Jadranko Glavaš, identifikovani logoraš, danas će biti sahranjen na "Novom Zejtinliku"

29.07.2023. 09:29
3
IZVOR: srna.rs

Bivši logoraš u sarajevskom kazamatu "Silos" Jadranko Glavaš, čiji su posmrtni ostaci nedavno identifikovani DNK-a analizom, biće sahranjen danas na spomen-groblju "Novi Zejtinlik" na Sokocu, potvrđeno je Srni iz Asocijacije srpskih žrtava građanskog rata u BiH od 1992. do 1999. iz Australije, koja okuplja i 30 bivših logoraša "Silosa".

Iz ove asocijacije su pozvali medije da izvijeste o sahrani Glavaša, čime će poslati poruku Tužilaštvu BiH da "gdje ima tijela ima i djela".

- Otvaranje i formiranje predmeta `Jadranko Glavaš` od najveće je važnosti za istinu o stradanju srpskih logoraša u Sarajevu - ističu iz Asocijacije.

Posmrtni ostaci Jadranka Glavaša pronađeni su u avgustu 2022. godine, a identifikovani su DNK-analizom.

Rezultati preliminarne identifikacije porodici i Asocijaciji su predočeni 14. jula, ali se čekala i zvanična potvrda da bi o tome bila obaviještena javnost.

Iz Asocijacije navode da je Jadranko Glavaš rođen 2. aprila 1963. godine u Sarajevu. U tom gradu je završio Višu elektrotehničku školu i bio je član Kulturno-umjetničkog društva "Ivo Andrić".

Jadranko je 1992. godine bio zatočen u Osnovnoj školi "9. maj", gdje se već nalazio njegov otac Radmilo. Oni su odatle sprovedeni u novoformirani logor u bivšoj kasarni JNA u Krupljanskoj rijeci.

Iz Asocijacije navode da je Glavaš 29. decembra 1992. godine prebačen u logor "Silos", a 6. februara 1993. godine odveden je na prisilni rad na planinu Igman u nadležnost Igmanskog diverzantskog bataljona takozvane Armije BiH, odnosno jedinice poznatije pod imenom "Zulfikar".

- Po nekom odabiru izveden je jedne februarske noći i ubijen batinama u baraci hotela `Mrazište` na očigled zatvorenika Dragana Vukovića. U svirepom ubistvu Glavaša učestvovali su Nedžad Hodžić, te Zukini vojnici Pile, Mujo, Džeko i Kokić, a od žena su prisustvovale Nada Tomanić i Sabina Sirar - navode iz Asocijacije.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Goran Varagic 29.07.2023. 21:13
    Samo da kazem da je ovo Jadrankova druga sahrana prva je bila u rejo. golog brda Ja I Bobanmrkaja Mrkaja smo ga sahrananili poslije ubistva odveo nas je Hodjic Nedjad I pile I deba . Tu smo iskopali grobnicu onda su ga tu sahranili Ali su ga poslije premjestili
  • Generic placeholder image
    Svestenici 29.07.2023. 18:57
    Da li je moguce, da za ovog novomucenika nijedan svestenik sarajevsko romanijske regije nije mogao doci da ocita opijelo?
    Redovno se poredaju njih sedam-osam kad ima ko da plati i kad je kakva festa svi su tu.


  • Generic placeholder image
    Petar 29.07.2023. 10:27
    Neka počiva u miru Božijem na srpskoj zemlji, srpski mučenik i heroj.
Povezane vijesti
Danas sahrana Petka Čančara Danas sahrana Petka Čančara
Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske
Sahranjen novinar Goran Maunaga Sahranjen novinar Goran Maunaga
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    15h 54m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    17h 9m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    23h 0m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    21h 27m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    23h 19m
    0