Istočni front, 400. dan: Oborena nova ukrajinska operativno-taktička raketa "grom-2"

30.03.2023. 15:27
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ Telegram

Specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 400. dan.

Ruske snage nastavljaju da napreduju na dijelu fronta kod Kupjanska. Nastavljaju se borbe za Artjomovsk. Ukrajinske snage granatiraju gradove u Donbasu koristeći municiju kalibra NATO.

Ruske snage su u pravcu ka Kupjansku likvidirale tri diverziono-obaveštajne ukrajinske grupe, saopštio je načelnik pres centra grupe "Zapad" Sergej Zibinski.

Takođe, ruske snage su spriječile rotaciju jedinica protivnika na prednjim linijama fronta.

Vazdušna opasnost proglašena je na cijeloj teritoriji Ukrajine.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Veliki gubici Kijeva u ljudstvu, oboren helikopter Mi-8

- Na dijelu fronta oko Kupjanska u posljednja 24 sata likvidirano je 50 ukrajinskih vojnika, u pravcu ka Krasnom Limanu njih 130, a uništena su i dva oklopna vozila, višecijevni bacač raketa „grad“ i samohodna haubica „akacija“

- Na hersonskom dijelu fronta ruske snage likvidirale su 25 ukrajinskih vojnika, kao i na južnodonjeckom i zaporoškom dijelu fronta

- Najveće gubitke protivnik je u protekla 24 sata pretrpio u pravcu ka Donjecku – poginulo je 340 pripadika ukrajinske vojske i plaćenika

- Kod naselja Olgovka u Hersonskoj oblasti uništeno je skladište municije 126. ukrajinske brigade teritorijalne odbrane

- Kod naselja Zaliznično u Zaporoškoj oblasti uništeno je skladište goriva 102. ukrajinske brigade teritorijalne odbrane

- Ruske snage oborile su u Zaporoškoj oblasti ukrajinski helikopter Mi-8

- Ruska PVO prvi put je oborila novu ukrajinsku operativno-taktičku raketu "grom-2"

Nema konsenzusa

U EU i G7 za sada nema konsenzusa koji bi omogućio da se izvrši revizija uspostavljene maksimalne cijene ruske nafte, rekao je na brifingu za novinare portparol Evropske komisije Danijel Feri.

Sankcije Zapada na rusku naftu uvedene su 5. decembra prošle godine kada je EU prestala da uvozi naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i EU su uvele i ograničenje na cenu nafte od 60 dolara po barelu.

Pušilin: Vrlo brzo će moći da se kaže da je Artjomovsk potpuno okružen

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da će vrlo brzo moći da se kaže da je Artjomovsk u potpunom okruženju.

Kako je naveo, grad je sada u operativnom okruženju, što znači da su svi putevi pod kontrolom ruske vojske.

- Kada je riječ o Artjomovsku, stvari napreduju. Vrlo brzo će moći da se kaže da je grad potpuno okružen - rekao je on.

Civil poginuo

Jedan civil je poginuo, a 14 je ranjeno u mjest Troicko, LNR, nakon što su ukrajinske snage ispalile više projektila "hajmars". Oštećena je i bolnica i lokalna prodavnica.

Sijarto: Evropa zbog pogrešnih antiruskih sankcija skuplje plaća gas

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da Evropa zbog pogrešnih antiruskih sankcija sedam puta skuplje plaća gas u odnosu na SAD i tri puta skuplje struju u poređenju sa Kinom čime se snižava njena konkurentnost.

- Jedna od posljedica pogrešnog izbora Brisela je i to što se konkurentnost Evrope dramatično smanjuje u svjetskim okvirima. Teško je biti konkurent, na primjer, američkoj ekonomiji ako mi ovdje sedam pute skuplje plaćamo gas u poređenju sa Amerikom, kao i kineskoj ekonomiji otkada Evropa plaća tri puta skuplje struju - rekao je on.

Austrijska opozicija napustila parlament čim je počelo obraćanje Zelenskog

Austrijska opozicija napustila je danas parlament čim je preko video-linka počelo obraćanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Obraćanje Zelenskog su prenosile i austrijske televizije.

Čim je on počeo da govori poslanici desničarske stranke Slobodarske partije Austrije napustili su salu.

Prethodno su protivnici istupanja Zelenskog održali miting ispred zgrade parlamenta, insistirajući na neutralnosti Austrije i rješavanju ukrajinskog sukoba mirnim putem.

Lider Slobodarske partije Austrije Herbert Kikl ranije je izjavio da za njega i njegovu stranku obraćanje Zelenskog u parlamentu nema nikakve veze sa neutralnim statusom Austrije.

Paket humanitarne pomoći za Ukrajinu

Ministarstvo spoljnih poslova Japana odlučilo je da izdvoji paket humanitarne pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 470 miliona dolara, navodi se na sajtu Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da će sredstva biti iskorišćena za kupovinu opreme koja je neophodna za deminiranje i čišćenje ruševina, kao i za obnovu infrastrukture, uključujući i onu koja se odnosi na poljoprivrednu industriju Ukrajine.

Osim toga, dio novca će biti utrošen na obnavljanje ukrajinskog energetskog sistema, koji je stradao uslijed borbenih dejstava.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    8h 15m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    9h 30m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    15h 21m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    13h 48m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    15h 40m
    0