Источни фронт, 336. дан: Руска фрегата „Адмирал Горшков“ извела је у Атлантику војну вјежбу

25.01.2023. 15:24
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

 У току је 336. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 24. и 25. 1. 2023.

Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Хреновки и Карповичима, Черниговска област, као и у Атинском, Сољаникију и Павловки у Сумској области.

У области Харкова, Оружане снаге Русије напале су непријатељске циљеве у Бударки, Волчанск, Волчанские Хутори и Гатишче.

На правцу Старобелск руске трупе су радиле на концентрацијама људства и опреме Оружаних снага Украјине у Макејевки, Невском, Тернаху и Јамполовки.

Непријатељ је гранатирао Рубежноје, Плошчану и Краснопоповку.

У правцу Бахмут (Артјомовск), руске ракетне снаге и артиљерија погодиле су мјеста концентрисања украјинских снага у Бахмуту, Њујорку, Дружби и Красној Гори.

У раним јутарњим сатима Оружане снаге Русије извеле су неколико ракетних напада на локацију Оружаних снага Украјине у индустријској зони Краматорска.

У правцу Доњецка руске снаге су погодиле непријатељске положаје у Авдијевки, Красногоровки, Бердичију и на западној периферији Марије.

Заузврат, украјинске формације из топовске артиљерије су ноћу гађале стамбене зграде и цивилне објекте у Хорливки.

На јужнодоњецком правцу руске трупе су радиле на циљевима у Новомихајловки, Вугледару, Золотој Ниви и Великој Новоселки.

У региону Запорожја, Оружане снаге Русије напале су положаје Оружаних снага Украјине у Зализничном, Малој Токмачки и Новоандрејевки.

На јужном сектору фронта, Оружане снаге РФ су погодиле непријатељске концентрације у Херсону, Новобериславу, Ивановки и Золотој Балки.

Кремљ: Ситуација у свету изузетно напета – морамо бити на опрезу

Портпарол Кремља Дмитриј Песков оцијенио је да изгледи за развој ситуације у свијету, с обзиром на оријентацију НАТО-а, за сада не обећавају деескалацију, стога се мора бити на опрезу.

Песков је прокоментарисао вијест да су се стрјелице „Часовника судњег дана“, које показују пријетњу од глобалне катастрофе, рекордно приближиле „нуклеарној поноћи“ - до ње је остало још 90 секунди, саопштио је „Билтен атомских физичара“.

- Ситуација је генерално заиста забрињавајућа. Ако говоримо о ситуацији коју заправо имамо, посебно о ситуацији у Европи и свијету може се рећи да је заиста изузетно напета и изгледи за развој ситуације с обзиром на оријентацију коју је изабрао НАТО под руководством САД тренутно не обећавају било какву деескалацију - рекао је Песков.

Како је додао, требало би трезвено да се суочимо са том ситуацијом и да „будемо свјесни шта се дешава“.

- То нас обавезује да будемо посебно пажљиви, на опрезу и да доносимо одговарајуће мјере - рекао је Песков.

„Адмирал Горшков“ испробао „цирконе“ у Атлантику: Циљ био удаљен 900 километара

Руска фрегата „Адмирал Горшков“ извела је у Атлантику војну вјежбу организације напада хиперсоничном ракетом „циркон“ на морски циљ који је удаљен више од 900 километара, саопштила је прес-служба Министарства одбране Русије.

- Посада фрегате ‘Адмирал Совјетског Савеза Горшков’, који дјелује у западном подручју Атлантског океана, извела је војну вјежбу која је подразумијевала примјену хиперсоничног ракетног оружја рачунарском симулацијом - наводи се у саопштењу.

У складу са постављеним задатком, „Адмирал Горшков“ је увјежбавао организацију извођења ракетног напада на морску мету која је имитирала брод условног противника.

Како је саопштено из руског војног ресора, приликом извођења електронског лансирања посада је показала високу координацију дејстава, преноси Спутњик.

Фрегата се упутила на далеку пловидбу под руководством команданта дивизије ракетних бродова Северне флоте, капетана првог ранга Олега Гладког. Основни задатак је осигуравање руског војно-поморског присуства у стратешки важним тачкама Свјетског океана.

Фрегата „Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков“ је савремени вишенамјенски брод са вођеним ракетним наоружањем.

Предвиђен је за рјешавање задатака у удаљеним морским и океанским зонама. Примљен је у састав руске Ратне морнарице 2018. године, а 2021. године је дорађен за употребу хиперсоничних ракета „циркон“.

Брод наоружан „цирконима“ способан је да нанесе прецизне и снажне ударе било којим противничким објектима на мору и на копну. Карактеристика хиперсоничних ракета „циркон“ је способност да гарантовано одолијевају свим модерним и напредним системима противваздушне и противракетне одбране.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 32m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 7m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 6m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 33m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 25m
    0