Istočni front, 277. dan: IAEA: Rusija je svjetski lider u razvoju nuklearne energije

27.11.2022. 14:34
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 277. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinske snage ponovo su granatirale Donjeck, koristeći i NATO municiju. Tokom noći vazdušna opasnost je bila proglašena u Dnjepropetrovskoj i dijelu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana 24 puta granatirala Donjecku Narodnu Republiku, ispalivši 97 jedinica municije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Eksplozije u nedjelju ujutru odjekuju u Krivom Rogu, u Dnjepropetrovskoj oblasti, prenose ukrajinski mediji.

Ukrajinska vojska je za sat vremena tri puta granatirala Donjeck, kao i selo Kaštanovo, ispališvi ukupno 16 projektila kalibra 152 i 155 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, kao i u dijelu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, saopštile su lokalne vlasti.

IAEA: Rusija je svjetski lider u razvoju nuklearne energije

Rusija je lider u svijetu u razvoju nuklearne energije, između ostalog zahvaljujući i naprednim tehnologijama, izjavio je za Sputnjik zamijenik direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mihail Čudakov.

Po njegovim riječima, Rusija napreduje u toj sferi zahvaljujući direktnoj podršci države, pošto takve rezultate ne bi bilo moguće postići samo na račun privatnih kompanija.

- Kao što je poznato, veoma su velika ulaganja u nuklearnu energiju u početnoj fazi. Međutim, to se nakon dvadesetak godina isplati i ostvaruje se profit. Međutim, rijetke su privatne kompanije ili privatne banke koje će ulagati u takvu izgradnju. Tu je neophodna državna regulativa. Zato je Rusija ispred svih - rekao je Čudakov na marginama foruma „Atomekspo“ u Sočiju.

Kako je rekao, Rusija u toj oblasti posjeduje jednu od najnaprednijih tehnologija.
Pored toga, Rusija je lider i u oblasti izgradnje malih modularnih reaktora, koji su traženi u malim zemljama i izolovanim teritorijama, dodao je Čudakov, prenosi Sputnjik.

On je kao primjer naveo rusku plutajuću nuklearnu elektranu „Akademik Lomonosov“ koja posjeduje dva reaktora KLT-40 kao i reaktore „Ritam“ za koje je planirano da budu raspoređeni na Čukotki i isporučivani drugim zemljama.

- Rusija je lider kada je riječ o malim modularnim reaktorima, iako se time bave i druge zemlje. IAEA svake dvije godine objavljuje podatke o malim reaktorima, a prema posljednjim informacijama postoji svega oko 80 projekata u dvadesetak zemalja. Ali to je samo na papiru. A u stvarnosti ih posjeduju samo Rusija i Kina, a na putu je i Argentina sa njenim reaktorom Karem-25 - ocijenio je Čudakov.

Akademik Lomonosov“ je prva u svijetu plutajuća nuklearna elektrana koja obuhvata kopnenu infrastrukturu i plutajući energetski blok „Akademik Lomonosov“, koji je opremljen sa dva reaktora tipa KLT-4S snage po 35 megavata.
Energetski blok „Akademik Lomonosov“ projekta 20870, predviđen je za rad u sastavu ploveće nuklearne termo-elektrostanice, koja posjeduje dva reaktora koji mogu da obezbijede strujom grad od oko 100.000 stanovnika. Blok se može koristiti u područjima krajnjeg severa i Dalekog istoka.

Komentari 0
Povezane vijesti
U specijalnoj operaciji ruske vojske 1.100 žena U specijalnoj operaciji ruske vojske 1.100 žena
Istočni front, 310. dan: Gubici Ukrajinaca kod Artjomovska Istočni front, 310. dan: Gubici Ukrajinaca kod Artjomovska
Istočni front, 308. dan: Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog, mora se uzeti u obzir trenutna realnost Istočni front, 308. dan: Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog, mora se uzeti u obzir trenu...
Najčitanije
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    14h 32m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    22h 7m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    12h 54m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    15h 8m
    2
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    20h 5m
    0