Јанковић: Изузетно интересовање за 27. Фестивал малих сцена и монодраме

31.10.2022. 15:26
0
ИЗВОР: srna.rs

Љубитељи позоришне умјетности показали су велико интересовање за Међународни фестивал малих сцена и монодраме Источно Сарајево који ће сутра увече бити свечано отворен у Културном центру Источно Ново Сарјево, изјавио је Срни директор фестивала Младен Јанковић.

Јанковић је навео да претпродаја улазница за пет позоришних представа и четири монодраме глумаца из Србије, Бугарске, Сјеверне Македоније, Хрватске, Црне Горе и Републике Српске указује на чињеницу да су грађани и овај пут препознали квалитетну селекцију и програм фестивала.

Он је подсјетио да је свечано отварање фестивала заказано за сутра у 19.30 часова у Културном центру Источно Ново Сарјево, након чега у 20.00 часова слиједи извођење представе "Спортско срце" београдског "Звездара театра", у режији Милана Караџића и у којој играју Милутин Мима Караџић, Нина Нешковић, Александар Ђурица, Нела Михаиловић и Никола Шурбановић.

Јанковић, уочи ове 27. традиционалне позоришне манифестације, подсјетио је на импресије великана српског глумишта Михаила Мише Јанкетића, који је три пута учествовао на фестивалу и сваки пут се одушевљавао "дивном енергијом којом зраче људи у Источном Сарајеву".

Јанковић, који је и директор Културног центра Источно Ново Сарајево, додао је да ће другог дана фестивала, у сриједу, 2. новмебра, у 18.00 часова наступити Културна сцена "Мале ствари" из Требиња монодрамом "Јефимија - Јелена Мрњавчевић", у режији Жељка Милошевића, а игра Тијана Јовановић.

Истог дана, у 20.00 часова наступиће Народно позориште Ужице представом "Д пиг" по тексту Бранислава Нушића, у режији Бранка Поповића, а у којој играју Бранислав Љубичић, Вања Ковачевић, Дејан Максимовић, Дивна Марић и Јанко Радишић.

У четвртак, 3. новембра, у 18.00 часова биће одиграна драма Мирослава Крлеже "Крлежина салома", Ауторски пројекат Хрватска, у којој игра Селма Мехић, а у 20.00 часова наступа Градско позориште "Јазавац" представом "Пиџама за шесторо" редитеља Жељка Стјепановића, у којој играју Драгана Марић, Ања Илић, Сњежана Мишић, Велимир Бланић, Жељко Еркић и Златан Видовић.

У петак, 4. новембра, у 18.00 часова наступа Позориште "Суза и смех" из Бугарске са монодрамом "Агнес, Вилова жена", у режији Невене Митеве, а коју изводи Ана Петрова, а потом у 20.00 часова Народно позориште Републике Српске представом "Изгубљени у Бруклину", гдје играју Жељко Еркић и Владимир Ђорђевић, у режији Владимира Ђорђевића.

Посљедњег дана фестивала у суботу, 5. новембра, у 18.00 часова представиће се "Авангарт" из Скопља, ријеч је о ауторском пројекту "Крик", у режији и извођењу Енџи Николоске, док у 20.00 часова наступа Херцегновско позориште - ЈУК "Херцег фест" представом "Успомене Саре Бернар", режија Саша Копривица, у којој играју Татјана Бошковић и Дејан Ђоновић.

Стручни жири чине предсједник Раде Симовић, чланови - редитељ Витомир Митрић и тетаролог Зоран Тодоровић, који треба да одлуче ко ће понијети награду за најбољу представу, најбољу монодраму и ко је најбољи глумац и најбоља глумица фестивала.

Јанковић је нагласио да овај фестивал, као једна од најпрестижнијих позоришних, али и културних манифестација у Републици Српској и региону, значајну помоћ и ове године има од Министарства просвјете у културе Републике Српске, Министарства културе и информисања Србије и града Источно Сарајево, те општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Међународни фестивал малих сцена и монодраме Источно Сарајево биће одржан од уторка до суботе, 1. до 5. новембра.

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО) У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО)
Промовисана књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ у Источном Сарајеву Промовисана књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 8m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 13m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 22m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 1m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 29m
    0