Из наше прошлости: Како је настао Соколац

02.02.2024. 13:50
4
ИЗВОР: оpstinasokolac.net

Средином деветнаестог вијека у Сокоцу није било ни једне куће. То земљиште припадало је селу Балтићима. На локалитету Сокоца, године 1852. улогорило се 16 батаљона турске војске. Тада је подигнут први хан (или данашња кафана), а аустроугарска окупација 1878. године затекла је три хана. Око ханова се полако развијало насеље које је постало средиштем за цијели крај.

Томе су највише допринијели снажни извори на Сокоцу. Ту је главно врело Соколац, веома снажно, и налази се у средини Сокоца (преко пута Супермаркета). Ниже цркве су Грачанско врело и Плоча. Над Сокоцем је врело Каменик, које љети пресуши, као и поток Решетница, који настаје под Градцем, од неколико мањих потока.

Црква у Сокоцу, односно на Градцу, подигнута је 1876. године. Градња је започета 1873. године, а освећена је 1881. године. Неколико година раније, 1871. године, на Сокоцу је отворена школа чији је први учитељ био Ристо Чајкановић, који је за писану културу тадашњег времена био веома значајан човјек. Касније је Соколац постао главно састајалиште народа Гласинца, па су појединци почели стално да се насељавају.

Тридесетих година 20. вијека Соколац је израстао у друмско насеље. Највећи дио кућа налази се с обје стране друма Сарајево-Београд, а мање групе кућа на узвишењу Мељачи и на главици Градцу, око улице која води цркви. Тада је срушен посљедњи хан на Сокоцу. Соколац је постао средиштем за цио Гласинац, важна станица и одмориште за путнике. Године 1930. Соколац је имао 46 кућа и породица стално настањених православних Срба. Поред цркве и школе Соколац је имао жандармеријску станицу, општину, једну стругару (тј.пилану), неколико трговачких и занатских радњи и више гостионица и кафана.

Име самог града потиче од гроба ,,бега Соколовића“, који се налази на данашњем мјесту спомен костурнице. Тај гроб, као и надгробна обиљежја усклоњена су послије Другог свјетског рата, ради изградње спомен костурнице. Остаци нису сачувани. Иначе бег Соколовић потиче из познате породице Соколовића и потомак је Мехмед паше Соколовића. Кости је оставио својој мајци земљи, можда као дуг и кајање за прелазак у другу вјеру. Потомке на правој вјери оставио је брат Мехмед паше Соколовића, Макарије Соколовић, чувај вјере и православља. Дакле, Соколовићи су дубоки и снажни коријени од Романије до Дрине. Презиме су добили по мјестима гдје су живјели по висовима, као птице соколови. Због тога наш град с поносом носи то име.

Текст: Мира Ћајић, Соколачке информативне новине број 36 (август 1997.)

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Srboljub 03.02.2024. 22:56
    Vrlo dobar komentar od zavornja, sigurno je to da i riječ sokolović i riječ sokolac, kao i mnogo druge izvedenice i toponimi imaju korijen u nazivu za soko pticu.
  • Generic placeholder image
    Заворањ 03.02.2024. 13:11
    Између ријечи Соколовић и Соколац не би могао ставити знак једнакости иако су ријечи сличне.
    Село Соколовићи, које се налази на општини Соколац би могао повезати са тим.
    Друга ствар која ми пада у очи је да Срби повезују већину прича, доказа, корјена са Турском или ако није Турска онда је Рим.
    Зар не би било занимљиво, ако смо “сазнали” како је настало име Соколац да сазнамо како се прије звало то мјесто. Или није ни постојало док Турци нису дошли.
    Вјерујем да је намјера писца била добра, али ја је видим мањкавом, чак би се усудио рећи и штетном.
    Закључак би могао да буде исто ко и за писмо: да су нас описменили Ћирило и његов брат.
    Зашто? Да се не би наљутио онај владика Ћулибрк што прича да је Срба убијено 70.000 и не смети ни власти ни цркви које су се стопиле у једно.
  • Generic placeholder image
    Realista 02.02.2024. 17:54
    Beg Sokolović...sve rečeno...sem da je zemlju za pravoslavnu crkvu poklonio Beg Banda...
  • Generic placeholder image
    РУС 02.02.2024. 14:29
    И бијаше тако све до наших дана. Појави се тип из Бранковића, са Бориле, и уништи нам наш град и досадашњу историју, промијени нам име града, исели народ, усели се у Балтиће и сад нам се град зове БИЋКО.
Повезане вијести
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 14m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 6m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    11h 57m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 42m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    6h 49m
    4