Источни фронт, 400. дан: Oборена нова украјинска оперативно-тактичка ракета "гром-2"

30.03.2023. 15:27
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ Телеграм

Специјална војна операција у Украјини ушла је у 400. дан.

Руске снаге настављају да напредују на дијелу фронта код Купјанска. Настављају се борбе за Артјомовск. Украјинске снаге гранатирају градове у Донбасу користећи муницију калибра НАТО.

Руске снаге су у правцу ка Купјанску ликвидирале три диверзионо-обавештајне украјинске групе, саопштио је начелник прес центра групе "Запад" Сергеј Зибински.

Такође, руске снаге су спријечиле ротацију јединица противника на предњим линијама фронта.

Ваздушна опасност проглашена је на цијелој територији Украјине.

Најважније са брифинга Министарства одбране Русије:

- Велики губици Кијева у људству, оборен хеликоптер Ми-8

- На дијелу фронта око Купјанска у посљедња 24 сата ликвидирано је 50 украјинских војника, у правцу ка Красном Лиману њих 130, а уништена су и два оклопна возила, вишецијевни бацач ракета „град“ и самоходна хаубица „акација“

- На херсонском дијелу фронта руске снаге ликвидирале су 25 украјинских војника, као и на јужнодоњецком и запорошком дијелу фронта

- Највеће губитке противник је у протекла 24 сата претрпио у правцу ка Доњецку – погинуло је 340 припадика украјинске војске и плаћеника

- Код насеља Олговка у Херсонској области уништено је складиште муниције 126. украјинске бригаде територијалне одбране

- Код насеља Зализнично у Запорошкој области уништено је складиште горива 102. украјинске бригаде територијалне одбране

- Руске снаге обориле су у Запорошкој области украјински хеликоптер Ми-8

- Руска ПВО први пут је оборила нову украјинску оперативно-тактичку ракету "гром-2"

Нема консензуса

У ЕУ и Г7 за сада нема консензуса који би омогућио да се изврши ревизија успостављене максималне цијене руске нафте, рекао је на брифингу за новинаре портпарол Европске комисије Данијел Фери.

Санкције Запада на руску нафту уведене су 5. децембра прошле године када је ЕУ престала да увози нафту која се транспортује морем, а земље Г7, Аустралија и ЕУ су увеле и ограничење на цену нафте од 60 долара по барелу.

Пушилин: Врло брзо ће моћи да се каже да је Артјомовск потпуно окружен

Лидер ДНР Денис Пушилин изјавио је да ће врло брзо моћи да се каже да је Артјомовск у потпуном окружењу.

Како је навео, град је сада у оперативном окружењу, што значи да су сви путеви под контролом руске војске.

- Када је ријеч о Артјомовску, ствари напредују. Врло брзо ће моћи да се каже да је град потпуно окружен - рекао је он.

Цивил погинуо

Један цивил је погинуо, а 14 је рањено у мјест Троицко, ЛНР, након што су украјинске снаге испалиле више пројектила "хајмарс". Оштећена је и болница и локална продавница.

Сијарто: Европа због погрешних антируских санкција скупље плаћа гас

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да Европа због погрешних антируских санкција седам пута скупље плаћа гас у односу на САД и три пута скупље струју у поређењу са Кином чиме се снижава њена конкурентност.

- Једна од посљедица погрешног избора Брисела је и то што се конкурентност Европе драматично смањује у свјетским оквирима. Тешко је бити конкурент, на примјер, америчкој економији ако ми овдје седам путе скупље плаћамо гас у поређењу са Америком, као и кинеској економији откада Европа плаћа три пута скупље струју - рекао је он.

Аустријска опозиција напустила парламент чим је почело обраћање Зеленског

Аустријска опозиција напустила је данас парламент чим је преко видео-линка почело обраћање украјинског председника Владимира Зеленског.

Обраћање Зеленског су преносиле и аустријске телевизије.

Чим је он почео да говори посланици десничарске странке Слободарске партије Аустрије напустили су салу.

Претходно су противници иступања Зеленског одржали митинг испред зграде парламента, инсистирајући на неутралности Аустрије и рјешавању украјинског сукоба мирним путем.

Лидер Слободарске партије Аустрије Херберт Кикл раније је изјавио да за њега и његову странку обраћање Зеленског у парламенту нема никакве везе са неутралним статусом Аустрије.

Пакет хуманитарне помоћи за Украјину

Министарство спољних послова Јапана одлучило је да издвоји пакет хуманитарне помоћи за Украјину у вредности од 470 милиона долара, наводи се на сајту Министарство.

У саопштењу се додаје да ће средства бити искоришћена за куповину опреме која је неопходна за деминирање и чишћење рушевина, као и за обнову инфраструктуре, укључујући и ону која се односи на пољопривредну индустрију Украјине.

Осим тога, дио новца ће бити утрошен на обнављање украјинског енергетског система, који је страдао услијед борбених дејстава.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    13h 27m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 42m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    20h 33m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    19h 0m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    20h 52m
    0