Источни фронт, 399. дан: Руска војска оборила „GLSDB“, паметну бомбу са мотором

29.03.2023. 15:41
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална војна операција у Украјини ушла је у 399. дан.

Руска војска оборила GLSDB, тзв. паметну бомбу са мотором.

Лидер ДНР Денис Пушилин саопштио да су руске снаге практично у потпуности очистиле индустријску зону Артјомовска. Украјинске снаге су током протеклог дана испалиле 31 гранату и ракету на ДНР.

Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је да је забринут због одлуке Русије да распореди тактичко нуклеарно оружје у Бјелорусији.

- Наравно да сам забринут због тога - рекао је он новинарима одговарајући на питање да ли је забринут због одлуке Русије да распореди такво оружје у Бјелорусији.

Бајден је додао и да одлуку руског предсједника Владимира Путина сматра „опасном“ и „алармантом“, преноси Спутњик.

Канада намјерава да 2023. године преко Међународног монетарног фонда обезбиједи Украјини зајам у износу од 2,4 милијарде канадских долара (1,76 милијарди долара).

Оружане снаге Русије уништиле су у Херсонској области украјинску хаубицу М777 калибра 155 милиметара са тегљачем и људством, саопштио је за Спутњик начелник прес центра групе „Дњепар“ Роман Кодрјан.

Украјински предсједник Владимир Зеленски изјавио је да је спреман да се састане са предсједником Кине Си Ђинпингом.

- Спремни смо да га видимо овдје. Желим да разговарам са њим - рекао је Зеленски у интервјуу за агенцију АП, додајући да током 2022. године није имао никакав контакт са кинеским лидером.

Раније је портпаролка Министарства спољних послова Кине Мао Нин избјегла да пружи информације о могућем разговору кинеског и украјинског предсједника, али је навела да Пекинг одржава контакте са свим странама.

Јужно од Купјанска у Харковској области примјећује се долазак додатних украјинских инжењеријских јединица које постављају минска поља дуж ријеке Оскол и граде додатна утврђена подручја, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

Он је додао да се радови изводе дању под окриљем јединица ПВО.

Русија: Почеле војне вјежбе са системима „Јарс“

У Русији су почеле командно-штабне вјежбе ракетних снага стратешке намене са системима „Јарс“, саопштило је Министарство одбране Русије.

У вјежбама учествује 3.000 војника и око 300 јединица технике.

Ради се о провјери омских ракетних снага и вјежбама у којима учествују и новосибирске ракетне снаге, наводи Министартсво.

Маневри са системима „Јарс“ биће изведени у три региона Русије.

Поред тога, ракетне снаге ће заједно са јединицама Централног војног округа и ваздушно-космичких снага вјежбати маскирање ракетних система и супротстављање дроновима, преноси Спутњик.

„Јарс“ је стратешки ракетни систем мобилног и базирања из силоса. Може да погађа циљеве на удаљености до 11 хиљада километара, а опремљен вишеструком бојевом главом са маневарским јединицама.

Трамп: Са руским нуклеарним оружјем у Бјелорусији остаје нам да се молимо Богу

Американци након одлуке руског предсједника Владимира Путина да распореди нуклеарно оружје у Бјелорусији треба да се моле Богу, пренио је Newsweek ријечи бившег предсједника САД.

- „Крећемо! Као што сам предвидио, сада се играмо са опасним стварима. Ми смо изазвали ову ситуацију. Ово се дешава зато што некомпетентни људи воде нашу администрацију. Могу само да поновим: молите се!“

Трамп је претходно изјавио да сукоб у Украјини „треба завршити одмах“, поновивши да је спреман да његово разрјешење обезбиједи за само 24 сата.

- Невјероватно, ми на власти имамо људе који не знају шта раде. Међутим, ако тај конфликт не буде ријешен убрзо, ја ћу га за 24 сата ријешити са Путином и Зеленским. То ће бити врло једноставни преговори, али нећу да откривам какви ће то преговори бити јер у том случају не бих могао да спроведем свој план – рекао је Трамп у интервју телевизији Fox News, преноси Факти.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    18h 47m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    13h 30m
    5
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    15h 30m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    21h 48m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    20h 14m
    0