Историјски час о Хирошими и Нагасакију - подсјетник на значај мира

24.06.2021. 14:00
0
ИЗВОР: СРНА

Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан рекао је у оквиру онлајн “Историјског часа – Хирошима и Нагасаки” на Филозофском факултету у Палама да су напади на ове јапанске градове потресна историјска лекција која може учити читав свијет о значају поштовања и очувања мира, те бити опомена свијету које су посљедице оваквих догађаја.

Берјан је навео да овакви часови показују да се цијени мир у коме данас људи живе.

- Постоји много сличних ситуација које су преживјели Срби у Другом свјетском рату, попут агресије на Југославију, формирање концентрационих логора попут онога у Јасеновцу и слично. Сви ови догађаји из периода Другог свјетског рата требали би да нам буду подсјетник о очувању мира као највећој драгоцјености - рекао је Берјан.

Он сматра да је велика част да као Србин прича на историјском часу о Хирошими и Нагасакију, јер на тај начин одаје поштовање свим жртвама Хирошиме и Нагасакија, али и пострадалим Србима у Другом свјетском рату.

Берјан је истакао да градови Хирошима и Нагасаки показују сво богатство мира, јер су успјели да, након атомског напада, постану савремени градови богати културом и просперитетом.

- Ријечи нада и мир су дубоко уткане у нас и наше нације, оне нису само апстрактни појмови, већ представљају коријен поштовања различитих личности, народа и култура - додао је Берјан.

Он је захвалио свима који су учешћем подржали одржавање историјског часа, а посебно госпођи Кеико Огура, преживјелом свједоку атомског напада на Хирошиму која је смогла снаге да говори о ономе што је преживјела.

Продекан за науку Филозофског факултета у Палама Огњен Куртеш рекао је новинарима да је циљ организовања овога часа интензивирање сарадње између Универзитета у Источном Сарајеву и у Јапану.

- Значајно је што смо имали прилику да чујемо свједочење преживјелог свједока атомског напада на Хирошиму, које је од велике важности за све наше студенте, а посебно за студенте историје - истакао је Куртеш.

Он је додао да се ова високообразовна установа нада да ће историјски час отворити и поспјешити сарадњу са универзитетима у Јапану, која је до сада била скромна.

Према његовим ријечима, захваљујући напорима Амбасаде БиХ у Јапану, у овоме тренутку се потписују споразуми о интензивирању сарадње која ће у будућности сигурно бити знатно боља.

Организатори историјског часа су Универзитет у Нагасакију, Меморијални музеј мира у Хирошими, Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Бањалуци, уз подршку Амбасаде БиХ у Јапану.

Атомско бомбардовање јапанских градова Хирошиме и Нагасакија догодило се 6. и 9. августа 1945. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Студентима приближити дјела Моме Капора Студентима приближити дјела Моме Капора
Српски језик - стуб националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српског народа Српски језик - стуб националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српско...
Лаура и Милка пишу историју Катедре за физику Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО) Лаура и Милка пишу историју Катедре за физику Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    23h 25m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    20h 54m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    15h 8m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    11h 20m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    20h 12m
    1