Источни фронт, 168. дан: Пољански: СБУН у четвртак о нуклеарној електрани Запорожје

10.08.2022. 11:07
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

У току је 168. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се борбе у Доњецку. Двије стране међусобно се оптужују за гранатирање нуклеарне електране Запорожје, највеће у Европи.

У Херсонској области одбијен је ракетни напад Оружаних снага Украјине

Заменик начелника Врховне државне администрације Херсонске области Стремоусов: ПВО одбила ракетни напад Оружаних снага Украјине.

Још један покушај гранатирања Херсонске области из Украјине одбијен је системима ПВО, рекао је за РИА Новости замјеник начелника регионалне администрације Кирил Стремоусов.

Био је још један покушај гранатирања Херсонске области. Напад је одбијен. Систем ПВО је активиран - рекао је Стремоусов новинској агенцији.

Током специјалне операције руска војска је преузела контролу над Херсонском области и Азовским делом Запорошке области. У оба региона су формиране нове администрације, емитују руски ТВ канали и радио станице, обнављају се трговинске везе са Кримом. 

Региони су објавили планове да постану дио Русије .

В.Британија: Нова руска јединица копнених снага за Украјину

Русија је формирала велику нову формацију копнених снага за подршку својим операцијама у Украјини, саопштило је Министарство одбране Велике Британије.

Ова јединица, названа 3. армијски корпус, базирана је у граду Мулино, источно од главног града Русије Москве, објавило је министарство у свом дневном обавештајном билтену на Твитеру, преноси Ројтерс.

У извјештају обавештајаца се такође додаје да се пред руским командантима и даље налазе „конкурентни оперативни приоритети“, јачање офанзиве у источном украјинском региону Донбаса, као и оснаживање одбране од контранапада украјинских снага на југу земље, наводи британска агенција.

Русија: СБУН у четвртак о нуклеарној електрани Запорожје

Први замјеник сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански потврдио је захтјев Москве да се 11. августа одржи састанак Савјета безбедности УН, на којем би се разговарало о питању украјинске нуклеарне електране Запорожје.

- Потврђујем. Затражили смо састанак о украјинском гранатирању нуклеарне електране Запорожје . Ово питање захтјева детаљан разговор са нашим колегама из Савјета безбједности. Украјинске провокације не смију се сакрити од јавности - написао је руски званичник на свом Телеграм каналу, коментаришући информације које је раније објавио анонимни извор у Уједињеним нацијама, преноси ТАС С.

Од почетка августа из Украјине извезено 370.000 тона хране

Више од 370.000 тона хране извезено је из украјинских лука у 12 бродова од почетка августа, рекао је начелник руског Центра за управљање националном одбраном Михаил Мизинцев.

- Од 1. августа, 12 бродова је испловило из украјинских лука, а укупно 375.000 тона хране је извезено, од чега је 307.000 тона кукуруза, 6.000 тона сунцокретовог уља, 50.300 тона брашна и 11.000 тона соје - казао је Мизинцев, пренео је ТАС С.

Крим: Једна особа погинула у експлозији на аеродрому, осморо повријеђено

Једна особа је погинула, а осам је повријеђено у инциденту на аеродрому на Криму, саопштило је локално министарство здравља.

- Број повријеђених у насељу Новофјодоровка у округу Саки попео се на осам, док је једна особа изгубила живот - саопштило је министарство на Телеграму, пренио је ТАС С. Зна се да међу повријеђенима има двоје деце и она су пребачена у окружну болницу, а од свих повријеђених само једна особа је задржана на болничком лијечењу.

Још двије особе су затражиле помоћ у Клиничком центру у Симферопољу.

Њихово стање није опасно по живот и они су пуштени кући након пружене помоћи.

Руско министарство одбране раније је саопштило да је муниција експлодирала на аеродрому Саки на Криму, али није било никаквог напада, а ниједан авион није оштећен.

Стивен Сигал снима документарац о рату у Донбасу

Амерички глумац Стивен Сигал снима документарац о ситуацији у Донбасу, изјавио је лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин, након сусрета са Сигалом.

- Да, он снима документарарац о рату у Донбасу. Данас је разговарао са ратним заробљеницима у притворском центру Јеленовка. Неки од заробљеника су убијени недавно у ракетирању са украјинске стране - навео је Пушилин на свом Телеграм каналу, пренео је ТАС С.

Пушилин је рекао да је Сигал приметио да 98 одсто оних који причају о конфликту у бројним медијима нису били на терену, те зато свијет ни не зна истину.

- Сигал жели да промијени став свијета према овом рату, али то неће бити лак задатак, међутим, желим му срећу - додао је Пушилин.

Вишњевски: Гутереш да омогући посету ИАЕА Запорожју

Русија очекује да генерални секретар УН Антонио Гутереш предузме кораке како би се омогућила посјета представника Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) нуклеарној електрани у Запорожју, рекао је представник руског министарства за неширење и контролу оружја Игор Вишњевски.

- Сада много зависи од Секретаријата УН и од генералног секратара Антониа Гутереша лично, зато што је он тај чија је реч подршке тој посјети неопходна. Он не треба само то да подржи, већ мора да учини да се то и догоди - рекао је Вишњевски новинарима.

Он је додао да ће Москва Гутереша у томе подржати свим средствоима, пренио је ТАС С.

Служба Уједињених нација за безбједност и сигурност (УНДС С) у посљедњем тренутку је отказала посјету мисије ИАЕА нуклеарној електрани Запорожје, саопштило је раније данас Министарство спољних послова Русије.

Како је подсјетило Министарство, генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси планирао је да предводи ту мисију, чија је посјета договорена 3. јуна.

Москва и Кијев настављају да се међусобно оптужују за гранатирање нуклеарне електране Запорожје, а портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је у понедјељак да Кијев држи цијелу Европу као таоца гранатирањем нуклеарке.

Захарова је казала да ситуација око нуклеарке Запорожје сваким даном постаје све опаснија због акција украјинских оружаних снага.

Украјински амбасадор при ИАЕА Јевгениј Цимбаљук рекао је у понедјељак да руске снаге желе да изазову нестанак струје у јужној Украјини гранатирањем њеног нуклеарног комплекса у Запорожју

Он је, такође, позвао ИАЕА да обиђе постројење у Запорожју овог месеца.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    13h 23m
    0
  • Слани мафини
    22h 44m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    22h 33m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    17h 2m
    3
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    11h 32m
    0