Јадранко Главаш, идентификовани логораш, данас ће бити сахрањен на "Новом Зејтинлику"

29.07.2023. 09:29
3
ИЗВОР: srna.rs

Бивши логораш у сарајевском казамату "Силос" Јадранко Главаш, чији су посмртни остаци недавно идентификовани ДНК-а анализом, биће сахрањен данас на спомен-гробљу "Нови Зејтинлик" на Сокоцу, потврђено је Срни из Асоцијације српских жртава грађанског рата у БиХ од 1992. до 1999. из Аустралије, која окупља и 30 бивших логораша "Силоса".

Из ове асоцијације су позвали медије да извијесте о сахрани Главаша, чиме ће послати поруку Тужилаштву БиХ да "гдје има тијела има и дјела".

- Отварање и формирање предмета `Јадранко Главаш` од највеће је важности за истину о страдању српских логораша у Сарајеву - истичу из Асоцијације.

Посмртни остаци Јадранка Главаша пронађени су у августу 2022. године, а идентификовани су ДНК-анализом.

Резултати прелиминарне идентификације породици и Асоцијацији су предочени 14. јула, али се чекала и званична потврда да би о томе била обавијештена јавност.

Из Асоцијације наводе да је Јадранко Главаш рођен 2. априла 1963. године у Сарајеву. У том граду је завршио Вишу електротехничку школу и био је члан Културно-умјетничког друштва "Иво Андрић".

Јадранко је 1992. године био заточен у Основној школи "9. мај", гдје се већ налазио његов отац Радмило. Они су одатле спроведени у новоформирани логор у бившој касарни ЈНА у Крупљанској ријеци.

Из Асоцијације наводе да је Главаш 29. децембра 1992. године пребачен у логор "Силос", а 6. фебруара 1993. године одведен је на присилни рад на планину Игман у надлежност Игманског диверзантског батаљона такозване Армије БиХ, односно јединице познатије под именом "Зулфикар".

- По неком одабиру изведен је једне фебруарске ноћи и убијен батинама у бараци хотела `Мразиште` на очиглед затвореника Драгана Вуковића. У свирепом убиству Главаша учествовали су Неџад Хоџић, те Зукини војници Пиле, Мујо, Џеко и Кокић, а од жена су присуствовале Нада Томанић и Сабина Сирар - наводе из Асоцијације.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Goran Varagic 29.07.2023. 21:13
    Samo da kazem da je ovo Jadrankova druga sahrana prva je bila u rejo. golog brda Ja I Bobanmrkaja Mrkaja smo ga sahrananili poslije ubistva odveo nas je Hodjic Nedjad I pile I deba . Tu smo iskopali grobnicu onda su ga tu sahranili Ali su ga poslije premjestili
  • Generic placeholder image
    Svestenici 29.07.2023. 18:57
    Da li je moguce, da za ovog novomucenika nijedan svestenik sarajevsko romanijske regije nije mogao doci da ocita opijelo?
    Redovno se poredaju njih sedam-osam kad ima ko da plati i kad je kakva festa svi su tu.


  • Generic placeholder image
    Petar 29.07.2023. 10:27
    Neka počiva u miru Božijem na srpskoj zemlji, srpski mučenik i heroj.
Повезане вијести
Данас сахрана Петка Чанчара Данас сахрана Петка Чанчара
Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске
Сахрањен новинар Горан Маунага Сахрањен новинар Горан Маунага
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 9m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 53m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 6m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 20m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 12m
    0