Istočni front, 399. dan: Ruska vojska oborila „GLSDB“, pametnu bombu sa motorom

29.03.2023. 15:41
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 399. dan.

Ruska vojska oborila GLSDB, tzv. pametnu bombu sa motorom.

Lider DNR Denis Pušilin saopštio da su ruske snage praktično u potpunosti očistile industrijsku zonu Artjomovska. Ukrajinske snage su tokom proteklog dana ispalile 31 granatu i raketu na DNR.

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da je zabrinut zbog odluke Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

- Naravno da sam zabrinut zbog toga - rekao je on novinarima odgovarajući na pitanje da li je zabrinut zbog odluke Rusije da rasporedi takvo oružje u Bjelorusiji.

Bajden je dodao i da odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina smatra „opasnom“ i „alarmantom“, prenosi Sputnjik.

Kanada namjerava da 2023. godine preko Međunarodnog monetarnog fonda obezbijedi Ukrajini zajam u iznosu od 2,4 milijarde kanadskih dolara (1,76 milijardi dolara).

Oružane snage Rusije uništile su u Hersonskoj oblasti ukrajinsku haubicu M777 kalibra 155 milimetara sa tegljačem i ljudstvom, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Dnjepar“ Roman Kodrjan.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je da je spreman da se sastane sa predsjednikom Kine Si Đinpingom.

- Spremni smo da ga vidimo ovdje. Želim da razgovaram sa njim - rekao je Zelenski u intervjuu za agenciju AP, dodajući da tokom 2022. godine nije imao nikakav kontakt sa kineskim liderom.

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Nin izbjegla da pruži informacije o mogućem razgovoru kineskog i ukrajinskog predsjednika, ali je navela da Peking održava kontakte sa svim stranama.

Južno od Kupjanska u Harkovskoj oblasti primjećuje se dolazak dodatnih ukrajinskih inženjerijskih jedinica koje postavljaju minska polja duž rijeke Oskol i grade dodatna utvrđena područja, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

On je dodao da se radovi izvode danju pod okriljem jedinica PVO.

Rusija: Počele vojne vježbe sa sistemima „Jars“

U Rusiji su počele komandno-štabne vježbe raketnih snaga strateške namene sa sistemima „Jars“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U vježbama učestvuje 3.000 vojnika i oko 300 jedinica tehnike.

Radi se o provjeri omskih raketnih snaga i vježbama u kojima učestvuju i novosibirske raketne snage, navodi Ministartsvo.

Manevri sa sistemima „Jars“ biće izvedeni u tri regiona Rusije.

Pored toga, raketne snage će zajedno sa jedinicama Centralnog vojnog okruga i vazdušno-kosmičkih snaga vježbati maskiranje raketnih sistema i suprotstavljanje dronovima, prenosi Sputnjik.

„Jars“ je strateški raketni sistem mobilnog i baziranja iz silosa. Može da pogađa ciljeve na udaljenosti do 11 hiljada kilometara, a opremljen višestrukom bojevom glavom sa manevarskim jedinicama.

Tramp: Sa ruskim nuklearnim oružjem u Bjelorusiji ostaje nam da se molimo Bogu

Amerikanci nakon odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina da rasporedi nuklearno oružje u Bjelorusiji treba da se mole Bogu, prenio je Newsweek riječi bivšeg predsjednika SAD.

- „Krećemo! Kao što sam predvidio, sada se igramo sa opasnim stvarima. Mi smo izazvali ovu situaciju. Ovo se dešava zato što nekompetentni ljudi vode našu administraciju. Mogu samo da ponovim: molite se!“

Tramp je prethodno izjavio da sukob u Ukrajini „treba završiti odmah“, ponovivši da je spreman da njegovo razrješenje obezbijedi za samo 24 sata.

- Nevjerovatno, mi na vlasti imamo ljude koji ne znaju šta rade. Međutim, ako taj konflikt ne bude riješen ubrzo, ja ću ga za 24 sata riješiti sa Putinom i Zelenskim. To će biti vrlo jednostavni pregovori, ali neću da otkrivam kakvi će to pregovori biti jer u tom slučaju ne bih mogao da sprovedem svoj plan – rekao je Tramp u intervju televiziji Fox News, prenosi Fakti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    20h 13m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    14h 56m
    5
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    16h 56m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    23h 14m
    0
  • Umrla glumica Radmila Živković
    21h 40m
    0