Istočni front, 95. dan

29.05.2022. 10:00
0
IZVOR: b92.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 95. dan.

Borbe za grad Severodonjeck se nastavljaju, saopštio je Kijev.

Borbe za Severodonjeck se nastavljaju, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

- Upotrebom artiljerije, ruske snage izvele su jurišne operacije na području grada Severodonjecka. Borbe se nastavljaju - navodi se u saopštenju Generalštaba.

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je sinoć da su grad Severodonjeck u samoproglašenoj LNR preuzeli ruski dobrovoljci iz Čečenije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Ukrajini iz Danske i SAD stižu rakete i haubice.

EU bi da uvaži mađarski zahtev

Evropska unija je predložila djelimičnu zabranu uvoza ruske nafte uz ograničen uvoz iz ključnog naftovoda kako bi se uvažio prigovor Mađarske i postigao sporazum o EU sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Evropska komisija je poslala vladama zemalja članica revidirani prijedlog sankcija koji ne obuhvata i isporuke nafte kroz džinovski naftovod Družba kroz koji se Mađarska snabdjeva sirovom naftom, prenosi portal Blumberg.

Prijedlog predviđa da zemlje članice postepeno ukinu uvoz sirove nafte za šest mjeseci i naftnih derivata za osam mjeseci, rekli su evropski zvaničnici koji su zahtijevali anonimnost.

Ovaj prijedlog omogućava više vremena za Mađarsku koja se protivila sporazumu o sankcijama da pronađe tehničko rješenje koje će uspješno zadovoljiti njene energetske potrebe.

Razaranje utvrđenog položaja Oružanih snaga Ukrajine i dva ukrajinska tenka od strane posade ruskih helikoptera Ka-52

Raketni udari su isporučeni sa udaljenosti veće od 5 km.

Zelenski: Ruske snage sprječavaju evakuaciju iz Hersonske oblasti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je oslobođenje svakim danom sve bliže i da je „samo pitanje vremena" kada će Ukrajina vratiti ono što joj je Rusija oduzela.

Zelenski je dodao da je situacija u Donbasu i dalje teška, posebno u oblastima Severodonjecka, Lisičanska, Bahmuta i Popasne.

Istakao je da su ruske snage raketama i minobacačima nanijele „varvarske udarce" Sumskoj oblasti i Nikolajevu, gdje je, tvrdi, kada je pogođeno stambeno naselje udaljeno 20 metara od vrtića ubijena jedna osoba, a sedam ranjeno.

Zelenski je naveo i da ruske snage sprečavaju Ukrajince da se evakuišu iz Hersonske oblasti.

Njemačka minimalno isporučuje oružje

Njemačka je svela na minimum isporuke oružja Ukrajini u poslednjih devet nedelja, piše „Velt am Sontag". Napominje se da je za sve ovo vrijeme Kijevu predala samo dvije serije - 4,6 hiljada protivtenkovskih mina u prvoj seriji i rezervne dijelove za mitraljeze, radio aparate, granate i mine u drugoj.

Postupak zbog zabranjenih metoda ratovanja

Ministarstvo državne bezbjednosti Luganske Narodne Republike pokrenulo je krivični postupak protiv pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koji se terete za korišćenje zabranjenih sredstava i metoda ratovanja.

Ukrajinci pozvali stanovništvo na evakuaciju

Ukrajinske vlasti Slavjanska pozivaju stanovnike grada da se evakuišu „što prije".

Ruske snage pojačavaju napade

Ruske snage pojačale su napad na ukrajinski grad Severodonjeck nakon što su saopštile da su zauzele obližnji željeznički čvor Liman.

Lokalni mediji su prenijeli saopštenje ruskog ministarstva odbrane u kojem je potvrđeno da je preuzeta puna kontrola nad Limanom, zapadno od Severodonjecka, dok Hana Maljar, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, tvrdi da se bitka za Liman nastavlja, prenosi Rojters.

Generalštab ruskih oružanih snaga je u međuvremenu potvrdio da se nastavlja napad ruskih snaga na Severodonjeck, kao i da su u raketnim udarima uništeni ukrajinski komandni punktovi u Bahmutu i Soledaru.

Oba grada se nalaze na važnom putu koji ide jugozapadno od Lisičanskog i Severodonjecka.

Guverner Luganska, Sergej Gajdaj, potvrdio je ranije da su ruske trupe ušle u Severodonjeck, najveći grad u Donbasu koji još uvek drži Ukrajina.

Gajdaj je posvjedočio da je 90 odsto zgrada u Severodonjecku oštećeno, a 14 višespratnica je uništeno u poslednjem granatiranju.

Ukrajinski generalštab: Borbe za Severodonjeck se nastavljaju

Borbe za Severodonjeck se nastavljaju, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

-Upotrebom artiljerije, ruske snage izvele su jurišne operacije na području grada Severodonjecka. Borbe se nastavljaju - navodi se u saopštenju Generalštaba.

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je sinoć da su grad Severodonjeck u samoproglašenoj LNR preuzeli ruski dobrovoljci iz Čečenije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 27m
    0
  • Slani mafini
    16h 48m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 43m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 37m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    11h 6m
    3