Изетбеговић: Републику Српску нећу називати геноцидном

15.10.2021. 20:19
4
ИЗВОР: srpskainfo.com

Предсједник СДА, Бакир Изетбеговић, изјавио је да Републику Српску неће називати геноцидном творевином, нити ће је доводити у питање, јер је прихваћена Дејтонским споразумом.

- Она за мене постоји као дио БиХ. А, шта се ту дешавало? Ратни злочин, етничка чишћења, геноцид 1995. То су историјске чињенице. Не можемо забранити људима да говоре о томе. При том, наравно, не можемо осудити српски народ за такве ствари, читаву Војску Републике Српске, већ само оне који су пресуђени – поручио је Изетбеговић након сједнице Предсједништва СДА у Бањалуци.

На констатацију новинара да се у Сарајеву плаше отцјепљења Српске, а у Бањалуци укидања Републике Српске, Изетбеговић је рекао да се неће деситити ни једно, ни друго.

– Нити треба једни друге да вријеђамо, ни да провоцирамо. Треба једни друге да поштујемо. Треба једни другима да помогнемо. Ја сам на једној конференцији за новинаре прије два дана рекао да ми немамо ништа против тога да се Република Српска као и цијела БиХ интензивно гради. Али то треба бити у складу са законом. Рецимо, централе на Дрини које кани Србија да гради заједно са Републиком Српском. Зашто не? Или, аеродром у Требињу. Зашто не? Ми треба да помогнемо да се те инвестиције заврше, запослиће људе, доћи ћемо до нових енергетских ресурса… – рекао је Изетбеговић.

Поручио је да треба нормализовати ствари у земљи, помагати једни другима, отварати радна мјеста, релаксирати односе, не правити тензије и окренути се будућности.

– Можда чак и договорити се да ћемо престати причати о прошлости. Данас сам разговарао са неким људима, управо Србима, овдје у Бањалуци у том смјеру. Једног дана треба подвући црту и рећи: Ево сљедећи мандат никако не причамо о прошлости. Причамо само о будућности, о томе како да задржимо дјецу. Неће нам имати ко за двадесетак година зарадити пензију. БиХ ће се претворити у земљу стараца и биће нам свима жао што на вријеме нисмо стали са овим конфликтним политикама – закључио је лидер СДА.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    A 17.10.2021. 15:15
    A kada se stvari malo smire opet ce napad na srbe i Srpsku kao genocidase.
    Ne treba im nista vjerovati I treba samo raditi na osamostaljenju za bolji zivot buducih generacija.
  • Generic placeholder image
    A 16.10.2021. 23:23
    Za njih je uobicajeno mijenjati misljenja I iskaze svaki dan. Zato nema dogovora I suzivota sa njima I tu je Dodik u pravu.
  • Generic placeholder image
    Jovandeka 16.10.2021. 18:51
    Da,to nije stara politika njegovog rahmetli babe.Danas pričam jedno,a sutra nešto sasvim drugo.Daleko vam lepa kuća.Sikter od nas.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 15.10.2021. 21:49
    Kasno Bakire.
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    18h 50m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    21h 9m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    21h 36m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    16h 57m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    17h 1m
    0