Источни фронт, 185. дан: Лавров: Западни поредак предвиђа расистичку подјелу свијета

27.08.2022. 15:11
0
ИЗВОР: novosti.rs

Данас је 185. дан специјалне операције руске армије у Украјини. Главне борбе се, мимо Донбаса, воде у Херсонској, Николајевској и Запорошкој области.

Руси тврде: Уништена хаубица којом је гранатирана НЕ Запорожје

Украјинске артиљеријске јединице су у току протеклог дана три пута гранатирале територију електране, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Укупно је испаљено 17 граната од којих су четири пале на кров специјалног објекта № 1 гдје се налази 168 контејнера са америчким нуклеарним горивом фирме 'Вестинг хаус'. Још десет граната је експлодирало 30 метара од сувог складишта истрошеног нуклеарног горива и три су експлодирале у подручју специјалног објекта № 2 у коме се налази складиште свјежег нуклеарног горива фирме ТВЕЛ у складиште чврстог радиоактивног отпада - саопштио је руски војни ресор.

Украјинска артиљерија гађа Запорошку нуклеарку из подручја мјеста Марганец у Дњепропетровској области.

- Током контрабатеријске борбе у том подручју је откривена и уништена америчка хаубица М777 - наводи руска војска.

Како се истиче, ниво радијације на Запорошкој нуклеарној електрани остаје у нормалним вредностима.

(Спутњик)

Лавров: Западни поредак предвиђа расистичку подјелу свијета

"Поредак заснован на правилима" који намеће Запад предвиђа расистичку подјелу свијета на изузетне и остале, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

- Русија – највећа евроазијска и евро-пацифичка сила, држава-цивилизација – наставља да спроводи мирољубиву спољну политику, да промовише позитивну, обједињујућу, глобалну и регионалну агенду окренуту будућности - рекао је Лавров у видео-обраћању учесницима Петог глобалног форума младих дипломата у Казању.

Како је додао, Русија остаје чврсто привржена основним принципима међународне комуникације садржаним у Повељи УН, а прије свега принципима суверене једнакости држава – и великих и малих.

- Ми смо досљедни заговорници поштовања културне и цивилизацијске разноликости народа, њиховог права да сами одређују своју судбину. Истовремено, категорички одбацујемо неоколонијални 'поредак заснован на правилима' који намеће 'колективни Запад' на челу са САД. Тај поредак предвиђа расистичку подјелу свијета на групу изузетних, који априори имају индулгенцију за сваке акције, и остале земље које су дужне да прате 'златну милијарду' и да служе њеним интересима - нагласио је шеф руске дипломатије.

Руси уништили муницију за "Химарс"

У подручју мјеста Преображенка у Дњепропетровској области руска војска је помоћу високо прецизног оружја уништила велико складиште са ракетама за америчке вишецевне ракетне бацаче „Химарс“ и гранатама за америчке хаубице М777.

Британија шаље Украјини шест подводних дронова

Британско министарство одбране саопштило је данас да ће Украјини дати шест подводних дронова, како би јој помогла да очисти своју обалу од мина, што ће омогућити испоруке житарица буду безбједније, преноси Ројтерс.

Британија ће такође обучити десетине припадника украјинске морнарице да користе дронове, наводи се у саопштењу министарства.

Норвешка и Британија ће заједно испоручити микро дронове Украјини, као војну помоћ у њеном рату са Русијом, саопштило је раније ове недјеље норвешко министарство одбране, преноси Ројтерс.

Русија блокирала у УН споразум о неширењу нуклеарног оружја

Русија је блокирала у Уједињеним нацијама изјаву која има за циљ јачање Споразума о неширењу нуклеарног наоружања, јер се Москва успротивила клаузули која се односи на контролу нуклеарне електране Запорожје у Украјини.

Завршна сједница синоћ је била одложена више од цетири сата због руског одбијања да потпише изјаве подршке споразуму, у којој се спомиње нуклеарна електрана Запорожје, коју под контролом држе руске снаге, наводи Гардијан.

У дијелу коначног нацрта текста јуче је наглашена „највећа важност обезбјеђивања контроле над нуклеарним постројењима од стране надлежних украјинских органа … као што је нуклеарна електрана Запорожје“.

Руска делегација је једина била против договореног текста, али је за неуспјех конференције окривила Украјину и њене „заштитнике“, назвавши преговоре „једностраном игром“, преноси Гардијан.

Након давања изјаве, руска делегација је изашла из сале УН.

Руски падобранци спријечили украјински пробој

Падобранци Ваздушно-десантних снага Русије успјели су да зауставе покушај пробоја украјинске моторизоване пјешадије уз подршку борбених возила на правцу Николајев-Криви Рог. Ово је у суботу саопштено из руског Министарства одбране.

- Украјинске националистичке јединице покушале су да се пробију на правцу Николајев-Криви Рог снагама моторизованих пешадијских јединица уз подршку борбених возила пешадије, али су их зауставиле јединице руских падобранаца - наводи се у саопштењу војног ресора.

Како је прецизирано у Министарству одбране, погинуло је више од 20 припадника Оружаних снага Украјине и уништено је пет комада непријатељске технике.

Леонтјев: Херсонска област има велики потенцијал

Херсонска област има велики пољопривредни и индустријски потенцијал, и ако се придружи Руској Федерацији, неће "живјети од туђег рада", рекао је у интервјуу за ТАСС Владимир Леонтјев, начелник војно-цивилне администрације Каховке.

Украјинци гранатирали Горловку

Украјинске снаге гранатирале су Горловку испаливши 12 граната калибра 152 милиметра. Горловка се налази 50 километара сјеверно од Доњецка и у том граду је смјештен хемијски комбинат „Стирол“ који је такође био мета напада украјинске војске.

Такође, украјинске снаге гранатирале су и Доњецк испаливши пет пројектила калибра 155 милиметара, а ријеч је о наоружању које је НАТО испоручило Украјини.

За сада нема информација о евентуалним жртвама или о нанетој материјалној штети.

Још 200 милиона за противавионске системе

Министарство одбране САД склопило је уговор са америчким војним конгломератом "Рејтион технолоџис" за куповину противавионских ракетних система „Насамс“ за Украјину, наводи се у саопштењу Пентагона.

- Компанија 'Рејтион', Масачусетс, склопила је уговор са фиксном цијеном у износу од 182.295.333 долара за куповину националних напредних противавионских ракетних система 'Насамс' - наводи се у саопштењу.

Пентагон: Кијев не зна гдје ће на крају завршити оружје које шаљемо

Украјински званичници не могу тачно да знају гдје ће на крају завршити оружје које тој земљи шаљу Сједињене Америчке Државе, изјавио је вршилац дужности генералног инспектора Пентагона Шон О'Донел.

Како је рекао за агенцију „Блумберг“, систем за праћење наоружања треба да се провјери у оквиру ревизије, пошто украјински званичници воде евиденцију о америчкој војној опреми помоћу „признаница“, а то су све „папирна документа“.

Међутим, по ријечима О'Донела, званичници НАТО-а су, изгледа, сигурни да се приликом предаје оружја поштује потребан ниво безбједности.

- Колико сада можемо да процјенимо, све што треба да пуца и експлодира, све то у потпуности користе Украјинци - прецизирао је амерички званичник.

Како је додао, његова канцеларија планира да анализира споразуме САД и чланица НАТО-а о размјени обавјештајних података, ефикасности обучавања украјинске војске и могућности преусмјеравања борбене опреме на црно тржиште.

О' Донел је прецизирао да је са америчким представницима склопљено најмање 7.800 војних наруџбина, повезаних са Украјином, укупне вриједности од око 2,2 милијарде долара.

(Спутњик)

Медведев: Нема доказа да је Русија хтјела да убије Зеленског

Нема никаквих доказа да је Русија, наводно, планирала да убије Владимира Зеленског, то су измишљотине. Што се тиче цивилних жртава, оне су настале због криминалне политике Кијева, који људе користи као живи штит, изјавио је замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев у интервјуу француској телевизији ЛЦИ.

- Нажалост, у рату има жртава. Али оне су у великој мјери настале због страшне и криминалне политике коју воде украјинско руководство и украјинска војска. Они користе цивиле као живи штит и америчке ракетне бацаче "химарс" распоређују у двориштима школа и вртића. Односно, они тиме што постављају оружје на својој територији и изазивају људске жртве - рекао је он.

Зеленски: Извезли смо милион тона житарица преко Црног мора

Украјина је извезла милион тона пољопривредних производа преко Црног мора у оквиру споразума постигнутог са Турском и Уједињеним нацијама крајем јула, изјавио је синоћ предсједник Украјине Володимир Зеленски.

У редовном ноћном обраћању Зеленски је рекао да су од 1. августа испловила 44 брода са украјинским житарицама у 15 земаља, пренио је Ројтерс.

Примљени су захтјеви за још 70 бродова, додао је Зеленски, уз напомену да је циљ Кијева да изведе три милиона тона пољопривредних производа за мјесец дана.

Мизинцев: Украјина гранатирала болницу у ЛНР, убијене 3 особе

Начелник руског Центра за управљање националном одбраном Михаил Мизинцев рекао је синоћ да је Украјина гранатирала болницу у граду Страхову у Луганској Народној Републици користећи ракете ХИМАРС и да су у нападу убијена три цивила, а да је рањено седам.

Он је рекао да је болница претрпјела тешка оштећења.

- Команданти јединице украјинске војске који су наредили овај злочин су били свјесни да су одабрали да гађају медицинску установу гдје се лијече стари људи, дјеца и труднице - казао је Мизинцев, а пренио ТАС С.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    13h 50m
    0
  • Слани мафини
    23h 11m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    23h 0m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    17h 29m
    3
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    11h 59m
    0