Источни фронт, 119. дан: Русија појачала напоре да потисне украјинске трупе са кључних позиција у Луганску

22.06.2022. 08:50
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Данас је 119. дан специјалне операције руске војске у Украјини.

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је јуче да је војна ситуација у Луганску веома тешка јер је Русија појачала напоре да потисне украјинске трупе са кључних позиција. Предсједник Русије Владимир Путин рекао је јуче да ће Русија наставити да развија и јача своје оружане снаге због потенцијалних војних пријетњи и ризика. Њемачке Панцерхаубице 2000" јуче су стигле у Украјину, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин.

Индонезија: Предсједник Џоко путује у Кијев и Москву

Индонежански предсједник и садашњи предсједавајући групе Г20 Џоко Видодо посјетиће Кијев и Москву сљедеће недјље, са циљем да допринесе мирном рјешењу њиховог сукоба, саопштио је данас министар спољних послова Ретно Марсуди.

Рат у Украјини ставио је састанак Групе 20 (Г20) највећих свјетских економија ове године у Џакарти у други план, при чему Индонезија настоји да уједини чланице, уз истовремено опирање притисцима западних држава које пријете бојкотом новембарског самита лидера и залажу се за искључење Русије, преноси Ројтерс.

Бијела кућа: Сугерисати смртну казну за Американце је ужасно"

Бијела кућа је саопштила да је ужасно" то што је један руски званичник сугерисао да би Американци заробљени у Украјини могли добити смртну казну.

- Ужасно је да један званичник у Русији сугерише смртну казну за америчке држављане у Украјини - рекао је Џон Кирби, портпарол Беле куће.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да заробљени амерички држављани подлијежу судским одлукама и није искључио могућност да би могла да им буде изречена смртна казна.

Он је у понедјељак, у интервјуу за америчку телевизијску мрежу Ен-Би-Си, рекао да су двојица Американаца, који су заробљени док су се борили на украјинској страни у рату, били плаћеници који су угрозили животе руских војника и да би требало да одговарају за своја дела.

Амбасади се нису обратили"

Амбасада Русије у Вашингтону није добила од америчке стране званичан допис у вези са америчким држављанима који су заробљени у Украјини, рекао је амбасадор Анатолиј Антонов. Подсетимо, портпарол Стејт департмента Нед Прајс изјавио је да су САД тражиле од Русије информације о заробљеницима, али да нису добили одговор.

- Амбасади се нису обратили - рекао је Антонов.

Зеленски: Веома тешка ситуација у Луганску

Украјински предсједник Владимир Зеленски изјавио је синоћ да је војна ситуација у региону Луганска, на истоку Украјине, веома тешка јер је Русија појачала напоре да потисне украјинске трупе са кључних позиција.

- Тамо се заиста води најтежа битка. Окупатори снажно притискају - рекао је Зеленски током свог вечерњег видео обраћања.

Пленковић пренио Зеленском подршу Хрватске у рату

Хрватски премијер Андреј Пленковић разговарао је синоћ телефоном са украјинским предсједником Володимиром Зеленским и пренио подршку Хрватске његовој земљи.

Пленковић је на Твитеру навео да је уочи самита лидера чланица ЕУ изразио Зеленском подршку Хрватске у настојању Украјине да добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

- Жалимо због бројних невиних жртава рата те настављамо да помажемо Украјини, која данас брани своју слободу и вриједности цијеле Европе - истакао је Пленковић.

У региону Харкова погинуло 15 цивила

Најмање 15 цивила убијено је јуче у руском гранатирању региона Харкова, рекао је регионални гувернер Олег Синегубов.

Он је у онлајн обраћању рекао да је шест особа погинуло у и околини Харкова, а још шест у Чугуиву, око 40 километара југоисточно од Харкова, преноси Ројтерс.

Синегубов је додао да су три особе погинуле у Золочиву, који се налази сјеверозападно од Харкова.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    3h 20m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    15h 57m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    19h 45m
    0
  • Крађа у Палама
    1h 38m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    19h 29m
    0