Istočni front, 119. dan: Rusija pojačala napore da potisne ukrajinske trupe sa ključnih pozicija u Lugansku

22.06.2022. 08:50
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

Danas je 119. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da je vojna situacija u Lugansku veoma teška jer je Rusija pojačala napore da potisne ukrajinske trupe sa ključnih pozicija. Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je juče da će Rusija nastaviti da razvija i jača svoje oružane snage zbog potencijalnih vojnih prijetnji i rizika. Njemačke Pancerhaubice 2000" juče su stigle u Ukrajinu, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

Indonezija: Predsjednik oko putuje u Kijev i Moskvu

Indonežanski predsjednik i sadašnji predsjedavajući grupe G20 oko Vidodo posjetiće Kijev i Moskvu sljedeće nedjlje, sa ciljem da doprinese mirnom rješenju njihovog sukoba, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Retno Marsudi.

Rat u Ukrajini stavio je sastanak Grupe 20 (G20) najvećih svjetskih ekonomija ove godine u akarti u drugi plan, pri čemu Indonezija nastoji da ujedini članice, uz istovremeno opiranje pritiscima zapadnih država koje prijete bojkotom novembarskog samita lidera i zalažu se za isključenje Rusije, prenosi Rojters.

Bijela kuća: Sugerisati smrtnu kaznu za Amerikance je užasno"

Bijela kuća je saopštila da je užasno" to što je jedan ruski zvaničnik sugerisao da bi Amerikanci zarobljeni u Ukrajini mogli dobiti smrtnu kaznu.

- Užasno je da jedan zvaničnik u Rusiji sugeriše smrtnu kaznu za američke državljane u Ukrajini - rekao je Džon Kirbi, portparol Bele kuće.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da zarobljeni američki državljani podliježu sudskim odlukama i nije isključio mogućnost da bi mogla da im bude izrečena smrtna kazna.

On je u ponedjeljak, u intervjuu za američku televizijsku mrežu En-Bi-Si, rekao da su dvojica Amerikanaca, koji su zarobljeni dok su se borili na ukrajinskoj strani u ratu, bili plaćenici koji su ugrozili živote ruskih vojnika i da bi trebalo da odgovaraju za svoja dela.

Ambasadi se nisu obratili"

Ambasada Rusije u Vašingtonu nije dobila od američke strane zvaničan dopis u vezi sa američkim državljanima koji su zarobljeni u Ukrajini, rekao je ambasador Anatolij Antonov. Podsetimo, portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da su SAD tražile od Rusije informacije o zarobljenicima, ali da nisu dobili odgovor.

- Ambasadi se nisu obratili - rekao je Antonov.

Zelenski: Veoma teška situacija u Lugansku

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je sinoć da je vojna situacija u regionu Luganska, na istoku Ukrajine, veoma teška jer je Rusija pojačala napore da potisne ukrajinske trupe sa ključnih pozicija.

- Tamo se zaista vodi najteža bitka. Okupatori snažno pritiskaju - rekao je Zelenski tokom svog večernjeg video obraćanja.

Plenković prenio Zelenskom podršu Hrvatske u ratu

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je sinoć telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i prenio podršku Hrvatske njegovoj zemlji.

Plenković je na Tviteru naveo da je uoči samita lidera članica EU izrazio Zelenskom podršku Hrvatske u nastojanju Ukrajine da dobije status kandidata za članstvo u EU.

- Žalimo zbog brojnih nevinih žrtava rata te nastavljamo da pomažemo Ukrajini, koja danas brani svoju slobodu i vrijednosti cijele Evrope - istakao je Plenković.

U regionu Harkova poginulo 15 civila

Najmanje 15 civila ubijeno je juče u ruskom granatiranju regiona Harkova, rekao je regionalni guverner Oleg Sinegubov.

On je u onlajn obraćanju rekao da je šest osoba poginulo u i okolini Harkova, a još šest u Čuguivu, oko 40 kilometara jugoistočno od Harkova, prenosi Rojters.

Sinegubov je dodao da su tri osobe poginule u Zoločivu, koji se nalazi sjeverozapadno od Harkova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    22h 5m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    12h 25m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    22h 49m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    1h 38m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    1h 32m
    0