Источни фронт, 99. дан: Русија запријетила САД

02.06.2022. 08:33
0
ИЗВОР: b92.net

Специјална операција руске војске у Украјини данас је ушла у 99. дан.

Сједињене Америчке Државе обезбједиће Украјини четири артиљеријска ракетна система високе покретљивости, саопштио је данас Пентагон.

На овај начин био би проширен домет Кијева у рату против руских снага, а за управљање овим системима украјинској војсци биће потребно око три недјеље обуке, преноси Ројтерс.

Главни политички саветник Пентагона Колин Кал рекао је да су САД добиле увјеравања од украјинског председника Володимира Зеленског и других у његовој влади да ови нови системи неће бити испаљени на руску територију.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да испорука америчких напредних ракетних система Украјини повећава ризик да "трећа земља" буде увучена у сукоб.

Гађан тунел испод Карпата који спаја Украјину и Словачку

Из Црног мора изведен је ракетни напад на жељезничко чвориште у Лавовској области, а према украјинским изворима, циљ је био Бескидски тунел, стратешки објекат и највећи тунел који је изграђен у Украјини после 1991. године, јавља Спутњик.

Тунел пролази испод Карпата и спаја Украјину и Словачку, а дуг је два километра.

До почетка специјалне војне операције Русије, кроз њега је пролазило 60 одсто терета из Европе.

За сада нема званичних информација о синоћњем нападу.

Британија шаље вишецјевне ракетне системе Украјини

Велика Британија ће послати вишецјевне ракетне системе у Украјину како би јој помогла у одбрани од Русије, изјавио је британски министар одбране Бен Волас, преноси ЦНН.

Британија ће послати лансере М270 који ће моћи да гадјају циљеве удаљене до 80 километара, што ће омогућити "значајно повећање способности украјинских снага“, навело је синоћ у саопштењу британско министарство.

Тај потез је "блиско координисан" са одлуком САД да Украјини обезбједе свој артиљеријски ракетни систем високе мобилности (ХИМАРС), варијанту вишеструких ракетних система који ће добити од Велике Британије, додаје се у саопштењу.

- Велика Британија стоји уз Украјину и преузела је водећу улогу у снабдјевању њених херојских трупа кључним наоружањем које им је потребно за одбрану земље - нагласио је Волас.

Британска влада је саопштила да ће украјинске трупе бити обучене како да користе лансере у Великој Британији, да би њихова ефикасност могла бити максимизована, наводи ЦНН.

Руски МСП о дискриминацији руских држављана у иностранству

Руско Министарство спољних послова објавило је извјештај под називом "О кршењу права руских држављана и сународника у иностранству" који обухвата 37 држава, а између осталог се наводи да се напади на руска дипломатска представништва дешавају само у земљама које уводе санкције Русији.

У извјештају се наводи да је регистровано драстично погоршање када је реч о поштовању права руских држављана у иностранству, као и да се појавила "тотална дискриминација Руса која шокира својом суровошћу", преноси Спутњик.

Додаје се да су напади на руска представништва у иностранству планиране акције које се догађају само у земљама које уводе санкције против Русије, и констатује да постојање и минималне везе са Русијом у Америци сада може да буде разлог за физичко насиље.

Како се наводи у извјеђтају, од почетка специјалне војне операције више од 5.000 грађана Украјине обратило се Министарству спољних послова Русије "са информацијама о терору од стране особа којима је дато оружје".

Додаје се и да дискриминација дјеце која имају руско држављанство или руске коријене у западним земљама посебно изазива узнемирење.

Низ држава покушава да прикрије нацистичку суштину политике Кијева, наводи се у извјештају и истиче да су кршења права Руса од стране "колективног Запада" масовна.

- Међу најраширенијим случајевима су: одбијање пружања читавог низа услуга (образовних, медицинских, банкарских), увођење мјера против руског бизниса, заплјена имовине руских држављана, захтјеви под принудом да се руски држављани јавно покају или осуде поступке руских власти - наводи се у извјештају.

Као примјери се наводе и искључивање са спортских такмичења, музичких манифестација, напади, пријетње, увреде, намјерно уништавање имовине и дискриминација, потом отпуштање са посла, исељавање руских породица из станова без обзира на уговор о изнајмљивању и друго.

САД: Сајбер напади на Русију нису војна конфронтација

Бијела кућа поручила је да било каква офанзивна сајбер активност против Русије не представљала кршење америчке политике избјегавања директне војне конфронтације са Русијом ни након војне операције у Украјини.

Ројтерс преноси да је секретарка за штампу Бијеле куће Карин Жан-Пјер то изјавила коментаришући изјаву начелника америчке сајбер команде, генерала Пола Нејкасона, који је у сриједу за Скај њуз рекао да су САД спровеле низ дигиталних операција подршке Украјини.

Песков: Практично нема контакта између Кремља и Бијеле куће

- Сада практично нема контаката између Кремља и Бијеле куће - саопштио је прес-секретар руског предсједника Дмитриј Песков.

Претходно је 20. маја портпарол Стејт департмента Нед Прајс изјавио је да америчко министарство не види предуслове за преговоре на високом нивоу са Русијом о ситуацији око Украјине.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 29m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 2m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 28m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 41m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 10m
    3