Изјава Карићеве да је Твртко I Котроманић био "краљ Босне" изазвала буру у јавности

27.10.2021. 11:18
1
ИЗВОР: Катера

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић својом објавом на "Твитеру" дала је примјер фалсификовања историје или непознавања исте, објавивши податак како је јучерашњи дан 1377. године босански бан Твртко I Котроманић "крунисан за краља Босне".

Овај статус на друштвеним мрежама изазвао реакције јавности у Срспкој и Србији, а већина учесника у интеракцији на "Твитеру" је иронично коментарисала објаву градоначелнице Сарајева.

Чињеница је да је Твртко I Котроманић крунисан 26. октобра 1377. године за краља и то није спорно, међутим спорна је изјава да је он крунисан за краља Босне.

Твртко I Котроманић крунисан је на јучерашњи датум за краља Срба, Босне, Приморја и Хумских земаља у манастиру Милешеви.

Његова краљевска титула је гласила "краљ Срба, Босне, Приморја, Хумске земље, Доњих Крајева, Западних страна, Усоре, Соли и Подриња и осталим". Додаје себи и име Стефан. 

То име носили су сви владари из династије Немањић, а и неки српски владари прије њих.

Твртко је био син кнеза Владислава, рођеног брата бана Стефана II Котроманића (1314-1353) и Јелене, ћерке угарског великаша хрватског поријекла Јурја Шубића (од 1102. Хрватска је била дио угарске државе).

Преко своје баке Јелисавете, жене бана Стефана I Котроманића и ћерке краља Драгутина Немањића, био је у сродству са Немањићима. Пошто је био малољетан када је дошао на власт, у владању су му помогали отац Владислав који је умро 1354. године, и његова мајка Јелена.

Фото: Б.Карић/Твитер

Као праунук краља Стефана Драгутина, који је од 1284-1316 владао Усором и Соли (данашњом сјеверном Босном), након нестанка династије Немањића, Твртко је дошао на српски престо.

То име носили су сви владари из династије Немањић, а и неки српски владари прије њих. Тада је створен и родослов (између 1375. и 1377. године) који каже:  „А Стефан краљ, брат Милутина краља, Уроша другог, који Срем држаше, са својом супружницом Каталином, ћерком угарског краља Владислава, роди Урошицу и Јелисавету. И Јелисавета роди три сина: Стефана босанског бана, Иносава и Владислава. И Владислав роди Твртка бана и Вукића.“

Поменута градоначелница Сарајева је, такође, најавила да Град за 2022. годину има у плану подизање споменика, који према њеним ријечима, за циљ има обиљежавање владавине бана, а затим и "краља Босне", Твртка I Котроманића.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Cober 28.10.2021. 09:45
  Guska,,
Повезане вијести
Ћосић: Букет цвијећа Карићевој као знак уважавања и жеље за добрим односом два града Ћосић: Букет цвијећа Карићевој као знак уважавања и жеље за добрим односом два града
Шушка се да ће на локалним изборима снаге одмјерити Бењамина Карић и Себија Изетбеговић Шушка се да ће на локалним изборима снаге одмјерити Бењамина Карић и Себија Изетбеговић
Торта за градоначелницу Сарајева Торта за градоначелницу Сарајева
Најчитаније
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  21h 21m
  0
 • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
  11h 51m
  0
 • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
  20h 14m
  0
 • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
  11h 32m
  0
 • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
  16h 43m
  0