Istočni front, 185. dan: Lavrov: Zapadni poredak predviđa rasističku podjelu svijeta

27.08.2022. 15:11
0
IZVOR: novosti.rs

Danas je 185. dan specijalne operacije ruske armije u Ukrajini. Glavne borbe se, mimo Donbasa, vode u Hersonskoj, Nikolajevskoj i Zaporoškoj oblasti.

Rusi tvrde: Uništena haubica kojom je granatirana NE Zaporožje

Ukrajinske artiljerijske jedinice su u toku proteklog dana tri puta granatirale teritoriju elektrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Ukupno je ispaljeno 17 granata od kojih su četiri pale na krov specijalnog objekta № 1 gdje se nalazi 168 kontejnera sa američkim nuklearnim gorivom firme 'Vesting haus'. Još deset granata je eksplodiralo 30 metara od suvog skladišta istrošenog nuklearnog goriva i tri su eksplodirale u području specijalnog objekta № 2 u kome se nalazi skladište svježeg nuklearnog goriva firme TVEL u skladište čvrstog radioaktivnog otpada - saopštio je ruski vojni resor.

Ukrajinska artiljerija gađa Zaporošku nuklearku iz područja mjesta Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti.

- Tokom kontrabaterijske borbe u tom području je otkrivena i uništena američka haubica M777 - navodi ruska vojska.

Kako se ističe, nivo radijacije na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani ostaje u normalnim vrednostima.

(Sputnjik)

Lavrov: Zapadni poredak predviđa rasističku podjelu svijeta

"Poredak zasnovan na pravilima" koji nameće Zapad predviđa rasističku podjelu svijeta na izuzetne i ostale, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Rusija – najveća evroazijska i evro-pacifička sila, država-civilizacija – nastavlja da sprovodi miroljubivu spoljnu politiku, da promoviše pozitivnu, objedinjujuću, globalnu i regionalnu agendu okrenutu budućnosti - rekao je Lavrov u video-obraćanju učesnicima Petog globalnog foruma mladih diplomata u Kazanju.

Kako je dodao, Rusija ostaje čvrsto privržena osnovnim principima međunarodne komunikacije sadržanim u Povelji UN, a prije svega principima suverene jednakosti država – i velikih i malih.

- Mi smo dosljedni zagovornici poštovanja kulturne i civilizacijske raznolikosti naroda, njihovog prava da sami određuju svoju sudbinu. Istovremeno, kategorički odbacujemo neokolonijalni 'poredak zasnovan na pravilima' koji nameće 'kolektivni Zapad' na čelu sa SAD. Taj poredak predviđa rasističku podjelu svijeta na grupu izuzetnih, koji apriori imaju indulgenciju za svake akcije, i ostale zemlje koje su dužne da prate 'zlatnu milijardu' i da služe njenim interesima - naglasio je šef ruske diplomatije.

Rusi uništili municiju za "Himars"

U području mjesta Preobraženka u Dnjepropetrovskoj oblasti ruska vojska je pomoću visoko preciznog oružja uništila veliko skladište sa raketama za američke višecevne raketne bacače „Himars“ i granatama za američke haubice M777.

Britanija šalje Ukrajini šest podvodnih dronova

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će Ukrajini dati šest podvodnih dronova, kako bi joj pomogla da očisti svoju obalu od mina, što će omogućiti isporuke žitarica budu bezbjednije, prenosi Rojters.

Britanija će takođe obučiti desetine pripadnika ukrajinske mornarice da koriste dronove, navodi se u saopštenju ministarstva.

Norveška i Britanija će zajedno isporučiti mikro dronove Ukrajini, kao vojnu pomoć u njenom ratu sa Rusijom, saopštilo je ranije ove nedjelje norveško ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Rusija blokirala u UN sporazum o neširenju nuklearnog oružja

Rusija je blokirala u Ujedinjenim nacijama izjavu koja ima za cilj jačanje Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, jer se Moskva usprotivila klauzuli koja se odnosi na kontrolu nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini.

Završna sjednica sinoć je bila odložena više od cetiri sata zbog ruskog odbijanja da potpiše izjave podrške sporazumu, u kojoj se spominje nuklearna elektrana Zaporožje, koju pod kontrolom drže ruske snage, navodi Gardijan.

U dijelu konačnog nacrta teksta juče je naglašena „najveća važnost obezbjeđivanja kontrole nad nuklearnim postrojenjima od strane nadležnih ukrajinskih organa … kao što je nuklearna elektrana Zaporožje“.

Ruska delegacija je jedina bila protiv dogovorenog teksta, ali je za neuspjeh konferencije okrivila Ukrajinu i njene „zaštitnike“, nazvavši pregovore „jednostranom igrom“, prenosi Gardijan.

Nakon davanja izjave, ruska delegacija je izašla iz sale UN.

Ruski padobranci spriječili ukrajinski proboj

Padobranci Vazdušno-desantnih snaga Rusije uspjeli su da zaustave pokušaj proboja ukrajinske motorizovane pješadije uz podršku borbenih vozila na pravcu Nikolajev-Krivi Rog. Ovo je u subotu saopšteno iz ruskog Ministarstva odbrane.

- Ukrajinske nacionalističke jedinice pokušale su da se probiju na pravcu Nikolajev-Krivi Rog snagama motorizovanih pešadijskih jedinica uz podršku borbenih vozila pešadije, ali su ih zaustavile jedinice ruskih padobranaca - navodi se u saopštenju vojnog resora.

Kako je precizirano u Ministarstvu odbrane, poginulo je više od 20 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i uništeno je pet komada neprijateljske tehnike.

Leontjev: Hersonska oblast ima veliki potencijal

Hersonska oblast ima veliki poljoprivredni i industrijski potencijal, i ako se pridruži Ruskoj Federaciji, neće "živjeti od tuđeg rada", rekao je u intervjuu za TASS Vladimir Leontjev, načelnik vojno-civilne administracije Kahovke.

Ukrajinci granatirali Gorlovku

Ukrajinske snage granatirale su Gorlovku ispalivši 12 granata kalibra 152 milimetra. Gorlovka se nalazi 50 kilometara sjeverno od Donjecka i u tom gradu je smješten hemijski kombinat „Stirol“ koji je takođe bio meta napada ukrajinske vojske.

Takođe, ukrajinske snage granatirale su i Donjeck ispalivši pet projektila kalibra 155 milimetara, a riječ je o naoružanju koje je NATO isporučilo Ukrajini.

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama ili o nanetoj materijalnoj šteti.

Još 200 miliona za protivavionske sisteme

Ministarstvo odbrane SAD sklopilo je ugovor sa američkim vojnim konglomeratom "Rejtion tehnolodžis" za kupovinu protivavionskih raketnih sistema „Nasams“ za Ukrajinu, navodi se u saopštenju Pentagona.

- Kompanija 'Rejtion', Masačusets, sklopila je ugovor sa fiksnom cijenom u iznosu od 182.295.333 dolara za kupovinu nacionalnih naprednih protivavionskih raketnih sistema 'Nasams' - navodi se u saopštenju.

Pentagon: Kijev ne zna gdje će na kraju završiti oružje koje šaljemo

Ukrajinski zvaničnici ne mogu tačno da znaju gdje će na kraju završiti oružje koje toj zemlji šalju Sjedinjene Američke Države, izjavio je vršilac dužnosti generalnog inspektora Pentagona Šon O'Donel.

Kako je rekao za agenciju „Blumberg“, sistem za praćenje naoružanja treba da se provjeri u okviru revizije, pošto ukrajinski zvaničnici vode evidenciju o američkoj vojnoj opremi pomoću „priznanica“, a to su sve „papirna dokumenta“.

Međutim, po riječima O'Donela, zvaničnici NATO-a su, izgleda, sigurni da se prilikom predaje oružja poštuje potreban nivo bezbjednosti.

- Koliko sada možemo da procjenimo, sve što treba da puca i eksplodira, sve to u potpunosti koriste Ukrajinci - precizirao je američki zvaničnik.

Kako je dodao, njegova kancelarija planira da analizira sporazume SAD i članica NATO-a o razmjeni obavještajnih podataka, efikasnosti obučavanja ukrajinske vojske i mogućnosti preusmjeravanja borbene opreme na crno tržište.

O' Donel je precizirao da je sa američkim predstavnicima sklopljeno najmanje 7.800 vojnih narudžbina, povezanih sa Ukrajinom, ukupne vrijednosti od oko 2,2 milijarde dolara.

(Sputnjik)

Medvedev: Nema dokaza da je Rusija htjela da ubije Zelenskog

Nema nikakvih dokaza da je Rusija, navodno, planirala da ubije Vladimira Zelenskog, to su izmišljotine. Što se tiče civilnih žrtava, one su nastale zbog kriminalne politike Kijeva, koji ljude koristi kao živi štit, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev u intervjuu francuskoj televiziji LCI.

- Nažalost, u ratu ima žrtava. Ali one su u velikoj mjeri nastale zbog strašne i kriminalne politike koju vode ukrajinsko rukovodstvo i ukrajinska vojska. Oni koriste civile kao živi štit i američke raketne bacače "himars" raspoređuju u dvorištima škola i vrtića. Odnosno, oni time što postavljaju oružje na svojoj teritoriji i izazivaju ljudske žrtve - rekao je on.

Zelenski: Izvezli smo milion tona žitarica preko Crnog mora

Ukrajina je izvezla milion tona poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora u okviru sporazuma postignutog sa Turskom i Ujedinjenim nacijama krajem jula, izjavio je sinoć predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U redovnom noćnom obraćanju Zelenski je rekao da su od 1. avgusta isplovila 44 broda sa ukrajinskim žitaricama u 15 zemalja, prenio je Rojters.

Primljeni su zahtjevi za još 70 brodova, dodao je Zelenski, uz napomenu da je cilj Kijeva da izvede tri miliona tona poljoprivrednih proizvoda za mjesec dana.

Mizincev: Ukrajina granatirala bolnicu u LNR, ubijene 3 osobe

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev rekao je sinoć da je Ukrajina granatirala bolnicu u gradu Strahovu u Luganskoj Narodnoj Republici koristeći rakete HIMARS i da su u napadu ubijena tri civila, a da je ranjeno sedam.

On je rekao da je bolnica pretrpjela teška oštećenja.

- Komandanti jedinice ukrajinske vojske koji su naredili ovaj zločin su bili svjesni da su odabrali da gađaju medicinsku ustanovu gdje se liječe stari ljudi, djeca i trudnice - kazao je Mizincev, a prenio TAS S.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    15h 34m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    14h 23m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    17h 0m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    17h 5m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    16h 33m
    0