovnom granatiranju gradova i naselja na ovoj teritoriji raketama i artiljerije različitog kalibra, uključujući do sada nezabilježeno, snažno i neprekidno granatiranje Donjecka.

Kako je precizirano, jedna od granata pogodila je lokalno porodilište i zapalila ga, navodi TAS S.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    8h 58m
    0
  • Slani mafini
    18h 19m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 14m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 8m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 37m
    3