Извоз наоружања из БиХ у експанзији

26.04.2023. 08:41
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Компаније из БиХ из области намјенске индустрије су и у првом кварталу ове године наставиле изузетно успјешно пословање на иностраним тржиштима.

Из Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ су за "Независне новине" рекли да је, у првом кварталу текуће године, извезено оружја, муниције и њиховог прибора и дијелова у вриједности од 51,5 милиона КМ, што представља повећање од 10,5 милиона КМ.

Како нам је потврђено, слични трендови односе се и на експлозив и пиротехничке производе.

- У првом кварталу текуће године је извезено експлозива и пиротехничких производа у укупној вриједности од 14,2 милиона КМ. Извоз је повећан за 2,4 милиона КМ у односу на први квартал претходне године - речено је из СТК БиХ.

Алмин Малишевић, секретар Групације намјенске индустрије у ФБиХ Привредне коморе ФБиХ, истиче да, ако посматрамо глобалну ситуацију у свијету, трендови су такви да се сви све више наоружавају, што показује и повећан извоз који је БиХ остварила у првом кварталу.

- Наша намјенска индустрија дефинитивно има перспективу. Сјећамо се и колико је то било важно у бившој држави. Имамо ту знања, имамо кадрове које знају радити такве послове и штета је да не учествујемо онолико колико можемо у том свјетском колачу, који је огроман када говоримо са аспекта војне индустрије - рекао је Малишевић за "Независне новине".

Он сматра да држава треба да помогне на више начина, прије свега у смислу модернизације, па и у смислу неких развојних програма.

- Ту имамо и капацитет за отварање нових радних мјеста. Намјенска индустрија може генерисати и више новца, ту се могу исплатити и плаће које ће сигурно бити достатне да радници који раде у овој индустрији не размишљају о одласку вани. Тако да мислим да би то могла бити добитна комбинација, баш зато што су цијене производа у сталном порасту, а потражња је велика. А када је потражња велика, и цијене расту - поручио је Малишевић.

С друге стране, Марко Ђого, декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, истиче да је код нас намјенска индустрија у комунизму била једна од најважнијих сегмената привреде, те да је та индустрија, стицајем околности, била концентрисана баш на простору БиХ, пошто смо били у средини бивше Југославије.

БиХ је, додаје, била једна од најниже развијених република бивше Југославије, али је имала јако велики број радних мјеста у намјенској индустрији.

- Те компаније су пропале, али су остали неки трагови те намјенске индустрије, а видимо да у задњих пар година, због околности, односно ратова у свијету, све више расте тражња за производима намјенске индустрије, и што је занимљиво, за оним, да кажемо, 'најпримитивнијим' производима те индустрије. Ту спадају муниција, барут. Не извозимо ми сложене системе, то раде развијеније земље од нас, већ потрошни материјал. Ту имамо традицију пословања, тако да извоз расте. Али, ја бих волио да видим сложенију намјенску индустрију, која може направити озбиљне послове, а чини ми се да ту нисмо ни близу - каже Ђого за "Независне новине".

Како је "Независним новинама" потврђено из СТК БиХ, када је у питању извоз оружја, муниције и њиховог прибора и дијелова, највећи "колач" у првом кварталу ове године ишао је у Саудијску Арабију  (15.261.598 КМ), САД (12.302.486 КМ), Турску (9.332.137 КМ), Анголу (3.339.948 КМ), те Њемачку (2.535.250 КМ).

Пише: Драган Сладојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    11h 12m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    20h 4m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    13h 55m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 40m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 47m
    4