"Јавни сервис БиХ оптужио српски народ и Српску"

12.07.2020. 19:03
4
ИЗВОР: nezavisne.com

Јавни сервис БиХ сврстао се на једну, бошњачку страну, промовишући једнострану истину емитовањем неприкладног садржаја препуног говора мржње, националне и вјерске нетрпељивости и на тај начин инкриминисао и оптужио цјелокупан српски народ, Републику Српску и њене институције.

Наводе ово у свом саопштењу чланови Управног одбора овог сервиса из Републике Српске Дејана Радовановић Шаренац и Љубомир Зубер, који је и предсједавајући УО, те Пејка Медић, директорица БХ радија 1. Разлог њихове реакције је да су у документарнодрамском програму БХ радија 1 од 6. до 9. јула емитоване четири епизоде "Извјештај о негирању геноцида у Сребреници'", чији је аутор Меморијални центар Поточари, док је пета епизода емитована 10. јула.

- У тим емисијама једнострано, тенденциозно и субјективно се износе квалификације и оптужује цјелокупан српски народ без иједног релевантног доказа, неаргументовано оптужују институције, представници власти у Републици Српској и Србији, узастопно понављају термини 'фашистичкочетнички покрет', 'српско националистичко друштво', 'босански геноцид' и јачање радикалне деснице, оптужује да Русија тренутно наоружава паравојне формације у Српској спремајући их за неки нови рат и бројне друге квалификације које грубо крше људска права и осјећања припадника српског народа и Српске православне цркве - наводе они и додају да оптужбе и квалификације српског народа, РС и њених институција који су изнесени у тим емисијама нису утемељени нити обухваћени пресудом Суда у Хагу нити су као такви били предмет донесених пресуда пред домаћим судовима за ратне злочине.

Додају да су се обратили генералном директору БХРТ-а Белмину Карамехмедовићу с позивом да пета епизода овог извјештаја не буде емитована, али истичу да њих позив и апел није уродио плодом и генерални директор је остао при налогу да се та епизода ипак емитује. Истичу да се ради о извјештају о чијем садржају директор и Колегијум БХР1 нису били упознати на редовним седмичним састанцима.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Iseljeni sarajlija 13.07.2020. 17:13
    Sve što je sa sufiksom BiH (tv, sud, granična služba, itd., itd.) je PROTIV Srba.
  • Generic placeholder image
    Ramajana 13.07.2020. 15:56
    Sta je ovdje novo? Ko god i letimicno pogleda BHRT jasno je da je ta televizija pristrasna i naklonjena Bosnjacima. To je tako od pocetka.
  • Generic placeholder image
    Srpko 12.07.2020. 23:20
    Zato Srbi iz RS-e ne treba da plaćaju taksu za TV koja ih pljuje, omalovažava i širi mržnju uperenu protiv Srpskog naroda.

  • Generic placeholder image
    Građanin 12.07.2020. 22:18
    Да је боже помози власт из РС би укинула закон о плаћању РТВ таксе па би се укинуо сам БХ ТВ Али не смију укинути закон а и несмију да нареде да РТРС не тужи грађане за не плаћање таксе.
Повезане вијести
Пет српских новинара пријавило дискриминацију на националној основи у БХРТ-у Пет српских новинара пријавило дискриминацију на националној основи у БХРТ-у
Бабић: Гледаоцима упућена порука да је ћирилица непожељна на БХРТ-у Бабић: Гледаоцима упућена порука да је ћирилица непожељна на БХРТ-у
Ћирилица у БиХ “хијероглифи”: Демонстрација „суживота“ (ВИДЕО) Ћирилица у БиХ “хијероглифи”: Демонстрација „суживота“ (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 44m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 18m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 27m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 19m
    6
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    1h 37m
    0