Istočni front, 168. dan: Poljanski: SBUN u četvrtak o nuklearnoj elektrani Zaporožje

10.08.2022. 11:07
0
IZVOR: b92.net/novosti.rs

U toku je 168. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe u Donjecku. Dvije strane međusobno se optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi.

U Hersonskoj oblasti odbijen je raketni napad Oružanih snaga Ukrajine

Zamenik načelnika Vrhovne državne administracije Hersonske oblasti Stremousov: PVO odbila raketni napad Oružanih snaga Ukrajine.

Još jedan pokušaj granatiranja Hersonske oblasti iz Ukrajine odbijen je sistemima PVO, rekao je za RIA Novosti zamjenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov.

Bio je još jedan pokušaj granatiranja Hersonske oblasti. Napad je odbijen. Sistem PVO je aktiviran - rekao je Stremousov novinskoj agenciji.

Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblasti i Azovskim delom Zaporoške oblasti. U oba regiona su formirane nove administracije, emituju ruski TV kanali i radio stanice, obnavljaju se trgovinske veze sa Krimom. 

Regioni su objavili planove da postanu dio Rusije .

V.Britanija: Nova ruska jedinica kopnenih snaga za Ukrajinu

Rusija je formirala veliku novu formaciju kopnenih snaga za podršku svojim operacijama u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Ova jedinica, nazvana 3. armijski korpus, bazirana je u gradu Mulino, istočno od glavnog grada Rusije Moskve, objavilo je ministarstvo u svom dnevnom obaveštajnom biltenu na Tviteru, prenosi Rojters.

U izvještaju obaveštajaca se takođe dodaje da se pred ruskim komandantima i dalje nalaze „konkurentni operativni prioriteti“, jačanje ofanzive u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, kao i osnaživanje odbrane od kontranapada ukrajinskih snaga na jugu zemlje, navodi britanska agencija.

Rusija: SBUN u četvrtak o nuklearnoj elektrani Zaporožje

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski potvrdio je zahtjev Moskve da se 11. avgusta održi sastanak Savjeta bezbednosti UN, na kojem bi se razgovaralo o pitanju ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.

- Potvrđujem. Zatražili smo sastanak o ukrajinskom granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje . Ovo pitanje zahtjeva detaljan razgovor sa našim kolegama iz Savjeta bezbjednosti. Ukrajinske provokacije ne smiju se sakriti od javnosti - napisao je ruski zvaničnik na svom Telegram kanalu, komentarišući informacije koje je ranije objavio anonimni izvor u Ujedinjenim nacijama, prenosi TAS S.

Od početka avgusta iz Ukrajine izvezeno 370.000 tona hrane

Više od 370.000 tona hrane izvezeno je iz ukrajinskih luka u 12 brodova od početka avgusta, rekao je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

- Od 1. avgusta, 12 brodova je isplovilo iz ukrajinskih luka, a ukupno 375.000 tona hrane je izvezeno, od čega je 307.000 tona kukuruza, 6.000 tona suncokretovog ulja, 50.300 tona brašna i 11.000 tona soje - kazao je Mizincev, preneo je TAS S.

Krim: Jedna osoba poginula u eksploziji na aerodromu, osmoro povrijeđeno

Jedna osoba je poginula, a osam je povrijeđeno u incidentu na aerodromu na Krimu, saopštilo je lokalno ministarstvo zdravlja.

- Broj povrijeđenih u naselju Novofjodorovka u okrugu Saki popeo se na osam, dok je jedna osoba izgubila život - saopštilo je ministarstvo na Telegramu, prenio je TAS S. Zna se da među povrijeđenima ima dvoje dece i ona su prebačena u okružnu bolnicu, a od svih povrijeđenih samo jedna osoba je zadržana na bolničkom liječenju.

Još dvije osobe su zatražile pomoć u Kliničkom centru u Simferopolju.

Njihovo stanje nije opasno po život i oni su pušteni kući nakon pružene pomoći.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je municija eksplodirala na aerodromu Saki na Krimu, ali nije bilo nikakvog napada, a nijedan avion nije oštećen.

Stiven Sigal snima dokumentarac o ratu u Donbasu

Američki glumac Stiven Sigal snima dokumentarac o situaciji u Donbasu, izjavio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, nakon susreta sa Sigalom.

- Da, on snima dokumentararac o ratu u Donbasu. Danas je razgovarao sa ratnim zarobljenicima u pritvorskom centru Jelenovka. Neki od zarobljenika su ubijeni nedavno u raketiranju sa ukrajinske strane - naveo je Pušilin na svom Telegram kanalu, preneo je TAS S.

Pušilin je rekao da je Sigal primetio da 98 odsto onih koji pričaju o konfliktu u brojnim medijima nisu bili na terenu, te zato svijet ni ne zna istinu.

- Sigal želi da promijeni stav svijeta prema ovom ratu, ali to neće biti lak zadatak, međutim, želim mu sreću - dodao je Pušilin.

Višnjevski: Gutereš da omogući posetu IAEA Zaporožju

Rusija očekuje da generalni sekretar UN Antonio Gutereš preduzme korake kako bi se omogućila posjeta predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani u Zaporožju, rekao je predstavnik ruskog ministarstva za neširenje i kontrolu oružja Igor Višnjevski.

- Sada mnogo zavisi od Sekretarijata UN i od generalnog sekratara Antonia Gutereša lično, zato što je on taj čija je reč podrške toj posjeti neophodna. On ne treba samo to da podrži, već mora da učini da se to i dogodi - rekao je Višnjevski novinarima.

On je dodao da će Moskva Gutereša u tome podržati svim sredstvoima, prenio je TAS S.

Služba Ujedinjenih nacija za bezbjednost i sigurnost (UNDS S) u posljednjem trenutku je otkazala posjetu misije IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštilo je ranije danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Kako je podsjetilo Ministarstvo, generalni direktor IAEA Rafael Grosi planirao je da predvodi tu misiju, čija je posjeta dogovorena 3. juna.

Moskva i Kijev nastavljaju da se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u ponedjeljak da Kijev drži cijelu Evropu kao taoca granatiranjem nuklearke.

Zaharova je kazala da situacija oko nuklearke Zaporožje svakim danom postaje sve opasnija zbog akcija ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajinski ambasador pri IAEA Jevgenij Cimbaljuk rekao je u ponedjeljak da ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnoj Ukrajini granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju

On je, takođe, pozvao IAEA da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    15h 1m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    18h 40m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    13h 10m
    0
  • Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
    22h 4m
    2
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    1h 51m
    0