Istočni front, 188. dan: Stremousov: Herson je pod zaštitom ruske armije

30.08.2022. 09:29
0
IZVOR: b92.net/novosti.rs

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je danas u 188. dan.

Juče je ukrajinska vojska izvršila seriju napada u pravcu Hersona, Poslije artiljerijskih napada, mehanizovane jedinice su krenule u napad. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su neprijatelju nanijeti teški gubici. Aerodrom u ruskom gradu Belgorodu je napadnut raketama kasno sinoć.

Stremousov: Herson je pod zaštitom ruske armije

Hersonska oblast je pod zaštitom ruske armije, postoji nekoliko linija zaštite od mogućih napada iz pravca Ukrajine, izjavio je zamjenik šefa administracije tog regiona Kiril Stremousov.

- Hersonska oblast je potpuno pod zaštitom profesionalnih vojnika iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Podignuto je nekoliko zaštitnih granica. Herson i Hersonsku oblast ništa ne ugrožava - rekao je Stremousov, komentarišući saopštenja ukrajinske strane o početku kontraofanzive u južnom pravcu, piše Sputnjik.

Vlasti Energodara: Ukrajinci granatiraju NE Zaporožje

Ukrajinska vojska od jutros nastavlja da granatira teritoriju Zaporoške nuklearke projektilima velikog kalibra, dvije eksplozije su zabilježene u blizini rezervoara s gorivom, saopštile su vlasti Energodara, piše Sputnjik.

Mizincev: Iz Ukrajine izvezeno 625.000 tona hrane

Preko 625.000 tona prehrambenih proizvoda izvezeno je do sada iz Ukrajine morskim putem, izjavio je šef koordinacionog štaba za humanitarna pitanja i načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije Mihail Mizincev.

Kako je precizirao, od ukupno 625.050 tona, izvezeno je 487.463 tona kukuruza, 50.301 tona brašna, 11.000 tona soje, 13.250 tona suncokretovog ulja, 31.622 tone pšenice, 2.914 tona suncokreta i 18.500 krmne mešavine.

Međutim, Mizincev je skrenuo pažnju na to da u lukama Hersona, Nikolajeva, Černomorska, Očakova, Odese i Južnog i dalje je blokirano 52 inostrana broda.

Istovremeno je dodao da je od početka primjene Prehrambenog sporazuma od 1. avgusta do sada iz ukrajinskih luka isplovilo 25 brodova, od kojih je 18 bilo prethodno blokirano.

U Sevastopolju aktivirane PVO snage

U Sevastopolju na jugu Krima sinoć su se aktivirale snage PVO, a prema preliminarnim informacijama, svi ciljevi su oboreni.

Prema riječima gubernatora Sevastopolja Mihaila Razvožajeva, prema još nepotvrđenim informacijama, PVO snage su se aktivirale zbog drona.

- Kao i drugi građani, čuo sam večeras kako su se aktivirale PVO snage, kao i juče. Prema preliminarnim informacijama, riječ je o dronovima i svi su oboreni - kazao je on, prenosti Sputnjik.

SAD: Demilitarizovana zona oko Zaporožja najbezbjednija opcija

Bijela kuća je pozvala sinoć Rusiju da pristane na formiranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane u Zaporožju.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima da bi najbezbjednija opcija bila kontrolisano gašenje tog postrojenja, prenosi Rojters.

On je dodao da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena podržava posjetu Zaporožju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

 

 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    11h 1m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 57m
    0
  • Posljednji kondorov let
    23h 26m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    10h 1m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    6h 54m
    0