Источни фронт, 188. дан: Стремоусов: Херсон је под заштитом руске армије

30.08.2022. 09:29
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је данас у 188. дан.

Јуче је украјинска војска извршила серију напада у правцу Херсона, Послије артиљеријских напада, механизоване јединице су кренуле у напад. Руско министарство одбране је саопштило да су непријатељу нанијети тешки губици. Аеродром у руском граду Белгороду је нападнут ракетама касно синоћ.

Стремоусов: Херсон је под заштитом руске армије

Херсонска област је под заштитом руске армије, постоји неколико линија заштите од могућих напада из правца Украјине, изјавио је замјеник шефа администрације тог региона Кирил Стремоусов.

- Херсонска област је потпуно под заштитом професионалних војника из Министарства одбране Руске Федерације. Подигнуто је неколико заштитних граница. Херсон и Херсонску област ништа не угрожава - рекао је Стремоусов, коментаришући саопштења украјинске стране о почетку контраофанзиве у јужном правцу, пише Спутњик.

Власти Енергодара: Украјинци гранатирају НЕ Запорожје

Украјинска војска од јутрос наставља да гранатира територију Запорошке нуклеарке пројектилима великог калибра, двије експлозије су забиљежене у близини резервоара с горивом, саопштиле су власти Енергодара, пише Спутњик.

Мизинцев: Из Украјине извезено 625.000 тона хране

Преко 625.000 тона прехрамбених производа извезено је до сада из Украјине морским путем, изјавио је шеф координационог штаба за хуманитарна питања и начелник Националног центра за управљање одбраном Руске Федерације Михаил Мизинцев.

Како је прецизирао, од укупно 625.050 тона, извезено је 487.463 тона кукуруза, 50.301 тона брашна, 11.000 тона соје, 13.250 тона сунцокретовог уља, 31.622 тоне пшенице, 2.914 тона сунцокрета и 18.500 крмне мешавине.

Међутим, Мизинцев је скренуо пажњу на то да у лукама Херсона, Николајева, Черноморска, Очакова, Одесе и Јужног и даље је блокирано 52 инострана брода.

Истовремено је додао да је од почетка примјене Прехрамбеног споразума од 1. августа до сада из украјинских лука испловило 25 бродова, од којих је 18 било претходно блокирано.

У Севастопољу активиране ПВО снаге

У Севастопољу на југу Крима синоћ су се активирале снаге ПВО, а према прелиминарним информацијама, сви циљеви су оборени.

Према ријечима губернатора Севастопоља Михаила Развожајева, према још непотврђеним информацијама, ПВО снаге су се активирале због дрона.

- Као и други грађани, чуо сам вечерас како су се активирале ПВО снаге, као и јуче. Према прелиминарним информацијама, ријеч је о дроновима и сви су оборени - казао је он, прености Спутњик.

САД: Демилитаризована зона око Запорожја најбезбједнија опција

Бијела кућа је позвала синоћ Русију да пристане на формирање демилитаризоване зоне око нуклеарне електране у Запорожју.

Портпарол Савјета за националну безбједност Бијеле куће Џон Кирби рекао је новинарима да би најбезбједнија опција била контролисано гашење тог постројења, преноси Ројтерс.

Он је додао да администрација америчког председника Џозефа Бајдена подржава посјету Запорожју Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА).

 

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    13h 43m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    11h 12m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    10h 30m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    5h 26m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    9h 54m
    0