Источни фронт, 95. дан

29.05.2022. 10:00
0
ИЗВОР: b92.net

Специјална операција руске војске у Украјини данас је ушла у 95. дан.

Борбе за град Северодоњецк се настављају, саопштио је Кијев.

Борбе за Северодоњецк се настављају, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

- Употребом артиљерије, руске снаге извеле су јуришне операције на подручју града Северодоњецка. Борбе се настављају - наводи се у саопштењу Генералштаба.

Чеченски лидер Рамзан Кадиров изјавио је синоћ да су град Северодоњецк у самопроглашеној ЛНР преузели руски добровољци из Чеченије.

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Француске Емануелом Макроном и њемачким канцеларом Олафом Шолцом.

Украјини из Данске и САД стижу ракете и хаубице.

ЕУ би да уважи мађарски захтев

Европска унија је предложила дјелимичну забрану увоза руске нафте уз ограничен увоз из кључног нафтовода како би се уважио приговор Мађарске и постигао споразум о ЕУ санкцијама Русији због рата у Украјини.

Европска комисија је послала владама земаља чланица ревидирани приједлог санкција који не обухвата и испоруке нафте кроз џиновски нафтовод Дружба кроз који се Мађарска снабдјева сировом нафтом, преноси портал Блумберг.

Приједлог предвиђа да земље чланице постепено укину увоз сирове нафте за шест мјесеци и нафтних деривата за осам мјесеци, рекли су европски званичници који су захтијевали анонимност.

Овај приједлог омогућава више времена за Мађарску која се противила споразуму о санкцијама да пронађе техничко рјешење које ће успјешно задовољити њене енергетске потребе.

Разарање утврђеног положаја Оружаних снага Украјине и два украјинска тенка од стране посаде руских хеликоптера Ка-52

Ракетни удари су испоручени са удаљености веће од 5 км.

Зеленски: Руске снаге спрјечавају евакуацију из Херсонске области

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да је ослобођење сваким даном све ближе и да је „само питање времена" када ће Украјина вратити оно што јој је Русија одузела.

Зеленски је додао да је ситуација у Донбасу и даље тешка, посебно у областима Северодоњецка, Лисичанска, Бахмута и Попасне.

Истакао је да су руске снаге ракетама и минобацачима нанијеле „варварске ударце" Сумској области и Николајеву, гдје је, тврди, када је погођено стамбено насеље удаљено 20 метара од вртића убијена једна особа, а седам рањено.

Зеленски је навео и да руске снаге спречавају Украјинце да се евакуишу из Херсонске области.

Њемачка минимално испоручује оружје

Њемачка је свела на минимум испоруке оружја Украјини у последњих девет недеља, пише „Велт ам Сонтаг". Напомиње се да је за све ово вријеме Кијеву предала само двије серије - 4,6 хиљада противтенковских мина у првој серији и резервне дијелове за митраљезе, радио апарате, гранате и мине у другој.

Поступак због забрањених метода ратовања

Министарство државне безбједности Луганске Народне Републике покренуло је кривични поступак против припадника Оружаних снага Украјине, који се терете за коришћење забрањених средстава и метода ратовања.

Украјинци позвали становништво на евакуацију

Украјинске власти Славјанска позивају становнике града да се евакуишу „што прије".

Руске снаге појачавају нападе

Руске снаге појачале су напад на украјински град Северодоњецк након што су саопштиле да су заузеле оближњи жељезнички чвор Лиман.

Локални медији су пренијели саопштење руског министарства одбране у којем је потврђено да је преузета пуна контрола над Лиманом, западно од Северодоњецка, док Хана Маљар, замјеница украјинског министра одбране, тврди да се битка за Лиман наставља, преноси Ројтерс.

Генералштаб руских оружаних снага је у међувремену потврдио да се наставља напад руских снага на Северодоњецк, као и да су у ракетним ударима уништени украјински командни пунктови у Бахмуту и Соледару.

Оба града се налазе на важном путу који иде југозападно од Лисичанског и Северодоњецка.

Гувернер Луганска, Сергеј Гајдај, потврдио је раније да су руске трупе ушле у Северодоњецк, највећи град у Донбасу који још увек држи Украјина.

Гајдај је посвједочио да је 90 одсто зграда у Северодоњецку оштећено, а 14 вишеспратница је уништено у последњем гранатирању.

Украјински генералштаб: Борбе за Северодоњецк се настављају

Борбе за Северодоњецк се настављају, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

-Употребом артиљерије, руске снаге извеле су јуришне операције на подручју града Северодоњецка. Борбе се настављају - наводи се у саопштењу Генералштаба.

Чеченски лидер Рамзан Кадиров изјавио је синоћ да су град Северодоњецк у самопроглашеној ЛНР преузели руски добровољци из Чеченије.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    12h 42m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    23h 0m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    23h 6m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    11h 15m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    23h 4m
    0