Izjava Karićeve da je Tvrtko I Kotromanić bio "kralj Bosne" izazvala buru u javnosti

27.10.2021. 11:18
1
IZVOR: Katera

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić svojom objavom na "Tviteru" dala je primjer falsifikovanja istorije ili nepoznavanja iste, objavivši podatak kako je jučerašnji dan 1377. godine bosanski ban Tvrtko I Kotromanić "krunisan za kralja Bosne".

Ovaj status na društvenim mrežama izazvao reakcije javnosti u Srspkoj i Srbiji, a većina učesnika u interakciji na "Tviteru" je ironično komentarisala objavu gradonačelnice Sarajeva.

Činjenica je da je Tvrtko I Kotromanić krunisan 26. oktobra 1377. godine za kralja i to nije sporno, međutim sporna je izjava da je on krunisan za kralja Bosne.

Tvrtko I Kotromanić krunisan je na jučerašnji datum za kralja Srba, Bosne, Primorja i Humskih zemalja u manastiru Mileševi.

Njegova kraljevska titula je glasila "kralj Srba, Bosne, Primorja, Humske zemlje, Donjih Krajeva, Zapadnih strana, Usore, Soli i Podrinja i ostalim". Dodaje sebi i ime Stefan. 

To ime nosili su svi vladari iz dinastije Nemanjić, a i neki srpski vladari prije njih.

Tvrtko je bio sin kneza Vladislava, rođenog brata bana Stefana II Kotromanića (1314-1353) i Jelene, ćerke ugarskog velikaša hrvatskog porijekla Jurja Šubića (od 1102. Hrvatska je bila dio ugarske države).

Preko svoje bake Jelisavete, žene bana Stefana I Kotromanića i ćerke kralja Dragutina Nemanjića, bio je u srodstvu sa Nemanjićima. Pošto je bio maloljetan kada je došao na vlast, u vladanju su mu pomogali otac Vladislav koji je umro 1354. godine, i njegova majka Jelena.

Foto: B.Karić/Tviter

Kao praunuk kralja Stefana Dragutina, koji je od 1284-1316 vladao Usorom i Soli (današnjom sjevernom Bosnom), nakon nestanka dinastije Nemanjića, Tvrtko je došao na srpski presto.

To ime nosili su svi vladari iz dinastije Nemanjić, a i neki srpski vladari prije njih. Tada je stvoren i rodoslov (između 1375. i 1377. godine) koji kaže:  „A Stefan kralj, brat Milutina kralja, Uroša drugog, koji Srem držaše, sa svojom supružnicom Katalinom, ćerkom ugarskog kralja Vladislava, rodi Urošicu i Jelisavetu. I Jelisaveta rodi tri sina: Stefana bosanskog bana, Inosava i Vladislava. I Vladislav rodi Tvrtka bana i Vukića.“

Pomenuta gradonačelnica Sarajeva je, takođe, najavila da Grad za 2022. godinu ima u planu podizanje spomenika, koji prema njenim riječima, za cilj ima obilježavanje vladavine bana, a zatim i "kralja Bosne", Tvrtka I Kotromanića.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Cober 28.10.2021. 09:45
    Guska,,
Povezane vijesti
Grad Katera u Bosni Grad Katera u Bosni
Ćosić: Buket cvijeća Karićevoj kao znak uvažavanja i želje za dobrim odnosom dva grada Ćosić: Buket cvijeća Karićevoj kao znak uvažavanja i želje za dobrim odnosom dva grada
Šuška se da će na lokalnim izborima snage odmjeriti Benjamina Karić i Sebija Izetbegović Šuška se da će na lokalnim izborima snage odmjeriti Benjamina Karić i Sebija Izetbegović
Najčitanije
  • Oporavilište Kasindo kao centar društvenih dešavanja
    18h 29m
    0
  • Pogača sa špinatom i sirom
    18h 31m
    0
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    14h 43m
    0
  • Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticama
    17h 34m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    17h 28m
    0