Изабрана најбоља ИТ рјешења за борбу против короне

23.04.2020. 19:52
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Миљан Сикимић и Божо Бјековић освојили су прву награду од 1.500 КМ на првом онлајн хакатону у БиХ посвећеном борби против коронавируса, који је организовала компанија Проинтер ИТСС.

Петочлани жири тај двојац је наградио за осмишљену мобилну апликацију која би помогла у проналажењу особа које су биле у контакту са зараженима, али и за необичан начин да уз помоћ скенирања QR кода мобилним телефонима, грађани покажу одговорност и поштовање правила "остани код куће", за шта би најревноснији били и награђени. 

Слично рјешење понудио је и Бојан Јанковић, који је завршио на трећем мјесту и са наградом од 500 КМ, јер је, према процјени жирија, у нешто мањој мјери осмислио надоградњу самог пројекта. 

Другопласирани Александар Шаровић понудио је рјешење које доприноси ублажавању посљедица економске кризе. Хиљаду конвертибилних марака освојио је за креирање посебног сервиса који би увезао привреднике и власнике предузећа са релеватним институцијама, што би омогућило да корисници имају приступ свим важним информацијама из области привреде и могућност да се за помоћ, савјет или информацију директно обраћају надлежним службама. 

Из компаније Проинтер поручују да ће бар једно од награђених рјешења у најкраћем периоду бити  имплементирано. Потенцијал свакако имају и остале пристигле идеје, па жири у чијем је саставу осим ИТ и маркетинг стручњака био и предсједник Коморе доктора медицине Републике Српске, није имао лак посао.

- Стигло нам је 39 рјешења међу којима је заиста било сјајних идеја. Колико је било тешко изабрати најбоље свједоче рјешења која су рангирана као четврто и пето, а у којима су такмичари понудили опцију која би у борби против коронавируса помогла најрањивијим групама, прије свега особама са инвалидитетом, као и рјешење из области едукације основаца, средњошколаца и студената - каже Мирјана Јукић, маркетинг менаџер компаније Проинтер ИТСС. 

Према утврђеним правилима, учесници Hack&Solve Weekend хакатона били су у обавези да доставе оригинална рјешења доступна само предлагачу и организатору. Циљ је био осмислити рјешења из области опште информисаности и менталног здравља, утицаја пандемије на друштво и привреду, едукације на сва три нивоа образовања и очувања здравља и сигурности здравствених радника.

Коментари 0
Повезане вијести
Зора Видовић обезбиједила “Проинтеру” нове милионе од коцке Зора Видовић обезбиједила “Проинтеру” нове милионе од коцке
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    15h 57m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 53m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    14h 57m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 50m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 47m
    0