Istočni front, 99. dan: Rusija zaprijetila SAD

02.06.2022. 08:33
0
IZVOR: b92.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 99. dan.

Sjedinjene Američke Države obezbjediće Ukrajini četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti, saopštio je danas Pentagon.

Na ovaj način bio bi proširen domet Kijeva u ratu protiv ruskih snaga, a za upravljanje ovim sistemima ukrajinskoj vojsci biće potrebno oko tri nedjelje obuke, prenosi Rojters.

Glavni politički savetnik Pentagona Kolin Kal rekao je da su SAD dobile uvjeravanja od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i drugih u njegovoj vladi da ovi novi sistemi neće biti ispaljeni na rusku teritoriju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da isporuka američkih naprednih raketnih sistema Ukrajini povećava rizik da "treća zemlja" bude uvučena u sukob.

Gađan tunel ispod Karpata koji spaja Ukrajinu i Slovačku

Iz Crnog mora izveden je raketni napad na željezničko čvorište u Lavovskoj oblasti, a prema ukrajinskim izvorima, cilj je bio Beskidski tunel, strateški objekat i najveći tunel koji je izgrađen u Ukrajini posle 1991. godine, javlja Sputnjik.

Tunel prolazi ispod Karpata i spaja Ukrajinu i Slovačku, a dug je dva kilometra.

Do početka specijalne vojne operacije Rusije, kroz njega je prolazilo 60 odsto tereta iz Evrope.

Za sada nema zvaničnih informacija o sinoćnjem napadu.

Britanija šalje višecjevne raketne sisteme Ukrajini

Velika Britanija će poslati višecjevne raketne sisteme u Ukrajinu kako bi joj pomogla u odbrani od Rusije, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas, prenosi CNN.

Britanija će poslati lansere M270 koji će moći da gadjaju ciljeve udaljene do 80 kilometara, što će omogućiti "značajno povećanje sposobnosti ukrajinskih snaga“, navelo je sinoć u saopštenju britansko ministarstvo.

Taj potez je "blisko koordinisan" sa odlukom SAD da Ukrajini obezbjede svoj artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS), varijantu višestrukih raketnih sistema koji će dobiti od Velike Britanije, dodaje se u saopštenju.

- Velika Britanija stoji uz Ukrajinu i preuzela je vodeću ulogu u snabdjevanju njenih herojskih trupa ključnim naoružanjem koje im je potrebno za odbranu zemlje - naglasio je Volas.

Britanska vlada je saopštila da će ukrajinske trupe biti obučene kako da koriste lansere u Velikoj Britaniji, da bi njihova efikasnost mogla biti maksimizovana, navodi CNN.

Ruski MSP o diskriminaciji ruskih državljana u inostranstvu

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je izvještaj pod nazivom "O kršenju prava ruskih državljana i sunarodnika u inostranstvu" koji obuhvata 37 država, a između ostalog se navodi da se napadi na ruska diplomatska predstavništva dešavaju samo u zemljama koje uvode sankcije Rusiji.

U izvještaju se navodi da je registrovano drastično pogoršanje kada je reč o poštovanju prava ruskih državljana u inostranstvu, kao i da se pojavila "totalna diskriminacija Rusa koja šokira svojom surovošću", prenosi Sputnjik.

Dodaje se da su napadi na ruska predstavništva u inostranstvu planirane akcije koje se događaju samo u zemljama koje uvode sankcije protiv Rusije, i konstatuje da postojanje i minimalne veze sa Rusijom u Americi sada može da bude razlog za fizičko nasilje.

Kako se navodi u izvjeđtaju, od početka specijalne vojne operacije više od 5.000 građana Ukrajine obratilo se Ministarstvu spoljnih poslova Rusije "sa informacijama o teroru od strane osoba kojima je dato oružje".

Dodaje se i da diskriminacija djece koja imaju rusko državljanstvo ili ruske korijene u zapadnim zemljama posebno izaziva uznemirenje.

Niz država pokušava da prikrije nacističku suštinu politike Kijeva, navodi se u izvještaju i ističe da su kršenja prava Rusa od strane "kolektivnog Zapada" masovna.

- Među najraširenijim slučajevima su: odbijanje pružanja čitavog niza usluga (obrazovnih, medicinskih, bankarskih), uvođenje mjera protiv ruskog biznisa, zapljena imovine ruskih državljana, zahtjevi pod prinudom da se ruski državljani javno pokaju ili osude postupke ruskih vlasti - navodi se u izvještaju.

Kao primjeri se navode i isključivanje sa sportskih takmičenja, muzičkih manifestacija, napadi, prijetnje, uvrede, namjerno uništavanje imovine i diskriminacija, potom otpuštanje sa posla, iseljavanje ruskih porodica iz stanova bez obzira na ugovor o iznajmljivanju i drugo.

SAD: Sajber napadi na Rusiju nisu vojna konfrontacija

Bijela kuća poručila je da bilo kakva ofanzivna sajber aktivnost protiv Rusije ne predstavljala kršenje američke politike izbjegavanja direktne vojne konfrontacije sa Rusijom ni nakon vojne operacije u Ukrajini.

Rojters prenosi da je sekretarka za štampu Bijele kuće Karin Žan-Pjer to izjavila komentarišući izjavu načelnika američke sajber komande, generala Pola Nejkasona, koji je u srijedu za Skaj njuz rekao da su SAD sprovele niz digitalnih operacija podrške Ukrajini.

Peskov: Praktično nema kontakta između Kremlja i Bijele kuće

- Sada praktično nema kontakata između Kremlja i Bijele kuće - saopštio je pres-sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Prethodno je 20. maja portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da američko ministarstvo ne vidi preduslove za pregovore na visokom nivou sa Rusijom o situaciji oko Ukrajine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 2m
    0
  • Slani mafini
    16h 23m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 18m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 12m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 41m
    3