Istočni front, 336. dan: Ruska fregata „Admiral Gorškov“ izvela je u Atlantiku vojnu vježbu

25.01.2023. 15:24
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

 U toku je 336. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 24. i 25. 1. 2023.

Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Hrenovki i Karpovičima, Černigovska oblast, kao i u Atinskom, Soljanikiju i Pavlovki u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske ciljeve u Budarki, Volčansk, Volčanskie Hutori i Gatišče.

Na pravcu Starobelsk ruske trupe su radile na koncentracijama ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine u Makejevki, Nevskom, Ternahu i Jampolovki.

Neprijatelj je granatirao Rubežnoje, Ploščanu i Krasnopopovku.

U pravcu Bahmut (Artjomovsk), ruske raketne snage i artiljerija pogodile su mjesta koncentrisanja ukrajinskih snaga u Bahmutu, Njujorku, Družbi i Krasnoj Gori.

U ranim jutarnjim satima Oružane snage Rusije izvele su nekoliko raketnih napada na lokaciju Oružanih snaga Ukrajine u industrijskoj zoni Kramatorska.

U pravcu Donjecka ruske snage su pogodile neprijateljske položaje u Avdijevki, Krasnogorovki, Berdičiju i na zapadnoj periferiji Marije.

Zauzvrat, ukrajinske formacije iz topovske artiljerije su noću gađale stambene zgrade i civilne objekte u Horlivki.

Na južnodonjeckom pravcu ruske trupe su radile na ciljevima u Novomihajlovki, Vugledaru, Zolotoj Nivi i Velikoj Novoselki.

U regionu Zaporožja, Oružane snage Rusije napale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u Zalizničnom, Maloj Tokmački i Novoandrejevki.

Na južnom sektoru fronta, Oružane snage RF su pogodile neprijateljske koncentracije u Hersonu, Novoberislavu, Ivanovki i Zolotoj Balki.

Kremlj: Situacija u svetu izuzetno napeta – moramo biti na oprezu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio je da izgledi za razvoj situacije u svijetu, s obzirom na orijentaciju NATO-a, za sada ne obećavaju deeskalaciju, stoga se mora biti na oprezu.

Peskov je prokomentarisao vijest da su se strjelice „Časovnika sudnjeg dana“, koje pokazuju prijetnju od globalne katastrofe, rekordno približile „nuklearnoj ponoći“ - do nje je ostalo još 90 sekundi, saopštio je „Bilten atomskih fizičara“.

- Situacija je generalno zaista zabrinjavajuća. Ako govorimo o situaciji koju zapravo imamo, posebno o situaciji u Evropi i svijetu može se reći da je zaista izuzetno napeta i izgledi za razvoj situacije s obzirom na orijentaciju koju je izabrao NATO pod rukovodstvom SAD trenutno ne obećavaju bilo kakvu deeskalaciju - rekao je Peskov.

Kako je dodao, trebalo bi trezveno da se suočimo sa tom situacijom i da „budemo svjesni šta se dešava“.

- To nas obavezuje da budemo posebno pažljivi, na oprezu i da donosimo odgovarajuće mjere - rekao je Peskov.

„Admiral Gorškov“ isprobao „cirkone“ u Atlantiku: Cilj bio udaljen 900 kilometara

Ruska fregata „Admiral Gorškov“ izvela je u Atlantiku vojnu vježbu organizacije napada hipersoničnom raketom „cirkon“ na morski cilj koji je udaljen više od 900 kilometara, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

- Posada fregate ‘Admiral Sovjetskog Saveza Gorškov’, koji djeluje u zapadnom području Atlantskog okeana, izvela je vojnu vježbu koja je podrazumijevala primjenu hipersoničnog raketnog oružja računarskom simulacijom - navodi se u saopštenju.

U skladu sa postavljenim zadatkom, „Admiral Gorškov“ je uvježbavao organizaciju izvođenja raketnog napada na morsku metu koja je imitirala brod uslovnog protivnika.

Kako je saopšteno iz ruskog vojnog resora, prilikom izvođenja elektronskog lansiranja posada je pokazala visoku koordinaciju dejstava, prenosi Sputnjik.

Fregata se uputila na daleku plovidbu pod rukovodstvom komandanta divizije raketnih brodova Severne flote, kapetana prvog ranga Olega Gladkog. Osnovni zadatak je osiguravanje ruskog vojno-pomorskog prisustva u strateški važnim tačkama Svjetskog okeana.

Fregata „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“ je savremeni višenamjenski brod sa vođenim raketnim naoružanjem.

Predviđen je za rješavanje zadataka u udaljenim morskim i okeanskim zonama. Primljen je u sastav ruske Ratne mornarice 2018. godine, a 2021. godine je dorađen za upotrebu hipersoničnih raketa „cirkon“.

Brod naoružan „cirkonima“ sposoban je da nanese precizne i snažne udare bilo kojim protivničkim objektima na moru i na kopnu. Karakteristika hipersoničnih raketa „cirkon“ je sposobnost da garantovano odolijevaju svim modernim i naprednim sistemima protivvazdušne i protivraketne odbrane.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako su granate proizvedene u Vogošći završile na ukrajinskom ratištu Kako su granate proizvedene u Vogošći završile na ukrajinskom ratištu
Čudo u Avdejevki: Sve pretvoreno u prah i pepeo samo ostala crkva Čudo u Avdejevki: Sve pretvoreno u prah i pepeo samo ostala crkva
Oslobođeno posljednje postrojenje u Avdejevki Oslobođeno posljednje postrojenje u Avdejevki
Najčitanije
 • Egzodus Srba iz Sarajeva 1996. godine (VIDEO)
  4h 41m
  9
 • Kako su Koprivice vratile mošti Svetog Haralampija u manastir Moraču
  5h 36m
  2
 • Veliki požar u Sarajevu, evakuisana škola
  21h 52m
  1
 • Tri osobe povrijeđene u sudaru četiri automobila
  20h 41m
  0
 • Kako su granate proizvedene u Vogošći završile na ukrajinskom ratištu
  17h 11m
  0