Istočni front, 97. dan: Ruska vojska nastavlja ofanzivu prema Slavjansku

31.05.2022. 08:23
0
IZVOR: b92.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je započela svoj 97. dan.

Lideri Evropske unije su na vanrednom samitu u Briselu postigli dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji koji podrazumeva embargo na uvoz nafte, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Najžešće borbe se vode u području Severodonjecka. Ukrajinska vojska pokušava da izvrši kontraofanzivu u pravcu Hersonske oblasti.

Pariz: Pokrenuta istraga o smrti francuskog snimatelja

Francusko nacionalno antiterorističko tužilaštvo saopštilo je da je pokrenulo istragu o smrti snimatelja BFM TV Frederika Leklera Imofa u Ukrajini, prenosi Rojters.

Istraga se vodi o napadu na civile koji ne učestvuju u borbenim dejstvima, navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi, on se nalazio u oklopnom vozilu i poginuo je kada je eksplodirala granata i osmi je novinar ubijen u Ukrajini od izbijanja sukoba.

BFM TV javila je da je 32-godišnji Lekler Imof radio kao snimatelj za francuski televizijski kanal. Ovo je bio njegov drugi odlazak u zonu borbenih dejstava.

Prema podacima Reportera bez granica, od početka godine u svetu je, radeći svoj posao, ubijeno 28 novinara.

NATO dron iznad Crnog mora

Sistem za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Rusije ometao je rad drona NATO-a koji je pokušavao da izvrši izviđanje za Ukrajinu iznad Crnog mora, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor. Kako je naveo, kompleksi za elektronsko ratovanje, kao rezultat kombinovanog ometanja radio-tehničkih senzora aparata, osujetili su njegovu misiju.

Suspendovan ukaz o referendumu za pripajanje Rusiji

Predsednik Južne Osetije Alan Gaglojev suspendovao je ukaz svog prethodnika Anatolija Bibilova o održavanju referenduma o pristupanju te samoproglašene republike Ruskoj Federaciji, objavljeno je u ponedeljak na zvaničnom sajtu predsednika.

U dokumentu se navodi da se referendum odlaže "radi održavanja sveobuhvatnih konsultacija sa ruskom stranom o pitanju dalje integracije Južne Osetije sa Rusijom", prenosi list "Izvestija".

Gaglojev ocenjuje neprihvatljivim donošenje jednostrane odluke koja bi uticala na prava i interese Rusije.

On je u svom ukazu istakao da u potpunosti podržava inicijativu građana republike za dalju integraciju sa Rusijom.

Ukaz o održavanju referenduma 17. jula potpisao je bivši predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov tokom izborne kampanje na predsedničkim izborima, koje je ove godine izgubio od Gaglojeva.

Turska želi konkretne korake Finske i Švedske

Glavni savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je američkom kolegi Džejku Salivenu da Turska želi konkretne korake u vezi sa postojanjem, kako je rekao, terorističkih organizacija u Finskoj i Švedskoj, pre nego što razmotri njihove kandidature za NATO, saopštilo je tursko predsedništvo.

Saliven i Kalin razgovarali su u ponedeljak o kandidaturi za članostvo Finske i Švedske u NATO i ratu u Ukrajini, navedeno je u saopštenju koje je preneo Rojters.

Turska se protivi pridruživanju te dve zemlje Alijansi, zbog, kako navodi, toga što skrivaju ljude povezane sa militantnom grupom Kurdistanske radničke partije (PKK) i drugima koje smatra teroristima, kao i zato što su Finska i Švedska zaustavile izvoz oružja u Tursku 2019. godine.

U saopštenju turskog predsedništva navodi da je Kalin rekao Salivenu u telefonskom razgovoru da nacije koje žele da se pridruže NATO moraju usvojiti vrednosti i principe alijanse o bezbednosti i borbi protiv terorizma.

Navedeno je i da je imperativ da Švedska i Finska preduzmu konkretne korake u vezi sa terorističkim organizacijama koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost Turske.

Švedska i Finska su saopštile da osuđuju terorizam i da su otvorene za dijalog.

Svih 30 država članica NATO moraju da daju saglasnost u slučaju proširenja Alijanse.

Lider LNR: Kontrolišemo trećinu Severodonjecka

Trećina Severodonjecka pod kontrolom je ruskih snaga, izjavio je lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik u intervjuu za rusku novinsku agenciju Tas s.

- Možemo da saopštimo da je trećina grada već pod našom kontrolom - tvrdi Pasečnik.

Kako je naveo, trenutno se borbe vode u urbanom području te je napredovanje sporije nego što žele, ali da im je namera da pre svega sačuvaju gradsku infrastrukturu.

S druge strane, kako kaže, ukrajinske snage ima suprotne ciljeve, "tako da je njihova taktika da se skrivaju iza civila, što aktivno rade u Severdonjecku od početka vojne operacije".

Lider LNR-a je rekao da je glavni cilj proruskih snaga oslobođenje Severodonjecka i Lisičanska, gde je napredovanje teže zbog, kako navodi Tas s, više obruča ukrajinske odbrane i nekoliko hemijskih postrojenja na tom području.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 12m
    0
  • Slani mafini
    16h 33m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 28m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 22m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 51m
    3