Источни фронт, 277. дан: ИАЕА: Русија је свјетски лидер у развоју нуклеарне енергије

27.11.2022. 14:34
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 277. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Украјинске снаге поново су гранатирале Доњецк, користећи и НАТО муницију. Током ноћи ваздушна опасност је била проглашена у Дњепропетровској и дијелу Запорошке области која је под контролом Кијева.

Украјинска војска је током протеклог дана 24 пута гранатирала Доњецку Народну Републику, испаливши 97 јединица муниције, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Експлозије у недјељу ујутру одјекују у Кривом Рогу, у Дњепропетровској области, преносе украјински медији.

Украјинска војска је за сат времена три пута гранатирала Доњецк, као и село Каштаново, испалишви укупно 16 пројектила калибра 152 и 155 милиметара, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Ваздушна опасност објављена је у Полтавској, Дњепропетровској, Черкаској и Кировоградској области Украјине, као и у дијелу Запорошке области која је под контролом Кијева, саопштиле су локалне власти.

ИАЕА: Русија је свjетски лидер у развоју нуклеарне енергије

Русија је лидер у свијету у развоју нуклеарне енергије, између осталог захваљујући и напредним технологијама, изјавио је за Спутњик замијеник директора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Михаил Чудаков.

По његовим ријечима, Русија напредује у тој сфери захваљујући директној подршци државе, пошто такве резултате не би било могуће постићи само на рачун приватних компанија.

- Као што је познато, веома су велика улагања у нуклеарну енергију у почетној фази. Међутим, то се након двадесетак година исплати и остварује се профит. Међутим, ријетке су приватне компаније или приватне банке које ће улагати у такву изградњу. Ту је неопходна државна регулатива. Зато је Русија испред свих - рекао је Чудаков на маргинама форума „Атомекспо“ у Сочију.

Како је рекао, Русија у тој области посједује једну од најнапреднијих технологија.
Поред тога, Русија је лидер и у области изградње малих модуларних реактора, који су тражени у малим земљама и изолованим територијама, додао је Чудаков, преноси Спутњик.

Он је као примјер навео руску плутајућу нуклеарну електрану „Академик Ломоносов“ која посjедује два реактора КЛТ-40 као и реакторе „Ритам“ за које је планирано да буду распоређени на Чукотки и испоручивани другим земљама.

- Русија је лидер када је ријеч о малим модуларним реакторима, иако се тиме баве и друге земље. ИАЕА сваке двије године објављује податке о малим реакторима, а према посљедњим информацијама постоји свега око 80 пројеката у двадесетак земаља. Али то је само на папиру. А у стварности их посједују само Русија и Кина, а на путу је и Аргентина са њеним реактором Карем-25 - оцијенио је Чудаков.

Академик Ломоносов“ јe прва у свијету плутајућа нуклеарна електрана која обухвата копнену инфраструктуру и плутајући енергетски блок „Академик Ломоносов“, који је опремљен са два реактора типа КЛТ-4С снаге по 35 мегавата.
Енергетски блок „Академик Ломоносов“ пројекта 20870, предвиђен је за рад у саставу пловеће нуклеарне термо-електростанице, која посједује два реактора који могу да обезбиједе струјом град од око 100.000 становника. Блок се може користити у подручјима крајњег севера и Далеког истока.

Коментари 0
Повезане вијести
У специјалној операцији руске војске 1.100 жена У специјалној операцији руске војске 1.100 жена
Источни фронт, 310. дан: Губици Украјинаца код Артјомовска Источни фронт, 310. дан: Губици Украјинаца код Артјомовска
Источни фронт, 308. дан: Кремљ одбацио мировни план Зеленског, мора се узети у обзир тренутна реалност Источни фронт, 308. дан: Кремљ одбацио мировни план Зеленског, мора се узети у обзир трену...
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    22h 21m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    12h 36m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 11m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    18h 9m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    10h 58m
    0