Источни фронт, 97. дан: Руска војска наставља офанзиву према Славјанску

31.05.2022. 08:23
0
ИЗВОР: b92.net

Специјална операција руске војске у Украјини данас је започела свој 97. дан.

Лидери Европске уније су на ванредном самиту у Бриселу постигли договор о шестом пакету санкција Русији који подразумева ембарго на увоз нафте, рекао је председник Европског савета Шарл Мишел.

Најжешће борбе се воде у подручју Северодоњецка. Украјинска војска покушава да изврши контраофанзиву у правцу Херсонске области.

Париз: Покренута истрага о смрти француског сниматеља

Француско национално антитерористичко тужилаштво саопштило је да је покренуло истрагу о смрти сниматеља БФМ ТВ Фредерика Леклера Имофа у Украјини, преноси Ројтерс.

Истрага се води о нападу на цивиле који не учествују у борбеним дејствима, наведено је у саопштењу.

Како се наводи, он се налазио у оклопном возилу и погинуо је када је експлодирала граната и осми је новинар убијен у Украјини од избијања сукоба.

БФМ ТВ јавила је да је 32-годишњи Леклер Имоф радио као сниматељ за француски телевизијски канал. Ово је био његов други одлазак у зону борбених дејстава.

Према подацима Репортера без граница, од почетка године у свету је, радећи свој посао, убијено 28 новинара.

НАТО дрон изнад Црног мора

Систем за електронско ратовање Оружаних снага Русије ометао је рад дрона НАТО-а који је покушавао да изврши извиђање за Украјину изнад Црног мора, саопштио је Спутњику неименовани извор. Како је навео, комплекси за електронско ратовање, као резултат комбинованог ометања радио-техничких сензора апарата, осујетили су његову мисију.

Суспендован указ о референдуму за припајање Русији

Председник Јужне Осетије Алан Гаглојев суспендовао је указ свог претходника Анатолија Бибилова о одржавању референдума о приступању те самопроглашене републике Руској Федерацији, објављено је у понедељак на званичном сајту председника.

У документу се наводи да се референдум одлаже "ради одржавања свеобухватних консултација са руском страном о питању даље интеграције Јужне Осетије са Русијом", преноси лист "Известија".

Гаглојев оцењује неприхватљивим доношење једностране одлуке која би утицала на права и интересе Русије.

Он је у свом указу истакао да у потпуности подржава иницијативу грађана републике за даљу интеграцију са Русијом.

Указ о одржавању референдума 17. јула потписао је бивши председник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов током изборне кампање на председничким изборима, које је ове године изгубио од Гаглојева.

Турска жели конкретне кораке Финске и Шведске

Главни саветник турског председника Ибрахим Калин рекао је америчком колеги Џејку Саливену да Турска жели конкретне кораке у вези са постојањем, како је рекао, терористичких организација у Финској и Шведској, пре него што размотри њихове кандидатуре за НАТО, саопштило је турско председништво.

Саливен и Калин разговарали су у понедељак о кандидатури за чланоство Финске и Шведске у НАТО и рату у Украјини, наведено је у саопштењу које је пренео Ројтерс.

Турска се противи придруживању те две земље Алијанси, због, како наводи, тога што скривају људе повезане са милитантном групом Курдистанске радничке партије (ПКК) и другима које сматра терористима, као и зато што су Финска и Шведска зауставиле извоз оружја у Турску 2019. године.

У саопштењу турског председништва наводи да је Калин рекао Саливену у телефонском разговору да нације које желе да се придруже НАТО морају усвојити вредности и принципе алијансе о безбедности и борби против тероризма.

Наведено је и да је императив да Шведска и Финска предузму конкретне кораке у вези са терористичким организацијама које угрожавају националну безбедност Турске.

Шведска и Финска су саопштиле да осуђују тероризам и да су отворене за дијалог.

Свих 30 држава чланица НАТО морају да дају сагласност у случају проширења Алијансе.

Лидер ЛНР: Контролишемо трећину Северодоњецка

Трећина Северодоњецка под контролом је руских снага, изјавио је лидер самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) Леонид Пасечник у интервјуу за руску новинску агенцију Тас с.

- Можемо да саопштимо да је трећина града већ под нашом контролом - тврди Пасечник.

Како је навео, тренутно се борбе воде у урбаном подручју те је напредовање спорије него што желе, али да им је намера да пре свега сачувају градску инфраструктуру.

С друге стране, како каже, украјинске снаге има супротне циљеве, "тако да је њихова тактика да се скривају иза цивила, што активно раде у Севердоњецку од почетка војне операције".

Лидер ЛНР-а је рекао да је главни циљ проруских снага ослобођење Северодоњецка и Лисичанска, где је напредовање теже због, како наводи Тас с, више обруча украјинске одбране и неколико хемијских постројења на том подручју.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    21m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    26m
    1
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    13h 48m
    0
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    1h 18m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    12h 21m
    0